Τετάρτη, Ιανουαρίου 01, 2014

Δήμος Θήρας – ευχές για το 2014

Σύμφωνα με την ευχετήρια κάρτα,


Ο Δήμαρχος Θήρας, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι υπάλληλοι του Δήμου Θήρας σας εύχονται Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένο το 2014.

τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα έψαλαν στο Μέγαρο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η φιλαρμονική της 95 ΑΔΤΕ όπως και η φιλαρμονική του Δήμου Ρόδου.

Ακολούθησαν Πρωτοχρονιάτικα  κάλαντα  από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κοσκινιατών Καλλιθέα και από το Εργαστήρι Παραδοσιακής Βυζαντινής Μουσικής Πολιτιστικού Ομίλου Απολλώνων.

Τόσο ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης όσο και οι αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Φώτης Χατζηδιάκος ,  Λίτσα Φτακλάκη  και Αντώνης Χατζηϊωάννου ευχήθηκαν Καλή Χρονιά και ένα δημιουργικό και παραγωγικό Νέο Έτος. 

Τρίτη, Δεκεμβρίου 31, 2013

η ετήσια γιορτή του σωματείου ηλεκτρολόγων Σαντορίνης (8.2)

Σύμφωνα με πρόσκλησή του το Σωματείο ηλεκτρολόγων Σαντορίνης καλεί τα μέλη και τους φίλους του το Σάββατο 8.2 στην ετήσια γιορτή του που θα πραγματοποιηθεί στις 20.30 στο εστιατόριο Μαριώ στον Μονόλιθο. 


Στο μουσικό μέρος της βραδιάς συντροφιά στον κόσμο θα κρατήσουν οι Βαγγέλης Φύτρος στο βιολί και Μανώλης Σιγάλας στο μπουζούκι. 

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 30, 2013

οι ευχές των γιορτών από τον Δήμο Θήρας και την Π.Ν.Α.

Νωρίτερα τις ευχές τους για την γιορτές είχαν εκφράσει ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ζώρζος και ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Μαχαιρίδης.

Στα ευχετήρια κείμενά τους μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι,

Σήμερα που ο κόσμος λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας είναι όλο και πιο κοντά μας και η διαχείριση των προβλημάτων του πλανήτη είναι και πρόβλημα και της πιο μικρής υποδιαίρεσης της κοινωνίας,  το μήνυμα των Χριστουγέννων, με την υπενθύμιση ότι έχουμε ανάγκη τον διπλανό μας για να  προχωρήσει καλύτερα η ζωή, με αλληλεγγύη, περισσότερη δικαιοσύνη και με σεβασμό στον πλανήτη που μας φιλοξενεί, παραμένει επίκαιρο και δυναμικό.

Θα ήθελα από την καρδιά μου να ευχηθώ προσωπική ευτυχία στον καθένα και στην κάθε μια από εσάς και στις οικογένειές σας με υγεία και πρόοδο και επιθυμία να πασχίζουμε να γίνει καλύτερη η ζωή στον τόπο μας.

Ο Δήμαρχος Θήρας Νικόλαος Αναστάσιος Ζώρζος Αγαπητοί συμπατριώτες,
Μια  δύσκολη  χρονιά για τους πολίτες και τους θεσμούς, το 2013, φεύγει. Μια χρονιά που  μας πλήγωσε όλους και τα τραύματα είναι ακόμα νωπά σ’ όλους. 
Μια χρονιά που αναδείχθηκαν τα κοινωνικά προβλήματα που προέκυψαν από την οικονομική κρίση.
Μια χρονιά που οι κοινωνικές ανισότητες έγιναν  ποιο αισθητές και δοκιμάστηκε η κοινωνική συνοχή.
Μια χρονιά που θεσμικοί εκπρόσωποι  και πολίτες παλέψαμε  για την αποτροπή της υποβάθμισης των συνθηκών διαβίωσης των συμπολιτών μας είτε είναι άνεργοι,  είτε οικονομικά αδύναμοι, είτε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες .

Μένουμε σταθερά προσανατολισμένοι σε αυτήν την κατεύθυνση της αλληλεγγύης,  στους κοινούς στόχους για ένα ελπιδοφόρο και πιο παραγωγικό 2014.
Ας αναδείξουμε τα θετικά της κοινής προσπάθειας μας του 2013 που επέδειξε πως η Περιφέρεια μας, το Νότιο Αιγαίο μπόρεσε να αντισταθεί και είχε λιγότερες επιπτώσεις από την τεράστια οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας.

