Σάββατο, Οκτωβρίου 18, 2014

«η Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή της Σαντορίνης: τα επόμενα βήματα» - διημερίδα στην "ΕΣΤΙΑ" του Πύργου (18-19.10)

Σύμφωνα με την πρόσκληση των διοργανωτών,

Έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να σας προσκαλέσουμε σε Διημερίδα με Θέμα:  «Η Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή της Σαντορίνης: τα επόμενα βήματα», η οποία θα λάβει χώρα στις 18 και 19 Οκτωβρίου 2014 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Εστία», στον Πύργο Σαντορίνης.

Η Διημερίδα αποσκοπεί αφενός στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την υπό εξέλιξη προσπάθεια δημιουργίας Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής (ΘΠΠ) στη Σαντορίνη, και αφετέρου στην έκφραση και σύνθεση των απόψεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τοπικών παραγόντων, με στόχο την επίτευξη κοινού οράματος και τον καθορισμό των μελλοντικών βημάτων προς την υλοποίηση αυτού.

Την πρώτη ημέρα, Σάββατο 18 Οκτωβρίου στις 18:00, θα παρουσιαστούν οι προσπάθειες των τελευταίων τεσσάρων ετών προς την κατεύθυνση δημιουργίας της προστατευόμενης περιοχής Σαντορίνης, τα κύρια ευρήματα σχετικής μελέτης του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, καθώς και τα υπάρχοντα νομικά εργαλεία για τη θεσμοθέτηση μιας ΘΠΠ. Επιπλέον, εκπρόσωποι και εκφραστές των βασικών εταίρων αυτής της προσπάθειας θα μοιραστούν με το κοινό τις απόψεις και προσδοκίες τους από τη ΘΠΠ Σαντορίνης.

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 19 Οκτωβρίου στις 12:00, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (π.χ. αλιείς, τοπική αυτοδιοίκηση, περιφέρεια, επιστήμονες, απασχολούμενους σε τουριστικά επαγγέλματα, κατοίκους του νησιού και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο), με στόχο τον καθορισμό πλαισίων και στόχων προς την τελική ίδρυση της ΘΠΠ.

Η συνδρομή σας στη χάραξη στόχων και προτεραιοτήτων για την προστασία της θάλασσάς μας και των πολυάριθμων αγαθών και υπηρεσιών που αυτή μας προσφέρει, θεωρείται πολύτιμη. Θα χαρούμε να μοιραστούμε τις σκέψεις και τις απόψεις σας στον Πύργο Σαντορίνης.

Με εκτίμηση,

Οι διοργανωτές

Πιερ Υβ Κουστώ και Πέτρος Νικολαΐδης (Cousteau Divers)
Μαρία Σαλωμίδη και Συλβαίν Γιακουμή (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών)

Παρασκευή Νομικού (Τμήμα Γεωλογίας και Γεωεπιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών)Το Πρόγραμμα της Διημερίδας έχει ως εξής :

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014
17:30 – 17:50 Άφιξη προσκεκλημένων
18:00 – 18:05 Χαιρετισμός Δημάρχου Θήρας κ. Αναστασίου – Νικολάου Ζώρζου
18:05 – 18:10 Χαιρετισμός Λιμενάρχη Θήρας κ. Εμμανουήλ Βασσαλάκη
18:10 – 19:00 Παρουσιάσεις
18:10 – 18:20 κ. Πιέρ Υβ-Κουστώ: Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Σαντορίνης: Γιατί εδώ, γιατί τώρα;
18:20 – 18:30 Δρ. Συλβαίν Γιακουμή: Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές – Έννοια και Οφέλη
18:30 – 18:40 Δρ. Μαρία Σαλωμίδη: Οικολογική Κατάσταση της Παράκτιας Περιοχής Ακρωτηρίου Σαντορίνης και Προοπτικές Δημιουργίας Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής
18:40 – 18:50 Δρ. Παρασκευή Νομικού: Το υποθαλάσσιο ανάγλυφο του ηφαιστειακού συγκροτήματος της Σαντορίνης
18:50 – 19:00 κ. Πέτρος Νικολαΐδης: Νομικά Εργαλεία για τη Δημιουργία Θαλασσίων Προστατευόμενων Περιοχών
19:00 – 19:15 Ερωτήσεις επί των παρουσιάσεων
19:15 – 19:35 Τοποθετήσεις μελών τοπικών ομάδων συμφερόντων
19:15 – 19:20 κ. Κυριάκος Πρέκας: Επρόσωπος του Σωματείου Επαγγελματιών Αλιέων Σαντορίνης «Ο Ψαράς»
19:20 – 19:25 κ. Σπύρος Νομικός: Εκπρόσωπος Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Σαντορίνης
19: 25 – 19:30 κ. Μάρκος Αλεφραγκής: Εκπρόσωπος του Συλλόγου Ακρωτηριανών Σαντορίνης
19:30– 19:35 κ. Απόστολος Στυλιανόπουλος: Εκπαιδευτής Καταδύσεων και Ιδιοκτήτης Καταδυτικού Κέντρου στο Καμάρι Σαντορίνης
19:35 – 20:00 Παρεμβάσεις – συζήτηση επί των παρουσιάσεων και τοποθετήσεων
20:00 – 20:10 Σύνοψη – Κλείσιμο ημερίδας

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014
12:00 – 14:00 Διαμόρφωση των επόμενων βημάτων για τη δημιουργία Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής στη Σαντορίνη μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ενδιαφερόμενους πολίτες.


Για πληροφορίες σχετικά με την διημερίδα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κ. Νομικού, Lecturer of Natural Geography and Geological Oceanography National and Kapodistrian University of Athens, Faculty of Geology and Geoenvironment , Dept. of Geography & Climatology
Tel. 0030 210 7274865

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Ι.Μ.Π.Η.Σ. για το ηφαίστειο της Σαντορίνης (18.10 20.00)

Σύμφωνα με την πρόσκληση του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ του ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ της ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ,

Το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης σας προσκαλεί σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα:

" Τα Ηφαίστεια της Σαντορίνης – Ενημέρωση για την κατάστασή τους " που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 20:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Λουκά και Ευάγγελου Μπελλώνια.

Οι κύριες ομιλίες της εκδήλωσης θα είναι:

1. Η Παρακολούθηση του ηφαιστειακού συμπλέγματος της Σαντορίνης και οι δραστηριότητες του ΙΜΠΗΣ., Μιχάλης Φυτίκας (Ομότιμος καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος ΙΜΠΗΣ και μέλος της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης)
2. Η σεισμική παρακολούθηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης και η έξαρση του 2011-2012: Μαθήματα και προοπτικές για το μέλλον, Κων/νος Παπαζάχος (Καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γενικός Γραμματέας του ΙΜΠΗΣ και μέλος της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης)
3. Στοιχεία από την παρακολούθηση των ηφαιστειακών κέντρων των Καμένων, Γιώργος Βουγιουκαλάκης, (Δρ. Ηφαιστειολογίας, ΙΓΜΕ,Συντονιστής της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΜΠΗΣ και μέλος της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης).

