Παρασκευή, Δεκεμβρίου 21, 2012

ρεαλιστικός και περιορισμένος κατά σχεδόν 70% σε σχέση με πέρσυ, ο προϋπολογισμός του 2013 του Δήμου Θήρας

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το ετήσιο πρόγραμμα δράσης (τεχνικό πρόγραμμα) και ο προϋπολογισμός για το 2013 του Δήμου Θήρας στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 18.12.2012


Ο προϋπολογισμός ύψους περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ, εμφανίζεται μειωμένος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές μιας τα ζητήματα της εξαιρετικά μειωμένης ή και της παντελούς έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης προς στους ΟΤΑ, καθώς και των δυσκολιών είσπραξης, συγκέντρωσης και δημιουργίας εσόδων, ήταν οι παράγοντες που καθόρισαν το ύψος του και κυριάρχησαν και των εισηγήσεων από πλευράς του Δημάρχου και των μελών της δημοτικής αρχής.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ζώρζος έκανε λόγο για τον πιο καλό προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί, χαρακτηρίζοντάς τον ρεαλιστικό και στην βάση των πραγματικών οικονομικών δεδομένων, ενώ αναφέρθηκε και στην εξαιρετικά μικρή χρηματοδότηση των ΟΤΑ και συγκεκριμένα του Δήμου Θήρας, στις σημερινές συνθήκες κι έτσι όπως τα πράγματα έχουν διαμορφωθεί.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του και μεταξύ άλλων, ο κ. Ζώρζος ανέφερε ότι το 3ο τρίμηνο του 2012 εκτελέστηκαν έργα ύψους 843.00 καθώς και οτι η ΣΑΤΑ το 2012 (κρατική οικονομική υποστήριξη στους ΟΤΑ) ήταν 283.000 και σε σχέση με το 1,5 εκατομμύριο που είχε δοθεί την προηγούμενη χρονιά, ήταν μειωμένη κατά 1,2 εκ ευρώ.
Σε ότι αφορά τα έργα ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοπρατηθούν τα έργα αντιστήριξης των πρανών της καλντέρας σε Αθηνιό και Φηρά, ενώ σχετικά με το ποσό που έχει προϋπολογιστεί για την καθαριότητα ανέφερε πως είναι πολύ πιθανό να αναζητηθούν και αλλού χρήματα για την πληρωμή του.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σιγάλας αναφέρθηκε σε έναν κακό προϋπολογισμό στον οποίο δεν προβλέπεται η δημιουργία εσόδων ως αντιστάθμισμα των όποιων δυσκολιών στην είσπραξη χρημάτων και στα μειωμένα έσοδα από το κράτος. Ο κ. Σιγάλας έκανε λόγο για «βούλιαγμα» του αθλητισμού και της κοινωνικής μέριμνας τομείς που όπως είπε είναι νομοτελειακό να έχουν οικονομικές απαιτήσεις και κατ επέκταση να δημιουργούν έξοδα.
Ο κ. Σιγάλας αναφέρθηκε παράλληλα στην αδυναμία να εκταμιευτούν τα περισσότερα δυνατά χρήματα από το «ίδρυμα Νομικού – Τελεφερίκ» ενώ όπως είπε δεν είναι σωστό να συγκρίνεται ο Δήμος της Σαντορίνης που έχει την δυνατότητα να εισπράττει σημαντικά έσοδα, με άλλους δήμους της χώρας που δεν έχουν αυτές τις πηγές και που αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα.
Ο κ. Σιγάλας αναφέρθηκε επίσης σε πολλά ανεκτέλεστα έργα καθώς και στις πολύ μικρές χρηματοδοτήσεις των δημοτικών διαμερισμάτων.

Στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιώργος Βαρβαρήγος μίλησε για έναν προϋπολογισμό που δεν εμφανίζεται υπερεκτιμημένος (σ.σ. όπως οι προηγούμενοι) ως προς τα έσοδά του, κάνοντας λόγο για την ανάγκη εφαρμογής μιας νέας οικονομικής φιλοσοφίας στην Αυτοδιοίκηση, δημοσιονομικά πειθαρχημένης, χωρίς να υπερεκτιμώνται καταστάσεις και οικονομικά δεδομένα, μακριά από φαινόμενα λαϊκισμού, αλλά σοβαρά και υπεύθυνα και με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών. 

εκπαίδευση για το «Διασωστικό Σώμα Σαντορίνης»..

 Εκπαίδευση για την αντιμετώπιση διαφόρων εκτάκτων αναγκών και καταστάσεων, πραγματοποίησε και συνεχίζει να πραγματοποιεί αυτό το διάστημα στα μέλη του το «Διασωστικό Σώμα Σαντορίνης».

Μεταξύ των καταστάσεων στων οποίων την αντιμετώπιση
γίνεται εξάσκηση είναι η διάσωση τραυματία σε πλαγιά ,
στήσιμο τρίποδου, κατάβαση με Rappel κ.α.
Πηγή φωτογραφιών : Παναγιώτης Δελαμάνηςεθελοντικός καθαρισμός από την ομάδα «Όλοι μαζί μπορούμε για την Σαντορίνη»

Στον εθελοντικό καθαρισμό από τα σκουπίδια και σκουπιδάκια οικοπέδου που βρίσκεται στο κέντρο των Φηρών και συγκεκριμένα απέναντι από το Κ.Υ. και το Λύκειο του νησιού, η ομάδα «Όλοι μαζί μπορούμε για την Σαντορίνη» τα πρωινά του Σαββάτου και της Κυριακής 22 και 23 Δεκεμβρίου.
Η συμμετοχή των εθελοντών ήταν καλή ενώ στην όλη προσπάθεια συμμετείχαν και βοήθησαν μέλη της ομάδας των «εθελοντών διασωστών της Σαντορίνης».  
Σύμφωνα με την ομάδα,  
Την απολύμανση του χώρου για την προστασία των εθελοντών ανέλαβε εθελοντικά ο Γιώργος Σκοπελίτης από το «Αγροκήπιο» στο Εμπορικό Κέντρο του Καρτεράδου.

Σκοπός μας, δεν ήταν μόνο να καθαρίσουμε τον χώρο αλλά παράλληλα να προφυλάξουμε την πόλη μας από τέτοιου είδους απαράδεκτες καταστάσεις.
Όλοι, θα πρέπει περιφρουρούμε στο μέλλον όλους αυτούς τους χώρους που δυστυχώς και σε αρκετές περιπτώσεις γίνονται καταυλισμοί και χωματερές. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ομάδα και την πρωτοβουλία της, καθώς  και για ενημέρωση σχετικά με τις επόμενες, μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα της στην διεύθυνση: http://oloi-mazi-mporoyme-gia-tin-santorini.blogspot.gr/2012/12/16122012.html

συγκέντρωση διαμαρτυρίας με στόχο την άμεση λειτουργία του Νοσοκομείου της Σαντορίνης (18.2)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης 18.12 εκατοντάδες πολίτες, ενήλικες αλλά και μαθητές σχολείων της Σαντορίνης, με αίτημα να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό το Γενικό Νοσοκομείο που είναι ολοκληρωμένο κτηριακά και πλήρως εξοπλισμένο από το τέλος του 2010.
Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν από τους ομιλητές κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης, η ανάγκη να λειτουργήσει το Νοσοκομείο είναι άμεση λόγο των αυξημένων αναγκών του νησιού στην περίθαλψη των μονίμων κατοίκων του αλλά και της εξυπηρέτησης των περιστατικών (υπολογίζονται σε περισσότερα από 2000 τον χρόνο) των χιλιάδων επισκεπτών του.