Όλοι μαζί μπορούμε περισσότερα και καλύτερα.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.

«έχουμε και λέμε» - ευχές

Το «έχουμε και λέμε» ευχαριστεί όλους, αναγνώστες, φορείς, συλλόγους,  επιχειρήσεις, για τις ευχές τους για τις μέρες των γιορτών και την νέα χρονιά. 

Το "έχουμε και λέμε" εύχεται σε όλους μια καλή και δημιουργική νέα χρονιά. 

ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης – ευχές

Με μια ταιριαστή με το προφίλ και την φυσιογνωμία του νησιού κάρτα ευχήθηκε καλές γιορτές και καλή χρονιά στα μέλη, τους συνεργάτες και τους φίλους της η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης….

Σύμφωνα με το μήνυμά της,
Η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης εύχεται στα μέλη, τους συνεργάτες και τους φίλους της καλές γιορτές, χαρούμενο και δημιουργικό το 2014!ένωση ζωοφίλων Σαντορίνης – ευχές

Η Ένωση ζωοφίλων Σαντορίνης εύχεται σε όλους καλή χρονιά για το 2014 και την ολοκλήρωση των προσδοκιών του καθενός με τον τρόπο που επιθυμεί…


The stray animals of Santorini and all of us in SAWA wish you  a Happy New 2014 with more happy endings for everyone...

Γιάννης Βρούτσης – ευχές

Εμπνευσμένη από τα προγράμματα ψηφιακής μηχανοργάνωσης του Υπουργείου Εργασίας είναι η φετινή ευχετήρια για το 2014 κάρτα του βουλευτή Κυκλάδων και Υπ. Εργασίας Γιάννη Βρούτση.


Παναγιώτης Ρήγας – ευχές

Σύμφωνα με το ευχετήριο του κ. Ρήγα,

Εύχομαι από καρδιάς Χρόνια Πολλά με υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.
Το 1014 ας είναι μια χρονιά ελπίδας, δημιουργίας και αισιοδοξίας.

Παναγιώτης Ρήγας

Βουλευτής Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ

συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Π.Ν.Α. (2.1) - θέματα

Την Πέμπτη 2.1 στις 12.00 με τηλεδιάσκεψη μεταξύ Σύρου και Ρόδου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της περιφέρειας Ν. Αιγαίου με τα εξής θέματα :

1.Εξέταση ένστασης του Χρ. Καραγιάννη για τη δράση «Προμήθεια ειδών εργαστηρίων » (Εισηγήτρια κα Λυρή )
2.Αίτηση της εταιρείας «Τεχνοδομική Κρήτης Α.Ε.» για την ανάκληση της με αριθμ. 151/2012 Απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής. (Εισηγήτρια κα Συμεοπούλου)
3.Έγκριση πρωτοκόλλου παραλαβής για τη «Προμήθεια Επίπλων – Εξοπλισμού ειδών Φυσιοθεραπείας – Εξοπλισμού Εργαστηρίων Αυτόνομης Διαβίωσης – Οργάνων Παιδικής Χαράς – Παραϊατρικού Εξοπλισμού και διαφόρων ετερόκλητων ειδών των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής της Π.Ν. Αιγαίου» - (για την ομάδα 1 του υποέργου 2).(Εισηγητής κος Ρηγούτσος )
4. Μίσθωση ακινήτου για τη στέγαση του Αρχείου της Δνσης Οικονομικού της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων. (Εισηγήτρια κα Αριστείδου).
5.Έγκριση 3ης Τροποποίηση Απόφασης Αυτεπιστασίας Υποέργου 01 με τίτλο  «Ενέργειες Marketing και προώθησης του τουριστικού προϊόντος» της πράξης  «Προβολή του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» με ΚΩΔ. ΟΠΣ  216928 ( Εισηγητής κος Καραγιάννης)
6. Εγκρίσεις μετακινήσεων  κ. Περιφερειάρχη, κ.κ. Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειακών Συμβούλων.