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης του Δήμου Θήρας με τίτλο: «ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ, ΤΟ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ» και στόχο έχει να ενημερώσει την κοινωνία της Σαντορίνης για την τρέχουσα κατάσταση και εξέλιξη του ηφαιστείου.

Το Δ.Σ. του ΙΜΠΗΣ σας προσκαλεί να παρευρεθείτε στην εκδήλωση για την καλύτερη ενημέρωσή σας και τη συμμετοχή σας στις προσπάθειές μας.

Εκ μέρους του Δ.Σ.
Ο Γεν. Γραμματέας, Κ. Παπαζάχος
Ο Πρόεδρος, Μ. Φυτίκας

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ του ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ της ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

ΕΔΡΑ: ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Π.Μ. ΝΟΜΙΚΟΥ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 30 2310 998475, +30 2310 998487 

LIVE από την NERIT SPORTS ο αγώνας ΑΕΚ-ΑΟ ΘΗΡΑΣ (18.10 20.00)

Σύμφωνα με ανάρτηση του volleynews.gr

Λίγες ώρες απέμειναν πλέον για το πρώτο επίσημο σερβίς της χρονιάς στο πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών που ξεκινά το Σάββατο 18/10 με τρεις αναμετρήσεις ενώ η 1η αγωνιστική ολοκληρώνεται με δύο παιχνίδια την Κυριακή.

Η πρεμιέρα του φετινού πρωταθλήματος συνδυάζεται με την επιστροφή της Α1 Γυναικών στην τηλεοπτική συχνότητα της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Το βράδυ του Σαββάτου 18/10 από το κλειστό γυμναστήριο του Μίλωνα θα μεταδοθεί απευθείας από τo ΝΕΡΙΤ Sports στις 20.00 ο αγώνας ΑΕΚ – ΑΟ Θήρας, εγκαινιάζοντας έτσι τις εβδομαδιαίες μεταδόσεις από το πιο όμορφο πρωτάθλημα.


πραγματικότητα οι δασικοί χάρτες για 5 κοινότητες της Σαντορίνης

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου,

Ένα μεγάλο θέμα που ταλανίζει τους πολίτες και διευκολύνει τις επενδύσεις λύθηκε μετά από φιλότιμες προσπάθειες των Δασικών Υπηρεσιών για το νησί της Θήρας. Οι  δασικοί χάρτες είναι πλέον πραγματικότητα και οι πολίτες μπορούν άμεσα με μια απλή αίτηση να γνωρίζουν υπεύθυνα και έγκυρα τον χαρακτηρισμό των ακινήτων τους. Πρόκειται για την εδαφική περιφέρεια  πέντε (5) πρώην Καποδιστριακών ΟΤΑ  του Δήμου Θήρας (Δημοτικών/Τοπικών Κοινοτήτων Ακρωτηρίου, Εμπορειού, Επισκοπής, Μεγαλοχωρίου και Πύργου), συνολικής έκτασης 35.244,100στρεμμάτων, δηλαδή την  μισή περίπου έκταση της Νήσου Θήρας.


Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Σπύρος Σπυρίδων συνεχάρη τις Δασικές Υπηρεσίες και  ενθάρρυνε τα στελέχη τους να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο ώστε οι πολίτες του Αιγαίου να παύσουν να ταλαιπωρούνται και να σταματήσει να εμποδίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας, που αποτελεί στόχο της χώρας μας  επιτακτικό ιδιαίτερα για τους καιρούς που ζούμε.  

ΙΝΕ-ΓΣΕΕ παράρτημα Κυκλάδων : δωρεάν προγράμματα Επιμόρφωσης Εργαζομένων

Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ υλοποιεί προγράμματα επιμόρφωσης στις 13 Περιφέρειες της χώρας στο πλαίσιο του έργου «Συνδικαλιστική Κατάρτιση και Ενίσχυση Κοινωνικών Δεξιοτήτων Εργαζομένων Ιδιωτικού Τομέα που Εκπροσωπούνται από τη ΓΣΕΕ» (Υποέργο 1, Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013»).

Στόχος του Υποέργου 1 είναι η ανάπτυξη εξειδικευμένων κύκλων συνδικαλιστικής επιμόρφωσης και κατάρτισης.

Οι αιτήσεις κατατίθενται ηλεκτρονικά στο www.inegsee.gr/aitisi

Θεματικές ενότητες:
1. Εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική και κρίση στην Ελλάδα
2. Η θεσμική ανασυγκρότηση της ευρωζώνης: Μακροοικονομικές και αναπτυξιακές προοπτικές για την ελληνική οικονομία
3. Εισοδηματική ανισότητα και συστήματα κοινωνικής προστασίας
4. Ασφαλιστικό Σύστημα
5. Απασχόληση και Ανεργία
6. Εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα
7. Τεχνικές Διαπραγμάτευσης
8. Θέματα οικονομίας και εργασιακός βίος

Παροχές Προγράμματος
ΔΩΡΕΑΝ Συμμετοχή
Κάλυψη εξόδων μετακίνησης, διαμονής και διατροφής
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση συμμετοχής.

Δικαιούχοι προγράμματος
Εργαζόμενοι, μέλη και στελέχη των συνδικαλιστικών οργανώσεων που εκπροσωπούνται στη ΓΣΕΕ

Διάρκεια και Χρόνος Επιμόρφωσης
Κάθε θεματική ενότητα περιλαμβάνει 20 ώρες δια ζώσης εκπαίδευσης
Τα πρώτα εκπαιδευτικά προγράμματα θα ξεκινήσουν στα τέλη Οκτωβρίου
Τα μαθήματα προτείνεται να υλοποιούνται από Παρασκευή απόγευμα έως Κυριακή απόγευμα για τη διευκόλυνση των συμμετεχόντων

Αίτηση – Πληροφορίες Εγγραφής
Οι αιτήσεις κατατίθενται ηλεκτρονικά στο www.inegsee.gr/aitisi
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο περιφερειακό μας παράρτημα:
(INE ΓΣΕΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ , Ανδρέα Κάργα 62)
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 22810 85306, 81692
Σελίδα  στο facebook www.facebook.com/inegseecyclades

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα και τις δράσεις του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα μας www.inegsee.gr  και τη σελίδα μας στο facebook www.facebook.com/inegsee


συνεργασία Υπ. Τουρισμού – ΟΓΑ για την υλοποίηση προγραμμάτων που αφορούν στον τουριστικό τομέα

Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τον διοικητή του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ)  κ. Ξενοφών Βεργίνη, υπέγραψε σήμερα η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, με στόχο την  συνεργασία στην υλοποίηση των προγραμμάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) του ΟΓΑ, που αφορούν στον τουριστικό τομέα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η υπουργός τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι «Επιδίωξη του υπουργείου είναι η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, η επιμήκυνση   της τουριστικής περιόδου, η τόνωση του ξενοδοχειακού τομέα καθώς και η ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού».