Σύμφωνα με όσους πήραν τον λόγο κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας, η ανάγκη να «ανοίξει τις πόρτες του» το Νοσοκομείο είναι άμεση, ακόμη και αν αυτό γίνει τμηματικά, με την μεταφορά των υγειονομικών υπηρεσιών του υφιστάμενου Κέντρου Υγείας σε συνδιασμό με την λειτουργία νέων τμημάτων, όπως αυτό της αιμοκάθαρσης, με τους εν λόγο ασθενείς, οι οποίοι σήμερα εξυπηρετούνται κυρίως στην Αθήνα, να υπολογίζονται σε περισσότερους από 20.

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας, οι κτηριακές εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός του Νοσοκομείου έχουν ολοκληρωθεί εδώ και ενάμιση χρόνο ενώ πέραν των υπολοίπων ζητημάτων που εκκρεμούν σχετικά με την έναρξη λειτουργίας του, -κυρίως σε σχέση με τον «χαρακτήρα» του αλλά και τον αριθμό των τμημάτων και κατά συνέπεια εργαζομένων στην μονάδα- υπάρχει και το ζήτημα της εξόφλησης από πλευράς των κρατικών ταμείων του αναδόχου του έργου, ποσό που αγγίζει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.  
Σύμφωνα με την κατασκευαστική εταιρεία Τοξότης ΑΕ, οι οφειλές του δημοσίου ανέρχονται σε περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Υποδομών αφενός υποστηρίζουν ότι οι οφειλές είναι μικρότερες, αφετέρου δεσμεύονται να κάνουν ό,τι μπορούν προκείμενου να εξοφλήσουν τον κατασκευαστή προκείμενου να λειτουργήσει το νοσοκομείο.

Κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας τον λόγο πήραν ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ζώρζος, ο κ. Συρμαλένιος βουλευτής Κυκλάδων του Συριζα, η κ. Σοφία Κίτσου μέλος της επιτροπής για την λειτουργία του Νοσοκομείου, ο κ. Μιχάλης Ρούσσος μέλος της ίδιας επιτροπής, ο κ. Στέλιος Κελλίδης διευθυντής του Κ.Υ. Θήρας, ο πρόεδρος της Ένωσης πολυτέκνων Θήρας κ. Χαράλαμπος Δαρζέντας, ο πρόεδρος του Συλλόγου νεφροπαθών του νησιού κ. Σταύρος Καβαλάρης κ.α.

Από πλευράς όλων των ομιλητών τονίστηκε η ανάγκη της άμεσης λειτουργίας με δημόσιο χαρακτήρα του Νοσοκομείου που κατασκευάστηκε με χρήματα των ελλήνων πολιτών. 

Το ρεπορτάζ που μετέδωσαν οι απεσταλμένοι του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ μπορείτε να το δείτε εδώ: http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=235342#.UNCAI80ITzY.facebook