στις 14.1.2014 η δημοπράτηση του έργου «ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης οικισμού Περίσσας - Περιβόλου»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του  Δήμου Θήρας (23.12.2013),

Η δημοπράτηση του έργου με τίτλο: «Ολοκλήρωση Δικτύου Αποχέτευσης οικισμού Περίσσας - Περιοχή Περίβολος Δήμου Θήρας», συνολικού προϋπολογισμού 1.409.400 €, πρόκειται να  πραγματοποιηθεί στις 14.01.2014.

Με το έργο αυτό θα καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες αποχέτευσης των κατοίκων και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της παραλιακής ζώνης Περίσσας – Περιβόλου (Αγίου Γεωργίου), ενώ  παράλληλα προστατεύεται ο υδροφόρος ορίζοντας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή από πιθανή μόλυνση.

Συγκεκριμένα θα ολοκληρωθεί το δίκτυο αποχέτευσης στην περιοχή Περίβολος, συνολικού μήκους περίπου 4.765μ, εκ των οποίων 2.250μ. θα είναι αγωγοί βαρύτητας και 2.515μ. καταθλιπτικοί αγωγοί ενώ θα κατασκευαστούν και δύο (2) αντλιοστάσια λυμάτων.

μελέτη διευθέτησης των ομβρίων υδάτων εκπόνησε ο Δήμος Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωση στην σελίδα του στο facebook ο Δήμαρχος Θήρας ενημέρωσε ότι,

Μετά την κατασκευή του νέου νοσοκομείου και την διάνοιξη του δρόμου που ενώνει την ευθεία Φηρών Πύργου με το δρόμο Φηρών Μεσαριάς, η περιοχή Βουνίτσος του Καρτεράδου κινδύνευε σε κάθε δυνατή βροχή λόγω του μεγάλου όγκου νερού που οδηγούνταν στην περιοχή. Ο οικισμός, ο οποίος είναι χτισμένος μέσα σε ρέμα και επί αιώνες δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα, βρέθηκε ξαφνικά να κινδυνεύει από το νερό.

Ο Δήμος Θήρας εκπόνησε την μελέτη διευθέτησης των ομβρίων υδάτων ύψους 614.800 ευρώ και το έργο δημοπρατήθηκε την προηγούμενη Τρίτη (17.12). Το έργο θα ξεκινήσει να υλοποιείται μέσα στην άνοιξη και θα δώσει λύσει στο σημαντικό αυτό πρόβλημα.

άγονος ο διαγωνισμός του Δήμου Θήρας για την υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων

Άγονος λόγο απουσίας ενδιαφέροντος κρίθηκε ο διαγωνισμός (16.12) του Δήμου Θήρας για το έργο «προμήθεια ειδικών συστημάτων υπογειοποίησης απορριμμάτων». 

στις 23.1 ο νέος διαγωνισμός για την κατασκευή κιγκλιδωμάτων και την εφαρμογή του κώδικα ISPS στο λιμάνι του Αθηνιού

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας,

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, η επαναληπτική ημερομηνία διεξαγωγής του πρόχειρου διαγωνισμού ανάδειξης του αναδόχου για την «Κατασκευή κιγκλιδωμάτων για την εφαρμογή του κώδικα ISPS στο λιμάνι του Αθηνιού» μεταφέρεται στις 23 Ιανουαρίου 2014, ημέρα Πέμπτη, την ίδια ώρα που αναφέρεται στο τεύχος διακήρυξης, στα γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Θήρας.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και του Προέδρου του Δ.Λ.Τ.

Θήρας πολλές θερμές ευχές για ένα δημιουργικό 2014.

συνέντευξη Τύπου (7.1) των κυρίων Χάλαρη, Ρούσσου, Ορφανού σχετικά με την συμμετοχή τους στις εκλογές του 5.2014 για τον Δήμο Θήρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους προς τους Πολίτες της Θήρας και της Θηρασίας,

Καλείστε την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 14.00 στην αίθουσα του Κλειστού Γυμναστηρίου Θήρας, όπου θα γίνει κοινή συνέντευξη τύπου των συνυποψήφιων: Ορφανού Μανώλη, Ρούσσου Άγγελου και Χάλαρη Γιώργου, για τις επερχόμενες  δημοτικές εκλογές.


Θήρα 30-12-2013.

