Πέμπτη, Νοεμβρίου 05, 2015

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ από τον Δήμο Θήρας

Ο Δήμος Θήρας στα πλαίσια της προσπάθειας του για την προστασία και την ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών του νησιού φιλοξένησε την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου (26-31/10) 70 σπουδαστές  του 5ουεξαμήνου του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο μαθήματος με αντικείμενο την ανάλυση παραδοσιακών οικισμών ανά την Ελλάδα.

Η φιλοξενία πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη βοήθεια των τοπικών τουριστικών επιχειρήσεων διαμονής και μεταφοράς.

Οι φοιτητές μελέτησαν και κατέγραψαν τον αρχιτεκτονικό πλούτο της θηραϊκής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.  Η εκπόνηση της επιτόπιας έρευνας πραγματοποιήθηκε την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου 2015 (26-31/10) και περιελάμβανε την επίσκεψη επιλεγμένων παραδοσιακών οικισμών – συγκεκριμένα στην Οία/Φοινικιά, Φηρά, Μεσσαριά, Πύργο και Εμπορείο.

Μεταξύ των σπουδαστών που συμμετείχαν στην άσκηση, το παρόν τους έδωσαν και ξένοι φοιτητές από συνεργαζόμενα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια (από το πρόγραμμα Erasmus), ώστε να δοθεί η δυνατότητα πιθανής συνέχισης της έρευνας στο μέλλον σε διεθνές επίπεδο και μετάφρασης των εργασιών στα Αγγλικά.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Σαντορίνη, προορισμός όλο τον χρόνο», το οποίο προσβλέπει στην ανάδειξη της Θήρας όχι μόνο κατά την περίοδο του θέρους, αλλά σε όλη τη διάρκεια του έτους, η Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα συμβάλλει στην εκπαιδευτική διάσταση του εγχειρήματος. Η ανάδειξη του πολιτισμού και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Σαντορίνης, ιδιαίτερα φέτος, χρονιά που σηματοδοτεί τα 50 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου αρχιτέκτονα Λε Κορμπυζιέ, μπορεί να αποτελέσει ενδιαφέροντα πόλο στην κατεύθυνση αυτή.
Οι σπουδαστικές εργασίες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν σχέδια αποτύπωσης, κείμενα, φωτογραφίες και άλλο υλικό θα οργανωθούν σε ειδικές πινακίδες με τελικό σκοπό τόσο τη διοργάνωση έκθεσης στη Θήρα, η οποία θα αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η αρχιτεκτονική της Σαντορίνης διαχρονικά και στα τεκταινόμενα του 20ουκαι του 21ουαιώνα, όσο και την επιτόπου τοποθέτηση πινακίδων με την αρχιτεκτονική ιδιομορφία κάθε εξεταζόμενου οικισμού.