Ν. Συρμαλένιος – ομιλία στην διαμαρτυρία για το Νοσοκομείο της Σαντορίνης

Ο Νίκος Συρμαλένιος παρευρέθηκε την Τρίτη 18/12 και χαιρέτισε τη μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση – διαμαρτυρία του λαού της Σαντορίνης με αίτημα την άμεση λειτουργία του νοσοκομείου.
Στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων τόνισε: «…..Χαιρετίζουμε τη μεγάλη παλλαϊκή συγκέντρωση του λαού και της νεολαίας της Σαντορίνης, που με τη μαζική και μαχητική παρουσία του, δείχνει την αποφασιστικότητα του να διεκδικήσει το αδιαπραγμάτευτο και καθολικό δικαίωμα του στη δημόσια δωρεάν υγεία. Το δικαίωμα αυτό δεν έχει χρώμα, δεν έχει φυλή, δεν έχει φύλο. Γι' αυτό όλοι ενωμένοι οφείλουμε να το διεκδικούμε.
Δυστυχώς όμως οι πολιτικές για την υγεία, έχουν γίνει κάτω από συγκεκριμένες επιλογές. Πολιτικές υποβάθμισης της δημόσιας υγείας, πολιτικές υποβάθμισης των νησιών μας. Όπως είπε και ο δήμαρχος πριν, οι πολιτικές αυτές θα έπρεπε να λαμβάνουν υπόψη τους την κατοχυρωμένη από τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το ελληνικό Σύνταγμα νησιωτική ιδιαιτερότητα. Αντίθετα, με το κλείσιμο των υπηρεσιών (ΔΟΥ, ΙΚΑ, Τελωνεία κ.α.), με τις περικοπές των πόρων στους ΟΤΑ, με τη μείωση των επιδοτήσεων και των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, αντί για πολιτική αποκέντρωσης, έχουμε πολιτική ακύρωσης και κατάργησής της, αντί για πολιτική ανάπτυξης των νησιών, έχουμε πολιτική υπανάπτυξης, αντί για πολιτικές νησιωτικής ιδιαιτερότητας, έχουμε πολιτικές ισοπέδωσης. 
Καταγγέλλω και απ’ αυτό το βήμα την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, που για δεύτερη φορά ακυρώνει λόγω «κωλύματος του υπουργού» τη συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης μας για τα θέματα της δημόσιας υγείας στις Κυκλάδες. Και δεν είναι μόνο αυτό, αλλά δεν έχουν απαντήσει ούτε καν  γραπτά, σε καμία Ερώτηση μας από τις εκλογές μέχρι σήμερα.
Η απάντηση όμως δεν μπορεί να είναι άλλη από τις ενωμένες μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, σήμερα στη Σαντορίνη, προχθές στην Πάρο, αλλά και σε όλα τα νησιά. Και εφόσον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας συνεχίζει την αδιαφορία του, το επόμενο βήμα είναι να κατέβουμε μαζικά στην Αθήνα, για να διαδηλώσουμε έξω από το υπουργείο υγείας, έξω από τη Βουλή, όλοι μαζί ενωμένοι, για την υπεράσπιση του πρώτιστου κοινωνικού αγαθού, που είναι η δημόσια υγεία. Το νοσοκομείο της Σαντορίνης, που κτίστηκε και εξοπλίστηκε με τα λεφτά του ελληνικού λαού πρέπει άμεσα να λειτουργήσει με δημόσιο χαρακτήρα. Όπως είπαν όλοι οι φορείς του νησιού, το αίτημα μας αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο….» 

δημοπράτηση των έργων για την αντιστήριξη των πρανών της Καλντέρας σε Αθηνιό και «περιοχή τελεφερίκ»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Όπως ο Δήμαρχος Θήρας είχε προαναγγείλει, δημοπρατούνται τα δύο σημαντικά έργα της αντιστήριξης των πρανών της Καλντέρας Θήρας, στις περιοχές Αθηνιού και ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ παλαιού Λιμένα Φηρών.
Οι ημερομηνίες δημοπράτησης των έργων είναι η 22 Ιανουαρίου για τα πρανή του Αθηνιού και η 29η Ιανουαρίου για τα πρανή του ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ.
Το σημαντικό αυτό πρόβλημα βρίσκει λύση. Η συνεχής προσπάθεια του Δήμου για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που ενέκυπταν και η ανάθεση των μελετών καθόρισαν την σημερινή εξέλιξη.
Με την ολοκλήρωση των έργων θα έχει λυθεί ένα εκ των πλέον σημαντικών προβλημάτων του νησιού μας.