στα προϊόντα ΠΟΠ και το τοματάκι της Σαντορίνης - η Santo Wines για την αναγνώριση ως προϊόντος προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Santo Wines,

Η πολύχρονη προσπάθεια της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντωνσε συνεργασία με το Εργαστήριο Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την επιστημονική επίβλεψη του καθηγητή Σέρκο  Χαρουτουνιάν, στέφθηκαν με επιτυχία, γεγονός που μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους καθώς ένα τόσο ιδιαίτερο προϊόν όσο είναι το ΤΟΜΑΤΑΚΙΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ, κατακτά την δική του διακριτή θέση στην διεθνή αγορά.

Σημειώνεται ότι το ΤΟΜΑΤΑΚΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ είναι το δεύτερο τοπικό προϊόν ,μετά την ΦΑΒΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ, που αναγνωρίζεται ως ΠΟΠ την τελευταία πενταετία και μαζί με το ΑΣΣΥΡΤΙΚΟ ΠΟΠ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ συμπληρώνουν την περίφημη ΠΟΠ ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΘΗΡΑΪΚΗΣ ΓΗΣ.

Η όλη πορεία, μέχρι το ΤΟΜΑΤΑΚΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ να κατακτήσει τον τίτλο ΠΟΠ, χαρακτηρίσθηκε από μια σειρά συνέργειες που αναπτύχθηκαν μέσα από τα ετήσια αγροτικά συνέδρια, που πραγματοποιούνται στη Σαντορίνη τα τελευταία 11 χρόνια, καθώς επίσης και από συνεργασίες που αναπτύχθηκαν με ερευνητικές επιστημονικές ομάδες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του ΕΘΙΑΓΕ.

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, με δεδομένη την επιτυχία των προσπαθειών της για την προώθηση των τοπικών προϊόντων, που αναδεικνύουν την μοναδικότητα της Σαντορίνης και τιμούν τους Σαντορινιούς παραγωγούς, ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στην επίτευξη του μεγάλου αυτού στόχου και κυρίως τον καθηγητή Σέρκο Χαρουτουνιάν , τα στελέχη της ,όπως επίσης και τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την νωρίτερη ανάρτηση του «έχουμε και λέμε»,

Στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης εντάχθηκε το τοματάκι Σαντορίνης, που έχει μεγάλη καλλιεργητική ιστορία στο νησί και αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα προιόντα του.

Το ιδιαίτερο και μοναδικό τοματάκι της Σαντορίνης παράγεται κατ αποκλειστικότητα, όπως άλλωστε πιστοποιήθηκε πρόσφατα, στο νησί, ενώ τα μοναδικά χαρακτηριστικά και οι ιδιότητές του έχουν από χρόνια μελετηθεί από την Ένωση Συνεταιρισμών Αγροτικών Προϊόντων της Σαντορίνης, με την επιμέλεια και υποστήριξη της οποίας δημιουργήθηκε ο φάκελος και κατατέθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ για έγκριση πιστοποίησης προϊόντος ΠΟΠ.

Το τοματάκι της Σαντορίνης προστέθηκε στην λίστα με τα περισσότερα από 1200 πιστοποιημένα ΠΟΠ προιόντα από την Ε.Ε.

The Greek island of Santorini isn’t just famous throughout the world for its beauty, but also for its cherry tomatoes (Tomataki Santorinis), which grow exclusively in the eastern Aegean island’s volcanic soil. The meager rainfall, wind and high temperatures encourage the growth of the tiny tomatoes which have a very concentrated flavor compared to other varieties. In fact they are so small that most visitors find it hard to believe that are indeed tomatoes rather than cherries. The variety is very popular and is used in many dishes and desserts.

The European Commission has awarded the term “Tomataki Santorinis,” a Protected Designation of Origin (PDO) and Protected Geographical Indication (PGI).
It is said that an abbot from the Capuchin monastery on the island of Syros in the Cyclades, brought the first cherry tomatoes to Greece in 1818. However the Santorini variety began to be regularly cultivated in about 1875.

“Tomataki Santorinis”  will be added to the list of more than 1,200 already protected products.


συγχαρητήρια συνδυασμού «Σαντορίνη Θηρασιά ενότητα αλλαγή» για την πρόκριση μαθητών του ΓΕΛ στη 2η φάση του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού

Η Δ.Π. «ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΘΗΡΑΣΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΗ», συγχαίρει την ομάδα μαθητών του ΓΕΛ Θήρας, που αποτελείται από τους : Ζωχιό Γεώργιο , Φωκά Δημήτριο και Χατζιδάκη Στυλιανή,  η οποία προκρίθηκε στη 2η φάση του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού, για την επιλογή στη 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών – EUSO 2014, καθώς και τους εκπαιδευτικούς.

