Τετάρτη, Νοεμβρίου 11, 2015

μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας. σημαντική μείωση καταγράφεται το μήνα Οκτώβριο του 2015 στον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα στο Ν. Αιγαίο. πραγματοποιήθηκαν πάνω από 12.000 τροχονομικοί έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 373παραβάσεις

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης, κατά τη διάρκεια του μηνός Οκτωβρίου του 2015, στην εδαφική αρμοδιότητα των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.

Η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων συνοδεύεται με στατιστικά – αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, το μήνα Οκτώβριο 2015 σημειώθηκαν 8 τροχαία δυστυχήματα έναντι 18 τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ειδικότερα σημειώθηκαν:

•       Δύο (2) θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα  (έναντι 1 το 2014)
•       Ένα (1) σοβαρό τροχαία ατυχήματα (έναντι 4 το 2014)
•       Πέντε (5) ελαφρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 13 το 2014)

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου το μήνα Οκτώβριο 2015 καταγράφηκαν 8 παθόντες έναντι 24 τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ειδικότερα καταγράφηκαν:

•       Δύο (2) θάνατοι (έναντι 1 το 2014)
•       Ένας (1) σοβαρά τραυματίας (έναντι 5 το 2014)
•       Πέντε (5) ελαφρά τραυματίες (έναντι 18 το 2014)
Επισημαίνεται ότι, οι κύριες αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και οι παράγοντες που επιτείνουν τις συνέπειές τους είναι:

Η υπερβολική ταχύτητα
Η απόσπαση της προσοχής του οδηγού
Η παραβίαση της προτεραιότητας
Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
Η οδήγηση χωρίς χρήση κράνους και προστατευτικής ζώνης

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό που προβλέπει μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων και δυστυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο.

Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, το μήνα Οκτώβριο του 2015 πραγματοποιήθηκαν (12.024) απλοί και σύνθετοι τροχονομικοί έλεγχοι και βεβαιώθηκαν (373) παραβάσεις.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι σοβαρότερες - επικίνδυνες τροχονομικές παραβάσεις που βεβαιώθηκαν:

•       101 για οδήγηση δικύκλου χωρίς χρήση προστατευτικού κράνους
•       99 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδηγού
•       13 για οδήγηση αυτοκίνητου χωρίς χρήση ζώνης ασφαλείας
•       17 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Ειδικότερα, για τις παραβάσεις που σχετίζονται με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ σημειώνεται ότι, το μήνα Οκτώβριο του 2015 συγκροτήθηκαν (40) κλιμάκια τροχονομικών ελέγχων, ελέγχθησαν (1.116) οδηγοί και βεβαιώθηκαν (68) παραβάσεις.


Επίσης, από το σύνολο των ελέγχων που διενεργήθηκαν, (734) αφορούσαν επαγγελματικά αυτοκίνητα στα οποία διαπιστώθηκαν και βεβαιώθηκαν (9) παραβάσεις.