Αναφερόμενη στην υπογραφείσα συμφωνία είπε ότι  «εστιάζει στην ανάπτυξη του ιαματικού και του χειμερινού τουρισμού, στην παροχή τεχνογνωσίας για την οργάνωση και εξέλιξη των παροχών του ΟΓΑ. Σκοπός μας –ανέφερε- είναι η  κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και των δικαιούχων του ΟΓΑ. Η  ενημέρωση των νέων – αγροτών -ασφαλισμένων του ΟΓΑ για την διεξαγωγή σεμιναρίων επιμόρφωσης. Επιδιώκεται – πρόσθεσε – η  ανταλλαγή τεχνογνωσίας, πρακτικής εμπειρίας και  πληροφοριών και η προβολή των προγραμμάτων του ΟΓΑ μέσα από την ιστοσελίδα του ΕΟΤ gnto.gov.gr».

Από την πλευρά του ο κ. Ξενοφών Βεργίνης χαρακτήρισε την υπογραφή του Πρωτόκολλου Συνεργασίας ως «σημαντικό βήμα» και πρόσθεσε ότι «σκοπός του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) του ΟΓΑ είναι η οργάνωση και εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, διακοπών, εκδρομών, δωρεάν παροχή εισιτηρίων θεάτρου, δωρεάν παροχής βιβλίων και άλλου έντυπου υλικού, γενικότερης ενημέρωσης και πληροφόρησης του αγροτικού πληθυσμού της χώρας. Επίσης η παροχή χρηματικών βοηθημάτων και βραβείων σε πολύτεκνες μητέρες, καθώς και τροφείων για βρεφονηπιακούς σταθμούς, η ανάληψη δαπανών για επιμορφωτικά σεμινάρια νέων αγροτών ή για την παρακολούθηση αγροτικών συνεδρίων, καθώς και η συμμετοχή σε προγράμματα Ευρωπαϊκής Ένωσης συναφή προς τους σκοπούς του Λογαριασμού».

Σημειώνεται ότι δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα του ΛΑΕ /ΟΓΑ έτους 2014 έχουν 1.153.700 δικαιούχοι εκ των οποίων:
•           Οι 677.700 είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ
•           Οι 31.000 είναι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων
•           Οι 445.000 είναι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης που έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους και επιπλέον

•           Τα προστατευόμενα μέλη (σύζυγοι, παιδιά) των ανωτέρω προσώπων (έμμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ)

η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, και οι επενδύσεις, με συγκεκριμένες προτάσεις θα απασχολήσουν τους συνέδρους του 13ου Συνεδρίου του ΣΕΤΕ.

«The Strategic Advantages of Greece: Investments and Growth» είναι το θέμα του 13ου Συνεδρίου του ΣΕΤΕ «Τουρισμός και Ανάπτυξη» που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τη Δευτέρα, 20 και Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 στο Divani Apollon Palace & Thalasso.

ο πρόεδρος του Ταταρστάν σε νησιά των Κυκλάδων..

Τη Σύρο, τη Μύκονο και την Σαντορίνη επισκέφθηκε ο Πρόεδρος και αξιωματούχοι της Ρωσικής Δημοκρατίας του Ταταρστάν ως ανταπόδοση της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου  το Μάρτιο του 2014.

Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Σπύρος Σπυρίδων υποδέχθηκε τον Πρόεδρο του Ταταρστάν, RustamMinnikhanov στο νησί της Μυκόνου μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτη, τον Δήμαρχο Μυκόνου κ. Κωνσταντίνο Κούκα και τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργο Πουσσαίο.

Στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και κυρίως σε σχέση με τον τουρισμό και τις επενδύσεις.

Ο κ. Σπυρίδων κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Ρωσικής πλευράς που εκφράστηκε με την επίσκεψη του ίδιου του Προέδρου του Ταταρστάν και τόνισε πως «η σχέση φιλίας και συνεργασίας που ξεκινά από τους θεσμούς των πόλεων και των περιφερειών είναι ισχυρή και διαμορφώνει το περιβάλλον εκείνο που απαιτείται, προκειμένου οι κεντρικές κυβερνήσεις των δύο χωρών να συνάψουν σημαντικές διμερείς συμφωνίες προς όφελος των δύο λαών». 

Παρασκευή, Οκτωβρίου 17, 2014

ανακοίνωση του ΕΜΕΙΣ - «Όνειρο Θερινής Νυκτός» το αεροπορικό ταξίδι για τον λαό της Σαντορίνης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Και επισήμως πλέον, το αεροδρόμιο Σαντορίνης, με άλλα 13 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, περνάνε σε ιδιωτικά χέρια. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, τα 14 αεροδρόμια-φιλέτα της χώρας, παραχωρούνται από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου σε τρεις κοινοπραξίες, στις οποίες συμπράττουν έλληνες και ξένοι επενδυτές, οι οποίες θα τα εκμεταλλεύονται για τα επόμενα 30-40 χρόνια, επιβαρύνοντας με «κεφαλικό φόρο» 14,5 ευρώ κάθε αναχωρούντα επιβάτη.

Η πώληση θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο και η επένδυση, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, θα φτάσει τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Το μάρμαρο βεβαία, θα το πληρώσουν οι κάτοικοι του νησιού μας, για τους οποίους πλέον το ταξίδι με αεροπλάνο θα είναι απαγορευτικό.

 ΓΙΑΤΙ;
1.         Μετά την εξαγορά της Ολυμπιακής Αεροπορίας από την Aegean, είδαμε την περίοδο που ακολούθησε, το εισιτήριο να εκτινάσσεται στα  150 ευρώ
2.         Με την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου και με δεδομένη την επιδίωξη των ιδιωτών για όλο και περισσότερα κέρδη, θα αυξηθούν τα τέλη αερολιμενισμού με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί κι άλλο η τιμή του εισιτηρίου. Ποιος αλήθεια από τους κατοίκους του νησιού θα μπορεί να χρησιμοποιήσει αεροπλάνο, από μία ελίτ και τους έχοντες;
3.         Αντίθετα με όσα διαφημίζει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, οι επιχειρηματίες της Σαντορίνης να είναι σίγουροι ότι η αύξηση των τελών των εισιτηρίων θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αφίξεις των τουριστών στο νησί.

Την ιδιωτικοποίηση του Νοσοκομείου περιμέναμε, μας πρόλαβε το ξεπούλημα του αεροδρομίου. Ο θηραϊκός λαός, καθώς και οι κάτοικοι των γύρω νησιών, πρέπει επιτέλους να αντιδράσουμε. Η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Σαντορίνης έχει μεγάλη σημασία και για την Εθνική Άμυνα της χώρας.