Η πρόκριση αυτή αναδεικνύει τη σημασία της συμμετοχής των παιδιών μας σε καινοτόμες δράσεις και αποδεικνύει την ποιότητα της εκπαίδευσης στο Νησί μας που τόσο αναγκαία είναι για το μέλλον.

Η Παράταξη μας θα είναι πάντα αρωγός σε ανάλογες ποιοτικές προσπάθειες, ώστε οι αυριανοί πολίτες του Νησιού μας να είναι άρτια εκπαιδευμένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών καθώς και το διεθνή ανταγωνισμό.


Η εκπρόσωπος Τύπου,  Σοφία Κίτσου

πραγματοποιήθηκε (30.12) η συνεδρίαση του περιφ. Συμβ. Ν. Αιγαίου με θέμα το πλαίσιο δράσης για το 2014

Την Δευτέρα 30.12 στην Σύρο πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου με θέμα  «Έγκριση Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης οικονομικού έτους 2014».  Η έγκριση των προτάσεων που παρουσιάστηκαν από την Π.Ν.Α. έγινε κατά πλειοψηφία. 

συνδυασμός «νέα εποχή για τα νησιά μας» ανακοίνωση για το πλαίσιο δράσης για το 2014

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνδυασμού,

Ο κ.  Χαράλαμπος Κόκκινος και τα στελέχη του  Περιφερειακού συνδυασμού της Μείζονος Μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ», με συνεπή στάση στα έργα και στα λόγια τους,  καταψήφισαν το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης (ΟΠΔ) 2014 που ήταν και το μοναδικό θέμα συζήτησης στο έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο που διεξήχθη στις 30/12/13.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη της Περιφερειακής Αρχής δεν ψήφισαν το ΟΠΔ το οποίο εγκρίθηκε με την οριακή πλειοψηφία της αφού το σύνολο της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου το καταψήφισε.
Στην τοποθέτηση του  ο κ. Κόκκινος επισήμανε:

«Το ΟΠΔ αποτελεί σύνοψη του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδίου με το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης και τον Προϋπολογισμό της ΠΝΑ. Απουσιάζει η αυτονομία και  η αναπτυξιακή προοπτική. Το 97% των εσόδων προέρχονται από τα διάφορα Υπουργεία και το κρατικό προϋπολογισμό. Οι μνημονιακές πολιτικές που  εφαρμόζονται από το 2010 μέχρι σήμερα και έχουν δεσμεύσει την χώρα και καταπιέζουν τον Ελληνικό λαό δεσμεύουν και την Αυτοδιοίκηση. Είμαστε υπέρ των ελέγχων όχι όμως με αυτούς που περιορίζουν την δημιουργική δράση της Αυτοδιοίκησης και περικόπτουν δράσεις κοινωνικής μέριμνας και ανάπτυξης.

Θυμίζουμε ότι έχουμε διαφωνήσει με τις κατευθύνσεις του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδίου και έχουμε καταθέσει δικές μας προτάσεις. Επίσης, έχουμε μειοψηφήσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στην Οικονομική Επιτροπή της ΠΝΑ στο Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης και στον Προϋπολογισμό.

Το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης – Κατ’ επέκταση και το ΟΠΔ – αποτελούν συρραφή των συνεχιζόμενων έργων χωρίς σύνδεση με το Στρατηγικό Σχεδιασμό. και στο σημείο των  ελάχιστων προϋπολογιζόμενων επενδυτικών δαπανών καθώς, από τη μέχρι σήμερα πορεία του, είναι προφανές ότι τα έργα δεν πρόκειται να προχωρήσουν στο βαθμό που προϋπολογίζονται.

