Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 28, 2015

μεγάλη η συμμετοχή επισκεπτών και μονίμων κατοίκων του νησιού, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους το διήμερο 26-27.9 κατά την διάρκεια της δωρεάν εισόδου λόγο των «Ευρωπαϊκών ημερών πολιτιστικής κληρονομίας 2015»

Μεγάλη ήταν συμμετοχή επισκεπτών και μονίμων κατοίκων της Σαντορίνης, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους το διήμερο 26-27.9 κατά την διάρκεια της δωρεάν εισόδου λόγο των «Ευρωπαϊκών ημερών πολιτιστικής κληρονομίας 2015»

Οι Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομίας 2015 γιορτάστηκαν το Σαββατοκύριακο 26-27 Σεπτεμβρίου με δωρεάν είσοδο στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία ολόκληρης της Ελλάδας.

Οι φετινές ημέρες και οι εκδηλώσεις που περιελάμβαναν είχαν θέμα το δίπολο «Βία και Ανεκτικότητα».

Ζήτημα διαχρονικό, πολυδιάστατο και οδυνηρά επίκαιρο, είτε αφορά στην ιδεολογία ή και στην πράξη. Εκδηλώνεται ποικιλόμορφα και με διαφορετική δυναμική. Μπορεί να αφορά στην πολιτική ιδεολογία, την κοινωνική οργάνωση, αλλά και την προσωπική στάση απέναντι σε οτιδήποτε είναι ξένο ή παρεκκλίνει από τις νόρμες και τα «καθεστώτα» κάθε εποχής.

Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού δόθηκε η αφορμή να παρουσιαστεί ο ρόλος της ανεκτικότητας ως καθοριστικού παράγοντα του πολιτικού και πολιτισμικού γίγνεσθαι, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, με λιγότερο ή περισσότερο φανερό τρόπο.

Ο σεβασμός των πεποιθήσεων του Άλλου, η αποδοχή του μη όμοιου και η δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης της ατομικής ή συλλογικής ταυτότητας είναι μια κατάκτηση που «τυπικά» και θεωρητικά έχει ήδη επιτευχθεί τουλάχιστον από την εποχή του Διαφωτισμού. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα;

Η ανεκτικότητα αντανακλά την ιδανικά δημοκρατική κοινωνία, ενώ η βία την αντίσταση σε αυτό το ιδανικό. Η ευρωπαϊκή - και όχι μόνο – ιστορία βρίθει ατομικών και συλλογικών παραδειγμάτων, περισσότερο ή λιγότερο ακραίων με την απομόνωση έως και εξόντωση φυλετικών, εθνικών, θρησκευτικών ή κοινωνικών ομάδων να εμφανίζεται επαναλαμβανόμενα μέσα στο χρόνο.