Πρέπει όλοι, με όπλο την ψήφο μας, να καταδικάσουμε αυτούς που ξεπουλάνε με τόση ευχέρεια την Δημόσια Περιουσία. Για να επανακτήσουμε την αξιοπρεπή και ανθρώπινη ζωή με κοινωνική προστασία, πριν οι Σαμαράδες – Βενιζέλοι  ξεπουλήσουν κι εμάς τους ίδιους τους πολίτες αυτής της χώρας.

ΕΜΕΙΣ

Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Θηραίων Πολιτών

VOLAND 2014 - 1o Διεθνές Συνέδριο για τα Ηφαιστειακά Τοπία (16 – 18.10.2014 )

Η Σαντορίνη προσφέρει ένα μοναδικό σύνολο για τη φιλοξενία του συνεδρίου καθώς συνδυάζει ένα μοναδικό ενεργό ηφαιστειακό τοπίο, παγκοσμίου φήμης αρχαιολογικά ευρήματα που διατηρήθηκαν με την κάλυψη από την ηφαιστειακή στάχτη και μια ακμάζουσα τουριστική βιομηχανία.

Στόχος του συνεδρίου είναι να φέρει κοντά όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για τα ηφαιστειακά τοπία και σχηματισμούς, δηλαδή αρχιτέκτονες, γεωγράφους, μηχανικούς, γεωεπιστήμονες, επαγγελματίες του τουρισμού, κοινωνιολόγους, οικονομολόγους και άλλους ειδικούς καθώς επίσης διεθνείς οργανισμούς, τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να συζητήσουν τα μέσα και τους τρόπους με τους οποίους θα προστατεύσουν την ομορφιά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ηφαιστειακών φυσικών πόρων, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ανάπτυξης.

Η προστασία των ηφαιστειακών τοπίων και της φυσικής κληρονομιάς και η παράλληλη εφαρμογή μιας  πολιτικής ανάπτυξης αποτελεί πάντα μια μεγάλη πρόκληση. Οι περιβαλλοντικές, πολιτιστικές, κοινωνικές, καθώς και οικονομικές συνιστώσες αυτής της μετάβασης αποτελούν περίπλοκο και φλέγον ζήτημα δεδομένου ότι μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε επιλεγμένες περιοχές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κοινωνία θα πρέπει να ενσωματώσει τις έννοιες της βιώσιμης ανάπτυξης, των βέλτιστων πρακτικών και τη συμμετοχή των εμπλεκομένων σε τεχνικά ζητήματα, επιχειρηματικές στρατηγικές και στόχους επιδόσεων που σχετίζονται με την ανάπτυξη, την παρακολούθηση και την προβολή των ηφαιστειακών τοπίων.

Πληροφορίες για το συνέδριο μπορείτε να δείτε στην σελίδα : http://voland2014.conferences.gr/el/


ανακοίνωση του ΕΜΕΙΣ για το νοσοκομείο της Σαντορίνης

Σύμφωνα με το κείμενο,

Το Νοσοκομείο της Σαντορίνης εκπέμπει SOS. Η ιδιωτικοποίησή του βρίσκεται προ των πυλών και η είδηση δεν έπεσε στο νησί ως κεραυνός εν αιθρία. Απλώς, προ ημερών, έπεσαν οι μάσκες και έτσι αποκαλύφθηκαν τα εδώ και καιρό εξυφαινόμενα σχέδια της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου για πλήρη παράδοση του κοινωνικού αγαθού της Υγείας στα χέρια των «εμπόρων του ανθρώπινου πόνου». Πρώτα ο Υπουργός Γεωργιάδης, τώρα ο Υπουργός Βορίδης οι εκτελεστές του σχεδίου.  Από τα χείλη του τελευταίου πληροφορηθήκαμε ότι προετοιμάζεται διεθνής διαγωνισμός για να παραδοθεί το υπερσύγχρονο νοσοκομείο της Σαντορίνης που εξαιτίας της κυβέρνησης παραμένει κλειστό εδώ και τρία χρόνια, σε ιδιώτες – μεγαλοεπιχειρηματικούς ομίλους για ιατρικό τουρισμό.

Η Δημοτική Κίνηση «ΕΜΕΙΣ – Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Θηραίων Πολιτών», μαζί με όσες δυνάμεις, φορείς και δημοτικές παρατάξεις υπερασπίζονται ξεκάθαρα τον Δημόσιο χαρακτήρα του Νοσοκομείου, έχοντας μαζί μας σύσσωμο το θηραϊκό λαό και τους κατοίκους των γύρω νησιών τους απαντάμε ξεκάθαρα, ότι ΠΛΑΝΩΝΤΑΙ ΠΛΑΝΗ ΟΙΚΤΡΑΝ! 

Τους απαντάμε ξεκάθαρα ότι θα ματαιώσουμε σε κάθε περίπτωση τα σχέδιά τους για Νοσοκομείο – Επιχείρηση  που θα κερδοσκοπεί εις βάρος της υγείας των συμπολιτών μας. Απαντάμε στον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή ότι η περυσινή ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας για Δημόσιο Νοσοκομείου με δωρεάν υπηρεσίες για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες που βρίσκονται στη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά είναι μονόδρομος και για τη νεοεκλεγείσα Δημοτική Αρχή.

Οι δηλώσεις της αντιδημάρχου Υγείας Θήρας, κυρίας Ρ. Μπελώνια, ότι το νοσοκομείο θα ανοίξει οπωσδήποτε και θα παρέχει στους Σαντορινιούς δωρεάν υπηρεσίες υγείας, αποκαλύπτει προθέσεις που συνηγορούν με τα αντικοινωνικά σχέδια της κυβέρνησης και του υπουργού Βορίδη. Απαντάμε σε όσους συνεχίζουν να μας εμπαίζουν, καλύπτοντας ή πολύ περισσότερο στηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τα κυβερνητικά σχέδια να παραδοθεί στα «αρπακτικά» της υγείας το νοσοκομείο των θηραίων πολιτών, ότι θα λογοδοτήσουν στους ίδιους τους πολίτες.