Ο Προϋπολογισμός είναι πλασματικός

Αυτή τη φορά, η Περιφερειακή Αρχή θα κληθεί να λογοδοτήσει – εκτός από το λαό του Νότιου Αιγαίου – και στο Υπουργείο Εσωτερικών καθώς οι πραγματοποιούμενες επενδυτικές δαπάνες θα παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση από τις προϋπολογιζόμενες.
Επισημαίνουμε ότι οι Υπηρεσίες της ΠΝΑ ολοκλήρωσαν με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα την κατάρτιση του ΟΠΔ, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών.
Καταθέτουμε την διαφωνία μας και την μειοψηφία μας στο υπό συζήτηση ΟΠΔ του 2014 επισημαίνοντας ότι δεσμεύει την νέα Περιφερειακή Αρχή  που θα προκύψει το Μάιο του 2014 και καλούμε την Ένωση Περιφερειών  (ΕΝΠΕ) να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προάσπιση του κύρους και του ρόλου της Αυτοδιοίκησης».


σύσκεψη με την συμμετοχή του Υπ. Εσωτερικών και του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου

Τις προτάσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που αφορούν στην τροποποίηση του «Καλλικράτη» και τη βελτίωσή του, κατέθεσε στη σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών κ.  Γιάννη Μιχελάκη με τη συμμετοχή και του αναπληρωτή Υπουργού κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου, της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ.  Χριστιάνας Καλογήρου καθώς και Περιφερειαρχών και Δημάρχων από τον νησιωτικό χώρο όπως και υπηρεσιακών παραγόντων, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.


Ακολούθησε η αναλυτική παρουσίαση όλων των προτάσεων οι οποίες  έγιναν σε μεγάλο ποσοστό αποδέκτες. Τονίστηκε δε πως λόγω νησιωτικότητας, οι ρυθμίσεις  θα διευκολύνουν  την  καλή λειτουργία τόσο των φορέων και των οργάνων όσο και των υπηρεσιών.

εντατικοποίηση των ελέγχων για την αδήλωτη εργασία την περίοδο των εορτών

Σύσκεψη υπό τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιάννη Βρούτση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, με σκοπό την εντατικοποίηση των ελέγχων για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Άννα Στρατινάκη, ο νέος ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) κ. Κώστας Πανταζής καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του Σ.ΕΠ.Ε και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου του ΙΚΑ (Ε.ΥΠ.Ε.Α).

Επίσης, παρουσιάστηκε η μηνιαία, πλέον, έκθεση με τα στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε οτι:

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και για το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου που επιβλήθηκαν τα νέα, ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα έως 30 Νοεμβρίου, ελέγχθηκαν 5.198 επιχειρήσεις και σε σύνολο 27.425 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 742, ποσοστό 2,71%.

Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 7.633.763 ευρώ.
Από την άλλη, οι στοχευμένοι έλεγχοι της ανασφάλιστης εργασίας, από μικτά κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ, για το ενδεκάμηνο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2013 κατέδειξαν ότι το ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας αρχίζει και μειώνεται από το καλοκαίρι και μετά. 
Χαρακτηριστικά, ενώ τον Φεβρουάριο του 2013 το ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας – που επισημαίνουμε και πάλι ότι αφορά κλάδους υψηλής παραβατικότητας – είχε φτάσει ακόμη και στο 40,5%, τα ευρήματα του Νοεμβρίου δείχνουν ότι το ποσοστό αυτό  μειώθηκε στο 20,1%.
Δεν σταματάμε εδώ. Η ανομία ήταν και εξακολουθεί να είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην αγορά εργασίας. Την αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά.

Με συνεχή προσπάθεια, εντατικούς ελέγχους, με νέα θεσμικά και ηλεκτρονικά εργαλεία.
Κλείνουμε και τα τελευταία «παράθυρα» παραβατικότητας που αξιοποιούσαν κάποιοι εργο-δότες, με την καθιέρωση ειδικού βιβλίου στο οποίο πρέπει να αναγράφονται οι υπερωρίες πριν την πραγματοποίησή τους.
Ταυτόχρονα, μειώνουμε το διοικητικό βάρος των επιχειρήσεων καταργώντας άλλα βιβλία και παραστατικά που έχουν καταστεί πλέον περιττά με τις σύγχρονες πληροφοριακές υποδομές του υπουργείου Εργασίας και κυρίως τη διαλειτουργικότητα του συστήματος «Εργάνη» με τα πληροφοριακά συστήματα του ΙΚΑ του ΟΑΕΔ.  