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη

Σύμφωνα με το ευχετήριο μήνυμα,

Είναι η εποχή αυτή κάθε χρονιάς που αναζητάς και ψάχνεις να βρεις ό, τι νομίζεις πως έχασες ή ξέχασες. Είναι οι δυσκολίες και οι αντιξοότητες που μας ξεστράτισαν από αξίες που νομίζαμε ότι ήταν δεδομένες. Ποτέ όμως δεν είναι αργά. Τώρα είναι που έχουμε ξανά την ανάγκη για ακόμα πιο ισχυρούς δεσμούς σαν οικογένεια, σαν γειτονιά, σαν κοινωνία, σαν συμπολίτες και συνάνθρωποι. Να είμαστε μαζί και μονοιασμένοι.

Αν ψάχνουμε από κάπου να διδαχθούμε, δίπλα μας είναι τα παραδείγματα εκείνων που δεν παύουν να ελπίζουν και συνεχίζουν να παλεύουν, χωρίς να υποκύπτουν στο φόβο και στην απαισιοδοξία.  Δεν τους χαρίστηκε η ζωή, αλλά απ’ αυτούς θα ακούσεις τον θαρρετό λόγο “δεν τα παρατάμε, δεν χάθηκε τίποτα, στο χέρι μας είναι”.
Δεν είναι η άγνοια ούτε ότι αψηφάς τις δυσκολίες. Είναι η έμφυτη ανάγκη να μην παραδοθείς, να βρεις ξανά την πίστη που σου κλόνισαν και την ελπίδα που σου στέρησαν. Δεν είναι εύκολο να υπερνικάς το φόβο, την αβεβαιότητα και την αδικία. Αν κάποιοι το καταφέρνουν, το μπορούμε όλοι μας.

Στα περισσεύματα των δυνάμεων, της θέλησης και των αντοχών μας θα στηριχθούμε για να κάνει ο καθένας από εμάς τη μικρή του αντίσταση και το δικό του θαύμα.
Όλα είναι θέμα απόφασης, όχι πρόσκαιρης και τωρινής επειδή μας παρασύρει το πνεύμα και η διάθεση των Άγιων ημερών που διανύουμε, γιατί τότε θα έχουμε πέσει στην παγίδα της ψευδαίσθησης. Και ήταν οι ψευδαισθήσεις που μας οδήγησαν στα όρια.
Ας μείνουμε με την αλήθεια, την ειλικρίνεια και την ουσία των ευχών μας για Υγεία, Χαρά, Δικαιοσύνη, Αλληλεγγύη και Προκοπή. Αυτές οι γιορτινές ημέρες να είναι όμορφες και ξεχωριστές για κάθε Νοτιοπελαγίτη.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους.

αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γ. Πουσσαίος – μήνυμα για τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά

Σύμφωνα με το ευχετήριο μήνυμα του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργου Πουσσαίου για τις γιορτές,

Καλωσορίζοντας τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, στις δύσκολες ώρες που βιώνουμε, με την οικονομική δυσπραγία και την αβεβαιότητα να κυριαρχούν, ας ανανεώσουμε τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας και ας εκπέμψουμε μήνυμα αναγέννησης, πίστης, αισιοδοξίας, αγάπης και ανθρωπιάς.
Αντλώντας δύναμη από το δημιουργικό παρελθόν μας, ας ενωθούμε στην επίτευξη του κοινού μας στόχου αυτού, της υπέρβασης των δημοσιονομικών προβλημάτων με σκοπό την άρση του αδιεξόδου για μια νέα αρχή με καλύτερες προοπτικές για τη χώρα μας και τον καθένα προσωπικά.
Η κοινωνία μας δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται σκληρά. Χιλιάδες συμπολίτες μας υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης.  Ας σταθούμε δίπλα τους ως «δίχτυ προστασίας»,  όπως αρμόζει σε μία κοινωνία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.
Ας αναζητήσουμε τα Όμορφα και τα Αληθινά.  Δεν έχουν χαθεί, ούτε χάνονται ποτέ.  Υπάρχουν και βρίσκονται γύρο μας.   Διαθεσιμότητα ψυχής και καρδιάς χρειάζεται για να τα διακρίνουμε από τα υπόλοιπα.
Καλά Χριστούγεννα. 