ΑΠΑΝΤΑΜΕ – ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ:

Την Εκκλησία, τις Δημοτικές Παρατάξεις, Φορείς, σωματεία και πρώτα απ’ όλα τους συμπολίτες μας σε ΠΑΝΘΗΡΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. Να υψώσουμε τείχος στα σχέδιά τους. Το Νοσοκομείο είναι ο δημόσιος χώρος όπου χτυπάει η καρδιά της Σαντορίνης και των γύρω νησιών μας. Η ανάσα που θα στηρίζει κοινωνικά έναν από τους πρώτους παγκοσμίως τουριστικούς προορισμούς. Ήδη τα ιδιωτικά οικονομικά συνφέροντα, μικρά και μεγάλα, στη Σαντορίνη, ως επίδοξοι μνηστήρες ερίζουν επί του σώματος του νεόδμητου νοσοκομειακού συγκροτήματος. Ενδυόμενοι μάλιστα κάποιοι από αυτούς, τη στολή του καλού Σαμαρείτη, κόπτονται για να μην παραδοθεί το Νοσοκομείο σε άλλους εμπόρους αλλά στους ίδιους, που προπορεύτηκαν , άλλωστε, στον αγώνα για την ιδιωτικοποίησή του. Αγωνιούν για τα δεκατέσσερα εκατομμύρια που κόστισε η ανέγερσή του στους έλληνες φορολογούμενους και για το αν η Εκκλησία που δώρισε το οικόπεδο θα δεχθεί να το πάρουν άλλοι επιχειρηματίες και όχι οι ντόπιοι που προσφάτως «έστησαν» ιδιωτική ιατρική επιχείρηση στο νησί. Αγωνιούν αν η κυβέρνηση, παραδίδοντας το νοσοκομείο σε ιδιώτη, θα θέσει «κόκκινη γραμμή» υπέρ της περίθαλψης των πολιτών και άλλα παρόμοια.

Σε όλους αυτούς και όποιους άλλους που στοιχίζονται με την κυβερνητική επιλογή για πλήρη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σε όλους αυτούς που κρυφά ή φανερά απεργάζονται σχέδια ιδιωτικοποίησης εξανεμίζοντας τις ελπίδες των πολιτών για Δημόσιο Νοσοκομείο, ΕΜΕΙΣ ΑΠΑΝΤΑΜΕ: Ο Θηραϊκός κόσμος δεν ξεχνά. Οι κάτοικοι των μικρών κυκλαδίτικων νησιών στο Νότιο Αιγαίο, δεν παραπλανόνται άλλο. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και τα μισόλογα, εντός κι εκτός Σαντορίνης, ας μείνουν ως εδώ πια.

Οι επιδιώξεις της κυβέρνησης για πάση θυσία ιδιωτικοποίηση, όχι μόνο της υγείας, αλλά της περιουσίας και του δημοσίου πλούτου του λαού μας, δε θα περάσουν αμαχητί. ΑΠΑΝΤΑΜΕ, η υγεία είναι δημόσιο αγαθό, δεν πουλιέται και δεν αγοράζεται. ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ στους αβάσταχτα φορολογούμενους Έλληνες πολίτες ως κοινωνικό αντιστάθμισμα.

Οι κινητοποιήσεις των Θηραίων πολιτών για να ανοίξει το νοσοκομείο της Σαντορίνης με Δημόσιο χαρακτήρα πρέπει να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση σε όλη τη χώρα, για όλους τους συμπολίτες μας που πλήττονται από τις ίδιες αντικοινωνικές κυβερνητικές επιδιώξεις στο χώρο της δημόσιας υγείας.

ΕΜΕΙΣ

Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Θηραίων Πολιτών

δήλωση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, για την εκλογή του στο Προεδρείο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

«Η απόφαση της  συντριπτικής πλειοψηφίας του 25μελούς  Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος,  ήταν  να συγκροτηθεί ένα διαπαραταξιακό προεδρείο, αφού η πενταετία που έχουμε μπροστά μας είναι ένα διάστημα στο οποίο,  η συνένωση δυνάμεων θα πρέπει να είναι το κυρίαρχο πολιτικό χαρακτηριστικό της αυτοδιοίκησης. 

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε, με μόνα τα μέλη  της ΕΝΠΕ που πρόσκεινται στην ομάδα της κ. Ρένας Δούρου, να απέχουν του συναινετικού της διαδικασίας αυτής.  

Η εκλογή μου στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΝΠΕ, μου δίνει τη δυνατότητα  να υπηρετήσω τον περιφερειακό θεσμό και μέσα από το κεντρικό  θεσμικό   εκπρόσωπό του,  μεταφέροντας εκεί το σύνολο των ζητημάτων και ανοιχτών πληγών που έχει και η περιοχή μας». 

το Καλεντάρι του Πολιτισμού υλοποιείται από την Π.Ν.Α.

Με εκπροσώπους της  υπό σύσταση Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων της Ρόδου συναντήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Στέλιος Μπρίγγος, με αντικείμενο την υλοποίηση του Ημερολογίου Πολιτισμού, έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στον τομέα του Πολιτισμού.

Το Καλεντάρι του Πολιτισμού έχει σκοπό να συντονίσει και  να οργανώσει σε ένα ενιαίο πρόγραμμα όλες τις επιμέρους εκδηλώσεις που οργανώνονται από το σύνολο των Πολιτιστικών Συλλόγων της Περιφέρειας, προκειμένου να προβάλλονται αποτελεσματικότερα, αλλά και να μην υπάρχουν αλληλεπικαλύψεις, παράλληλα με την έγκαιρη κοινοποίηση του προγράμματος.

Επιπλέον, το Καλεντάρι του Πολιτισμού, την υλοποίηση του οποίου και οι ίδιοι οι σύλλογοι είχαν προτείνει, έχει σκοπό να δίνει στους επισκέπτες την δυνατότητα επιλογής μέσα από ένα ενιαίο πρόγραμμα εκδηλώσεων, ώστε κάθε μέρα να είναι και μια νέα πολιτιστική πρόκληση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού είχε ακόμη συναντήσεις με τον κ. Νίκο Κωνσταντινίδη, Πρόεδρο τηςΟμοσπονδίας  Δωδ/κών Παροικιακών Σωματείων και με τον συγγραφέα κ. Μανώλη Μακρή, Πρόεδρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου.

«Είμαστε πολύ κοντά στην υλοποίηση ενός σημαντικού προγράμματος. Επιθυμία μας, κάθε νησί της Περιφέρειας να έχει προγραμματισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις ούτως ώστε σε κάθε έκθεση του εξωτερικού και στις συνεργασίες μας με διεθνής φορείς να υπάρχει η άμεση ενημέρωση του επίδοξου επισκέπτη.


Ο Πολιτισμός,πρέπει να αποτελέσει το βαρύκεντρο της τουριστικής ανάπτυξης. Και μέσα από την ποιοτική ανάδειξη του δίνονται για την Περιφέρεια μας τεράστιες προοπτικές» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Μπρίγγος.   

πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Special Olympics και Περιφέρειας Ν. Αιγαίου - στη Ρόδο τον Δεκέμβριο το final four καλαθοσφαίρισης

Στην Ρόδο πρόκειται να πραγματοποιηθεί,  από την 1η έως τις 3 Δεκεμβρίου 2014, το final four καλαθοσφαίρισης, όπως ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο η πρόεδρος των Special Olympics κ. Γιάννα Δεσποτοπούλου, σε συνάντηση που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης στο γραφείο του στην Περιφέρεια.