δήλωση του Υπ. Εργασίας για την υπογραφή (30.12) της νέας εθνικής κλαδική σύμβαση εργασίας που υπέγραψε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης με δήλωσή του χαιρετίζει τη νέα Εθνική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας:
«Χαιρετίζω την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των ξενοδοχοϋπαλλήλων με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, την πρώτη κλαδική σύμβαση που προβλέπει αυξήσεις μισθών τα τελευταία χρόνια.
Τόσο η πραγματική όσο και η συμβολική της σημασία είναι ξεχωριστή. Όχι μόνο επειδή αφορά πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο και διασφαλίζει εργασιακή ειρήνη σε έναν τομέα με εξαιρετικό δυναμισμό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Αλλά και επειδή σηματοδοτεί τη σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο ανοδικό κύκλο με θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία, την αγορά εργασίας και τα εισοδήματα των εργαζομένων.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη την επίδειξη πνεύματος συνεργασίας, ρεαλισμού και ωριμότητας από τους εκπροσώπους των εργοδοτών και εργαζομένων της χώρας».

πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών – ανακοινώσεις από την Π.Ν.Α. και την Α.Δ.Α.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου,
Η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου ανακοινώνει ότι στο  πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας «Π.Α.Α.» 2007-2013 του Κανονισμού (ΕΚ) 1698/2005 του Συμβουλίου για τη στήριξη της Αγροτικής Ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Ε.Γ.Τ.Α.Α.), ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξέδωσε  την 2η προκήρυξη του Μέτρου 1.1.2 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών».

Με την Υπουργική Απόφαση κατανέμονται ανά Περιφέρεια συνολικές πιστώσεις ύψους 140.000.000€ για το Μέτρο 1.1.2 και ορίζονται η περίοδος υποβολής και έγκρισης φακέλων υποψηφιότητας για το έτος 2014, οι όροι και οι προϋποθέσεις υποψηφιότητας και οι διαδικασίες αξιολόγησης και έγκρισης των δικαιούχων, που απλοποιούνται και επιταχύνονται, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. 704/2008 ΚΥΑ.

Οι πιστώσεις που κατανεμήθηκαν για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2014 (δεύτερη περίοδο εφαρμογής) είναι 1.600.000 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν σχετικό αίτημα. Η περίοδος υποβολής φακέλων υποψηφιότητας ορίζεται από 18/03/2014 έως και 16/05/2014.

Δικαιούχοι της πριμοδότησης πρώτης εγκατάστασης κατά την τρέχουσα περίοδο εφαρμογής του προγράμματος είναι όσοι νέοι γεωργοί εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης, κατά το δεκατετράμηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης ενίσχυσης, σύμφωνα με τις κοινοτικές διατάξεις για το χρόνο που καλύπτει το κριτήριο της πρώτης εγκατάστασης. Η ανώτατη επιλέξιμη δαπάνη είναι 20.000 ευρώ και το Πρόγραμμα ενίσχυσης Νέων Αγροτών, εφαρμόζεται σε γεωργούς κατά κύρια απασχόληση ηλικίας μέχρι 40 ετών που είναι αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης.
Οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τις προϋποθέσεις και επιθυμούν να ενταχθούν στο καθεστώς ενίσχυσης θα πρέπει να παραλάβουν τα έντυπα συμμετοχής καθώς και τα ζητούμενα δικαιολογητικά από: τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες, τη Δ/νση Αγροτικών Υποθέσεων Νοτίου Αιγαίου της Α.Δ.Α., την  Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή του Νοτίου Αιγαίου και την Ειδική Υπηρεσία Συγχρηματοδοτούμενων Μέτρων και Πράξεων Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τους διαδικτυακούς τόπους: www.minagric.gr , www.agrotikianaptixi.gr  και www.northaegean.gr

Ως περίοδος υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης- φακέλων υποψηφιότητας ορίζεται η περίοδος από 18.3.2014 έως 16.5.2014

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας στη Ρόδο τηλ. 2241364913-14, στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στη Σύρο τηλ.2281098828, στα Τμήματα Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καθώς και στους δικτυακούς τόπους www.minagric.gr , www.agrotikianaptixi.gr 


επιμελητήριο Κυκλάδων: διαγωνισμός για την υλοποίηση σύγχρονων ψηφιακών εφαρμογών 1.149.000 €

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων διενεργεί Δημόσιο Ανοικτό Διεθνή Διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου του έργου: «Υλοποίηση Σύγχρονων Ψηφιακών εφαρμογών ανάδειξης της Επιχειρηματικότητας του Ν. Κυκλάδων με χρήση Web 2.0 / Social Media / Mobile Technologies & Virtual Trade Shows».
Ο προϋπολογισμός είναι 1.149.000,00€ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), η ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων είναι η 12/02/2014 και ώρα 12:00 και η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού είναι η 12/02/2014 και ώρα 12:00.