Χαράλαμπος Κόκκινος - ευχές


«πολίτες κόντρα στον καιρό» – ευχές

Σύμφωνα με το ευχετήριο μήνυμα του συνδυασμού «πολίτες κόντρα στον καιρό»  για τις γιορτές,

Άλλαξε τον κόσμο, το 'χει ανάγκη
"Χρειάζονται πολλά τον κόσμο για να αλλάξεις:
Οργή και επιμονή. Γνώση και αγανάκτηση.
Γρήγορη απόφαση, στόχαση βαθιά.
Ψυχρή υπομονή, κι ατέλειωτη καρτερία.
Κατανόηση της λεπτομέρειας και κατανόηση του συνόλου.
Μονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πώς
την πραγματικότητα να αλλάξουμε".
Μπ. Μπρεχτ

Χρόνια πολλά με Υγεία, με Δύναμη, Αλληλεγγύη και Στοχασμό.
Άλλαξε τον κόσμο, το 'χει ανάγκη.

Χριστόφορος Ασιμής - ευχές

Η φετινή, πάντοτε όμορφη και με θέμα την Σαντορίνη, ευχετήρια κάρτα του εικαστικού και δημοτικού συμβούλου του Δήμου Θήρας Χριστόφορου Ασιμή,


Santo Wines – ευχές

Σύμφωνα με την ευχετήρια κάρτα της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων ...

Star sign – ευχές

Σύμφωνα με την πολύ όμορφη ευχετήρια κάρτα της επιχείρησης «Star Sign – επιγραφές – έξυπνα λογότυπα»  με έδρα στο Εμπορείο,

Stowoviec galleries – ευχές


ένωση ζωόφιλων Σαντορίνης – SAWA – ευχές

Η Ένωση Ζωοφίλων Σαντορίνης σας εύχεται μια πολύ καλή νέα χρονιά για το 2013
και λιγότερο πόνο και περισσότερες ευτυχείς καταλήξεις στις υποθέσεις όλων!

The stray animals of Santorini and all of us in SAWA wish you
a Happy New Year 2013 with less pain and more happy endings for everyone!

Ν. Συρμαλένιος – ευχές για το 2013

Σύμφωνα με το ευχετήριο μήνυμα του βουλευτή Κυκλάδων του Σύριζα Νίκου Συρμαλένιου,

2 εκατομμύρια άνεργοι τον επόμενο χρόνο
0 εις το πηλίκον σε ανάπτυξη και μείωση χρέους
1ένας στους δύο νέους σκέφτεται να φύγει απο την Ελλάδα
3 κόμματα «δειλά, μοιραία και άβουλα» συνεχίζουν να καταστρέφουν την χώρα

Ας είναι το 2013 χρόνος ανατροπής, αναγέννησης, ανασυγκρότησης.
Χρόνια πολλά με υγεία και δυναμικούς αγώνες.

ΕΠΑΜ Θήρας – ευχές


οινοποιείο Μπουτάρη - ευχές


δημοτικό συμβούλιο 17. 12 – αποφάσεις

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης στις 17.12.2012 του Δημοτικού Συμβουλίου της Σαντορίνης ψηφίστηκαν ως εξής τα παρακάτω θέματα:

Εκτός ημερήσιας διάταξης συζητήθηκαν :

«Η ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΦΩΤΕΙΩΝ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΟΡΤΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΧΑ»-ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #11.136# €.           
Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα.
ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2012
Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα.
Η «ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΞΕΔΡΩΝ »-ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #2.320# 
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΜΕΣΣΑΡΙΑΣ»-ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ #76.291,09# €.
Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ.
Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΙΟ 2 ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ).
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΝΑΞΙΟΠΑΘΟΥΝΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ.       
Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα.
ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ.    
Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ : «ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ»-ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ.           
Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν τα εξής:

ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΠΡΟΣΟΨΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΚΤΙΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ».
Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα.            
ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΕΡΓΟΥ : ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗΣ ΓΗΠΕΔΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΕΙΟ».
Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα.
ΕΓΚΡΙΣΗ  ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (Α.Π.Ε.) ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ  : «ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΣΤΟ Δ.Δ. ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΥ» & «ΑΝΑΝΕΩΣΗ  ΤΑΠΗΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (ΔΗΜ.ΣΧΟΛΕΙΟΥ- ΚΑΘΕΤΟΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ)-Δ.Δ. ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ ΘΗΡΑΣ».
Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα.            
ΕΓΚΡΙΣΗ  2ΟΥ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : «ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟ Δ.Δ. ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΥ».
Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα.
ΕΓΚΡΙΣΗ 1ΟΥ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥΑΛΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΨΑΡΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΘΗΡΑΣ».
Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα.
ΕΓΚΡΙΣΗ 1ΟΥ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΥ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : « ΝΕΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ ΘΗΡΑΣ-Β΄ΦΑΣΗ».    
Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : « ΝΕΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ ΘΗΡΑΣ- Β ‘ ΦΑΣΗ».
Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα.
ΕΓΚΡΙΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ : «ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΠΟΧΩΡΗΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ»,  ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΥ #7.870,60# €-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.
Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα.
ΑΠΟΔΟΧΗ ΕΝΟΣ ΕΠΙΒΑΤΗΓΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ (9) ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.
Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα.
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ  ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : «ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΕΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΒΑΣΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΤΗΣ  COSMOTE ΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗ/ΝΙΕΣ Α.Ε. ΜΕ ΚΩΔΙΚΟ  « SANTO/Χ2 (140 6365) ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ».
Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα (ΑΡΝΗΤΙΚΑ)
ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ κ. ΚΑΦΙΕΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ, ΠΕΡΙ ΑΔΕΙΑΣ ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΝΤΟΧΩΡΙ (ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ ΦΗΡΩΝ).
Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα ως προς την αναβολή του.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ.
Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα.
ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΠΟΣΟΥ #700# € ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ Ή ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.
Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. 
ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ Ν.Α. ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ : «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΠΕΔΟ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ ΝΗΣΟΥ ΘΗΡΑΣ».
Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα.
ΨΗΦΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2013-2014 ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ.
Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. 
ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ.- ΕΓΚΡΙΣΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ.
Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα. 

πρόγραμμα «Ανακύκλωσης Γυαλιού 2012» του Δήμου Θήρας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θήρας,

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος ανακύκλωσης Γυαλιού, το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά φέτος στο νησί μας.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στις περιοχές του Καμαρίου, της Περίσσας, του Περίβολου, του Αγ. Γεώργιου, της Βλυχάδας και του Πύργου.
Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν ανταποκρίθηκαν στο έπακρο, με αποτέλεσμα να συλλεχθούν 195.000 κιλά γυάλινων συσκευασιών και να οδηγηθούν προς ανακύκλωση, με όλα τα οφέλη που έχει αυτό για το νησί μας.
Συνολικά από το νησί μας έγιναν 15 αποστολές φορτίων γυαλιού με μέσο όρο φορτίου αποστολής τα 8.870 κιλά.
Σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο Δήμος Θήρας από τώρα εξασφάλισε με την υποστήριξη της Ε.Ε.Α.Α. την υλοποίηση του προγράμματος και για τον επόμενο χρόνο. 