Η κ. Δεσποτοπούλου ζήτησε την αρωγή της Περιφέρειας στην διοργάνωση των αγώνων, η λήξη των οποίων θα συνοδευτεί με την υπογραφή Πρωτοκόλλου μεταξύ των Special Olympics και Περιφέρειας, καθώς και με την ανακοίνωση σύστασης παραρτήματος των Special Olympics στη Ρόδο, το οποίο θα καλύπτει ολόκληρη τη Δωδεκάνησο.

Ο κ. Χατζημάρκος ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της κ. Δεσποτοπούλου για την συνδρομή της Περιφέρειας, τόσο στη φιλοξενία όσο και στη μετακίνηση των αθλητών και των συνοδών τους και τόνισε πως «τα Special Olympics είναι ίσως οι μοναδικοί αγώνες που έχουν μόνο νικητές. Ένας θεσμός  που  εικονίζει την ποιότητα του πολιτισμού μας, του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη διαφορετικότητα, την αμοιβαιότητα. Ένας θεσμός όπως αυτός, με το πλούσιο αθλητικό και εκπαιδευτικό έργο για τα ΑΜΕΑ, έχει κερδίσει τον σεβασμό του κόσμου,  έχει ευαισθητοποιήσει προσωπικότητες από όλους τους τομείς, έχει στηριχθεί από τις κοινωνίες δια της εθελοντικής προσφοράς. Συνεπώς, κάθε βοήθεια στις διοργανώσεις αλλά και στην επέκταση των Special Olympics είναι κάτι περισσότερο από αυτονόητη».

Στο final four  καλαθοσφαίρισης της Ρόδου θα αγωνιστούν 8 ομάδες, 4 ανδρών και 4 γυναικών, εκ των οποίων οι  6 ναι από την Ελλάδα και οι 2 από την Κύπρο, ενώ έχει προσκληθεί να παραστεί και ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Ιωάννης Ανδριανός.


μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο του Περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκου για την κάλυψη των οικονομικών απωλειών της Π.Ν.Α.Ι

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Π.Ν.Α.,

Η ανάγκη εξασφάλισης πρόσθετων κοινοτικών πόρων από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες που συνεπάγεται η ένταξη της Π.Ν.Α.Ι στον  «Στόχο 2», κυριάρχησε στη συνάντηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκου  με τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Μ. Μιχαήλ και μέλη της Διοίκησης του φορέα.

Στη διάρκεια της συζήτησης  ο κ. Χατζημάρκος εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του, λόγω των σημαντικά μειωμένων πόρων από το νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 που αντιστοιχούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ πιθανότατα το νέο ΕΣΠΑ θα είναι και το τελευταίο για τη χώρα μας.

Για το λόγο αυτό, ο Περιφερειάρχης ζήτησε τη συνεργασία του Οικονομικού Επιμελητηρίου, για την επιστημονική τεκμηρίωση της πολιτικής θέσης, ότι τα στοιχεία του κατά κεφαλήν  ΑΕΠ στο Νότιο Αιγαίο, τα οποία οδήγησαν στον «Στόχο 2» και στις μειωμένες χρηματοδοτήσεις, δεν απεικονίζουν την οικονομική πραγματικότητα της πολυνησιακής Περιφέρειας και ως εκ τούτου, θα πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση της αδικίας.

Τη μάχη κάλυψης των οικονομικών απωλειών που προκύπτουν από την κατάταξη της Περιφέρειας  στον «Στόχο 2», ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ετοιμάζεται να δώσει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο,  σε δύο χρόνια από την έναρξη του ΕΣΠΑ, οπότε τοποθετείται χρονικά η πρώτη αναθεώρηση του Προγράμματος. Για το λόγο αυτό, εξοπλίζει από τώρα την φαρέτρα των επιστημονικών επιχειρημάτων του με την συνδρομή  του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Όπως επισημάνθηκε κατά την διάρκεια της σύσκεψης, το κριτήριο του ΑΕΠ με το οποίο οι Περιφέρειες κατατάσσονται από την ΕΕ σε λιγότερο ή περισσότερο ανεπτυγμένες, δεν απεικονίζει την πραγματικότητα, πολύ δε περισσότερο στο Νότιο Αιγαίο,  με τα νησιά πολλών και διαφορετικών αναπτυξιακών ταχυτήτων κατά συνέπεια, είναι ανάγκη να τροποποιηθούν τα σχετικά κριτήρια κατηγοριοποίησης . Ο κ. Χατζημάρκος  ζήτησε από το Οικονομικό Επιμελητήριο να ετοιμάσει την τεκμηρίωσή του μέχρι τον προσεχή Ιανουάριο.

Στην συνάντηση, εκτός από την Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, συμμετείχαν και μέλη της ΚΥΝΣΕΠ Οικονομολόγων, που αποτελεί μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία των Οικονομολόγων της Δωδεκανήσου, που στόχο έχει να προσφέρει κοινωνικό έργο, σε μια περίοδο που αυξάνονται τα ποσοστά των πολιτών κάτω από το όριο της φτώχειας, παράλληλα με τη στήριξη των μικρών κυρίως νησιών παρέχοντας ενημέρωση σχετικά με την επιχειρηματικότητα, την φορολογία και άλλα οικονομικά ζητήματα.

Ο κ. Χατζημάρκος συνεχάρη τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μ .Μιχαήλ και τα μέλη της διοίκησης και της ΚΥΝΣΕΠ για αυτήν την ιδιαίτερη όσο και μοναδική για τον κλάδο πρωτοβουλία και ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά τους για στήριξη της ΚΥΝΣΕΠ, μέσω των πόρων του ΕΚΤ. 

εθιμοτυπική επίσκεψη του Ισπανού πρέσβη στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκο

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ν.Α.,

Τον Πρέσβη της Ισπανίας στην Ελλάδα Alfonso Lucini Mateo, δέχθηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στο γραφείο του στην Περιφέρεια, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης.

Στην συνάντηση επισημάνθηκαν οι ιδιαίτεροι φιλικοί δεσμοί της Ελλάδας με την Ισπανία. Με δεδομένο ότι οι δύο χώρες, στην περίοδο της οικονομικής ύφεσης, έχουν κοινά προβλήματα και βρίσκονται αντιμέτωπες με τις ίδιες αντίξοες συνθήκες, ο Ισπανός Πρέσβης ζήτησε να ενημερωθεί για την τρέχουσα πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, ενώ από πλευρά του ο Περιφερειάρχης θέλησε να ενημερωθεί για τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ισπανία μετά την απόπειρα απόσχισης της Καταλωνίας, σε συνάρτηση με τις αποσχιστικές τάσεις, που ενισχύονται το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη.