Το έργο χρηματοδοτείται κατά 50% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 50% από πόρους του Ελληνικού Δημοσίου.
Στόχοι του έργου:
α. Αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ σε εθνικό & διεθνές επίπεδο – Υποστήριξη της Βιωσιμότητας των ΜΜΕ
β. Υποστήριξη της Βιωσιμότητας των ΜΜΕ μέσω των ακόλουθων δράσεων:
- Ανάδειξη επιχειρηματικότητας του νομού Κυκλάδων & της αιγαιοπελαγίτικης διατροφής με δημιουργία και χρήση πολυμεσικού, διαδραστικού και στερεοσκοπικού περιεχομένου,
- Διοργάνωση ψηφιακών Επιχειρηματικών Εκθέσεων (Virtual Trade Shows)
- Ψηφιακή υπηρεσία τόνωσης των συναλλαγών των επιχειρήσεων των Κυκλάδων
-Ανάπτυξη ψηφιακής υπηρεσίας εξατομικευμένης υποστήριξης των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Το αντικείμενο του έργου συνοπτικά περιλαμβάνει:
- Την προμήθεια εξοπλισμού & βασικού λογισμικού απαραίτητου για τη λειτουργία των εφαρμογών και την παροχή των νέων ψηφιακών υπηρεσιών του Επιμελητηρίου.
- Την ανάπτυξη εφαρμογών σε περιβάλλον web και κινητής τεχνολογίας,
- Την παραγωγή πολυμεσικού και διαδραστικού περιεχομένου προβολής της τοπικής επιχειρηματικότητας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,
- Την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης επί του εξοπλισμού, του βασικού λογισμικού και του λογισμικού εφαρμογών που θα παρασχεθεί στο πλαίσιο του παρόντος έργου,
- Την παροχή υπηρεσιών εγγύησης και συντήρησης του εξοπλισμού, του βασικού λογισμικού και του λογισμικού εφαρμογών που θα παρασχεθούν στο πλαίσιο του παρόντος έργου.
- Την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης της προβολής των αποτελεσμάτων του έργου.
Τα αναμενόμενα οφέλη από την υλοποίηση της παρούσας πράξης περιλαμβάνουν:
- Την παροχή νέων, καινοτόμων, ψηφιακών υπηρεσιών προς όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου στους τομείς της προβολής των προϊόντων και υπηρεσιών τους, αλλά και της επιχειρησιακής τους λειτουργίας,
- Τη βελτίωση της on-line παρουσίας των επιχειρήσεων-μελών του Επιμελητηρίου
- Την ενίσχυση της εικόνας των ΜΜΕ σε τοπικό και διεθνές επίπεδο ώστε να μπορούν να συναγωνίζονται τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
- Την προβολή και διαφήμιση των ΜΜΕ και κατά συνέπεια την αύξηση των πωλήσεών τους,
- Την παροχή μηχανισμών υποστηριζόμενων από σύγχρονες τεχνολογίες για την αύξηση του κύκλου εργασιών των τοπικών επιχειρήσεων, μέσα από ένα καινοτόμο σύστημα διαχείρισης προσφορών και εκπτώσεων σε τοπικό επίπεδο,
- Την υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της παρούσας δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας μέσω μιας ψηφιακής υπηρεσίας εξατομικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης.

Περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες για την διακήρυξη δίδονται στο τηλ. 2281082346, fax: 2281086555, αρμόδιοι υπάλληλοι κος. Αλέξης Τσιάντης (e-mai: rg.ccsedalcyc@sitnaista) και κα. Ελένη Δημακοπούλου (e-mail: rg.ccsedalcyc@pokamide), στο Τμήμα Διοικητικού Οικονομικού, Απόλλωνος & Λαδοπούλου, Τ.Κ. 84100, Σύρος.


Το Τεύχος Προκήρυξης είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά εδώ: CYCLADESCC-YE1-CONTRACT-NOTICE_F18801