Ο κ. Χατζημάρκος, αφού  ανέλυσε στον Ισπανό πρέσβη τον κομβικό, ηγετικό  ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας, κυρίως λόγω του τουρισμού, αλλά και των άλλων ιδιαιτεροτήτων της,  εξέφρασε τη βούλησή του για στενότερη συνεργασία με την Ισπανία,  σε θέματα τουρισμού και πολιτισμού, μέσα από στοχευμένες δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση, με ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Ρόδου – Ισπανίας και πέραν των τριών μηνών που είναι σήμερα.

με επιτυχία πραγματοποιούνται από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τηλεδιασκέψεις σε σχολεία της χώρας, με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

Με επιτυχία πραγματοποιούνται από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τηλεδιασκέψεις σε σχολεία της χώρας, με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο
Οι τηλεδιασκέψεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος CYBERKID και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τηλεδιασκέψεις σε 1.313 σχολεία ανά την επικράτεια
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος CYBERKID για την ασφαλή πλοήγηση των μαθητών στο διαδίκτυο (σχετ. το από 25-09-2014 Δελτίο Τύπου), πραγματοποιεί με ιδιαίτερη επιτυχία διαδραστικές τηλεδιασκέψεις σε σχολικές μονάδες, ανά την επικράτεια, κάθε Τρίτη και Πέμπτη.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η πρώτη τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2014 και μέχρι σήμερα έχουν παρακολουθήσει τις τηλεδιασκέψεις 1.313 σχολεία ανά την επικράτεια.

Τα σχολεία που συμμετέχουν στις τηλεδιασκέψεις δέχονται πρόσκληση μέσω του συστήματος “meetings.sch.gr”, του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και με τον τρόπο αυτό, εντάσσονται στις τηλεδιασκέψεις.

Η ενημέρωση θα συνεχιστεί το προσεχές διάστημα σε όλα τα σχολεία της χώρας, κατά τον ίδιο τρόπο, με σκοπό έως τον ερχόμενο Απρίλιο να έχουν ενημερωθεί όλοι οι μαθητές σε πανελλαδικό επίπεδο.


Πέμπτη, Οκτωβρίου 16, 2014

εκδήλωση από τον Συριζα Θήρας για το νοσοκομείο (24.10)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

O ΣΥΡΙΖΑ Θήρας διοργανώνει εκδήλωση στις 24 Οκτωβρίου για το νοσοκομείο και την παροχή δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης.

Στις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες. 

Τετάρτη, Οκτωβρίου 15, 2014

«Στα μονοπάτια του ονείρου» - παρουσίαση του βιβλίου της Αντωνίας Βελισσαράτου (17.10 Μπελλώνιο)

Σύμφωνα με την πρόσκληση των διοργανωτών της βιβλιοπαρουσίασης,

Την Παρασκευή 17/10/2014, ώρα 6μμ, παρουσιάζεται στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Ίδρυμα στα Φηρά Σαντορίνης το βιβλίο της Αντωνίας Βελισσαράτου «Στα μονοπάτια του ονείρου» (εκδόσεις.Γαβριηλίδης).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας Γιώργος Κουκουλάς και η φιλόλογος Μαριέττα Βελώνια.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η εικαστικός Γρηγορία Κυρκούδη.

Στην παρουσίαση θα παρευρεθεί και θα μιλήσει και η συγγραφέας Αντωνία Βελισσαράτου.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πνευματικού Κέντρου «Μέγαρο Γκύζη» Σαντορίνης Γιάννης Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με την βασική υπόθεση του βιβλίου,

Όταν η Αθηνά γεύεται το πικρό ποτήρι της προδοσίας από τον άντρα που επρόκειτο να παντρευτεί, βλέπει τον κόσμο γύρω της να καταρρέει. Ένα ταξίδι στη Σαντορίνη φαίνεται να είναι το πρώτο βήμα προς τη λύτρωση. Μαζί της η Άρτεμις, παιδική της φίλη και στήριγμα της Αθηνάς, θα κληθεί ν' αντιμετωπίσει τους δικούς της δαίμονες, όταν ένα καλά φυλαγμένο μυστικό αποκαλύπτεται και η ζωή της αλλάζει για πάντα. Από τις χαοτικές ταχύτητες της μεγαλούπολης έως τον στάσιμο χρόνο του κυκλαδίτικου γαλάζιου, άνθρωποι με κοινή μοίρα εγκλωβίζονται στην αρένα της πραγματικότητας, όπου οι εφιάλτες ντύνονται όνειρα και τα όνειρα γεννιούνται από τις στάχτες του εφιάλτη, κι απ' όπου ο μόνος που θα καταφέρει να βγει ζωντανός είναι αυτός που θα νικήσει τον πιο ύπουλο αντίπαλο: τον εαυτό του!

Περισσότερες πληροφορίες για την παρουσίαση μπορείτε να δείτε στην σελίδα της στο facebook  στην διεύθυνση :


ερώτηση του Νίκου Συρμαλένιου με συνυπογραφή και άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τον αρχαιολογικό χώρο Ακρωτηρίου Θήρας

Η ερώτηση (15.9) του κ. Συρμαλένιου προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, με θέμα «Διακοπή εργασιών συντήρησης στον αρχαιολογικό χώρο Ακρωτηρίου Θήρας», κατατέθηκε ως εξής,

Σαράντα επτά ολόκληρα χρόνια μετά την ίδρυσή του από τον Σπύρο Μαρινάτο, το εργαστήρι συντήρησης των τοιχογραφιών στο Ακρωτήρι της Θήρας έπαυσε φέτος τη λειτουργία του, ελλείψει πόρων.

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού επιμένει αναίτια στη διακοπή της χρηματοδότησης του σοβαρότατου αυτού έργου,  με σοβαρότατες επιπτώσεις στο επιτελούμενο έργο στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου. Χάρη στην οικονομική στήριξη του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματείου «Εταιρεία Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας», τα εργαστήρια αυτά λειτούργησαν υποτυπωδώς με ελάχιστο προσωπικό κατά τα τελευταία τρία χρόνια, όμως φέτος ακόμα και αυτά τα ελάχιστα χρήματα τελείωσαν, με αποτέλεσμα τα εργαστήρια συντήρησης να παραμένουν κλειστά, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί η συντήρηση δεκάδων τοιχογραφικών συνθέσεων ανυπολόγιστης αξίας. Όταν το εργαστήριο έκλεισε, εργάζονταν εκεί 12 συντηρητές.

Σημειώνεται ότι τα χέρια των εξειδικευμένων συντηρητών του Ακρωτηρίου διέσωσαν και ανέδειξαν  παγκόσμιους θησαυρού, πολλοί από τους οποίους κοσμούν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας.

Ωστόσο, σήμερα ορισμένοι από τους συντηρητές αυτούς αναγκάστηκαν να βρουν ακόμα και περιστασιακές δουλειές σερβιτόρου στο νησί για να μπορέσουν να βιοποριστούν και βέβαια αναζητούν αλλού εργασία.

Δεδομένου ότι η λειτουργία των εργαστηρίων συντήρησης έχει ετήσιο κόστος που δεν ξεπερνά το ποσό των 100-120 χιλιάδων ευρώ το χρόνο,

Δεδομένου ότι ο χώρος του Ακρωτηρίου της Θήρας είναι ένας από τους σημαντικότερους και καλύτερα σωζόμενους προϊστορικούς οικισμούς στον ελλαδικό χώρο και αποτελεί ένα μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας,

Δεδομένου του γεγονότος ότι η αποχώρηση των εξειδικευμένων συντηρητών από το Ακρωτήρι, προς αναζήτηση εργασίας αλλού, αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό, με κίνδυνο τα έργα συντήρησης που έχουν ξεκινήσει να κινδυνεύουν να μείνουν ανολοκλήρωτα,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.         Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διακοπής χρηματοδότησης στον αρχαιολογικό χώρο Ακρωτηρίου Θήρας;
2.         Μέχρι επαναλειτουργίας του εργαστηρίου, ποια μέτρα θα ληφθούν για την κατάλληλη διατήρηση, αλλά και ασφάλεια των ανασκαφικών ευρημάτων, των οποίων η διαδικασία συντήρησης στα επιτόπια εργαστήρια έχει παραμείνει ημιτελής, καθώς τα ευρήματα κινδυνεύουν από υγρασία, τρωκτικά κ.ά.;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Νίκος Συρμαλένιος, Τάσος Κουράκης, Μαρία Κανελλοπούλου, Μαρία Διακάκη, Τζένη Βαμβακά, Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Γιώργος Πάντζας, Άννα Χατζησοφιά


δημοσιεύματα με την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας – εκδήλωσης «το Ακρωτήρι στον Πύργο» (12.10)

Δεκάδες ήταν τα ρεπορτάζ, τα δημοσιεύματα και οι αναρτήσεις στον τοπικό τύπο αλλά και στον Αθηναϊκό, σχετικά με το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα της επιτυχημένης εκδήλωσης σε ότι αφορά την ανταπόκριση και ευαισθητοποίηση του κόσμου αλλά και τα νέα οικονομικά δεδομένα, «το Ακρωτήρι στον Πύργο» που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού συλλόγου «Εστία» του Πύργου και με την συνεργασία και υποστήριξη πολλών τοπικών φορέων.

Στο περιεχόμενο και τους σκοπούς της εκδήλωσης αναφέρθηκε η εφημερίδα «Τα Νέα» σε δημοσίευμά της στην έντυπη έκδοσή της που βρίσκεται παράλληλα αναρτημένο στην διεύθυνση : http://www.tanea.gr/news/culture/article/5169200/shma-sos-gia-tis-polytimes-toixografies-toy-akrwthrioy/

Στο πλήρες δισέλιδο κείμενο της Μαίρης Αδαμοπούλου  αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι,
Σαντορίνη: Σήμα SOS για τις πολύτιμες τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου

Ο κίνδυνος τα μοναδικά έργα τέχνης, ηλικίας 3.500 ετών, από τον προϊστορικό οικισμό της Θήρας να γίνουν τροφή για τα τρωκτικά κινητοποίησε την τοπική κοινωνία που οργανώθηκε για να συγκεντρώσει χρήματα για την επαναλειτουργία του εργαστηρίου συντήρησής τους.

Το εργαστήριο έκλεισε στο τέλος του 2013, λόγω έλλειψης χρημάτων.

Δημοσίευμα για την εκδήλωση και τους σκοπούς της φιλοξένησε και η εφημερίδα Athens Voice το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ :

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και την ανάρτηση του http://www.santonews.com/to-akrotiri-ston-pirgo.santonews ,

Με ανέλπιστα μεγάλη επιτυχια κορυφώθηκε η εκδήλωση «Το Ακρωτήρι στον Πλυργο» που διοργάνωσαν η «Εστία του Πύργου», το Santorini of the Past Cultural Vilage και το Εστιατόριο Σελήνη, υπό την αιγίδα της Εταιρείας Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία στη «σιωπηρή δημοπρασία» πουλήθηκαν περίπου 30 από τα 55 έργα που είχαν δωρηθεί από κορυφαίους εικαστικούς του νησιού για τους σκοπούς της εκδήλωσης, αποδίδοντας πάνω από 8.000 ευρώ .


Για κάθε νεότερη  πληροφορία ή δράση της πρωτοβουλίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την σελίδα : https://www.facebook.com/saveakrotiri

Ένα πολύ ωραίο βίντεο για την εκδήλωση μπορείτε να δείτε εδώ : https://www.youtube.com/watch?v=QYR4sL1BlIs


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΗΡΑΣ – ανακοίνωση σχετικά με τις συνδέσεις της ΔΕΥΑ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κοινότητας,

Ενημερώνουμε τους Δημότες της Κοινότητας Θήρας ότι σύμφωνα με έγγραφο που μας απέστειλε η ΔΕΥΑ Θήρας ανακοινώνεται ότι :

Σύμφωνα με τον Ν.1069/80 και την απόφαση Ειβ221 (Φ.Ε.Κ. Β’ 138) των Υπουργών Εσωτερικών και Υγιεινής όταν στα όρια της ιδιοκτησίας ακινήτου διέρχεται και λειτουργεί δημοτικό δίκτυο αποχέτευσης οι νομείς ή ιδιοκτήτες οποιωνδήποτε εγκαταστάσεων – ακινήτων είναι εκ του νόμου υποχρεωμένοι να συνδέσουν τα ακίνητα τους με τα δημοτικά δίκτυα αποχέτευσης με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα του νησιού μας.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο  η ΔΕΥΑ Θήρας πρόκειται να διενεργήσει αυτοψίες από τον Νοέμβριο του 2014 και θα επιβάλει τις κυρώσεις που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία σε όσους δεν έχουν συνδεθεί στα υφιστάμενα δημοτικά δίκτυα αποχέτευσης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΑΝΑΡΗΣ 

ανακοίνωση του Δήμου Θήρας σχετικά με την παραλαβή των αποτελεσμάτων του μεταγραφικού ελέγχου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Σας ενημερώνουμε ότι τα αποτελέσματα από τις μαστογραφίες που πραγματοποιήθηκαν από τις 5 έως 9 Ιουλίου 2014  από την κινητή μονάδα μαστογράφου της Ελληνικής  Αντικαρκινικής Εταιρείας μπορείτε να τα παραλάβετε από τον Δήμο Θήρας τις εργάσιμες ημέρες και από ώρα 08:30-13:30, από το γραφείο Δημάρχου.


Από το Δήμο Θήρας