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του προγράμματος, κ. Λουκά Μπελλώνια, ο πρώτος στόχος για το 2013 είναι να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα πλέον σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές του νησιού μας και ο δεύτερος στόχος είναι ο διπλασιασμός των ποσοτήτων γυαλιού που θα συλλεχθούν. 
Αυτό θα επιτευχτεί με τον έγκαιρο και σωστό προγραμματισμό του προγράμματος, ο οποίος είναι ήδη σε εξέλιξη και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Μαρτίου 2013.
Ο Δήμος Θήρας θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν ενεργά στο πρόγραμμα κατά την πρώτη πιλοτική χρονιά εφαρμογής του και δεσμεύεται να συνεχίσει να υλοποιεί δράσεις που ενισχύουν την ανακύκλωση και κατ επέκταση την εκτροπή ολοένα και μεγαλύτερων ποσοτήτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση. 

με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα συγκέντρωσης και παράδοσης φαρμάκων από την Περιφερειακή Ενότητα Θήρας

Περισσότερες από 20 κούτες με φάρμακα όλων των ειδών απεστάλησαν με πρωτοβουλία του φιλανθρωπικού οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» με την πολύτιμη βοήθεια και συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, στην Σαντορίνη και συγκεκριμένα με αποδέκτη την Περιφερειακή Ενότητα Θήρας, για την ενίσχυση του «Κοινωνικού Φαρμακείου» που έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί το τελευταίο διάστημα στο νησί.

Οι κούτες με τα φάρμακα ανοίχτηκαν και προκειμένου αυτά να κατανεμηθούν σωστά, το πρωί του Σαββάτου 20 Δεκεμβρίου στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας (πρώην Επαρχείο) στα Φηρα, και ταξινομήθηκαν ανα κατηγορία από τον Περιφερειακό Σύμβουλο της Π.Ν.Α. κ. Ηλία Μάινα με την βοήθεια του κτηνιάτρου της Π.Ν.Α. κ. Μπότσιου.
Τα φάρμακα αναμένεται τις επόμενες ημέρες να παραδοθούν στο «Κοινωνικό Φαρμακείο» που λειτουργεί με την υποστήριξη του Δήμου Θήρας και της Ιεράς Μητρόπολης Θήρας και φιλοξενείται στο Κ.Υ. Θήρας. 
Σύμφωνα με την «Αποστολή» και τον Ι.Σ.Α.,  «Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε για ακόμη μία φορά την εθνική μας συνοχή και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την αντιμετώπιση οιουδήποτε κοινωνικού προβλήματος.»

ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα της Σαντορίνης τις Κυριακές 23 και 30.12

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θήρας, τα εμπορικά καταστήματα του νησιού θα παραμείνουν ανοιχτά τις Κυριακές 23 και 30 Δεκεμβρίου 2012 από τις 10.00 – 19.00  για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών της Σαντορίνης.

στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Π.Ν.Α. για την ακύρωση της διαθεσιμότητας 19 υπαλλήλων

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της απόφασης του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνη Μανιτάκη “περί διαγραφής από το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού και από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων Υπαλλήλων” συνολικά (19) δεκαεννέα υπαλλήλων της Π.Ν. Αιγαίου και των σχετικών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.Η αίτηση ακύρωσης υποβάλλεται σε υλοποίηση της δέσμευσης του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη να ασκηθούν όλα τα πολιτικά και ένδικα μέσα προκειμένου να παραμείνουν στις θέσεις τους οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, με αποτέλεσμα νευραλγικές υπηρεσίες να κινδυνεύουν κυριολεκτικά με κλείσιμο.
Στο σκεπτικό της προσφυγής, που συνέταξε ο νομικός σύμβουλος της Περιφέρειας Γιώργος Φιλιππάκος, υπογραμμίζεται εμφατικά η συνταγματική πρόβλεψη για ειδική μέριμνα στο νησιωτικό χώρο, αναφέροντας μεταξύ άλλων: 
«Ο Υπουργός παρά τις πλήρως αιτιολογημένες και τεκμηριωμένες εκθέσεις και κατά παράβαση των συνταγματικά καταχωρημένων αρχών και επιταγών περί διάκρισης της διοικητικής αυτοτέλειας των αυτοδιοικούμενων οργανισμών σε περιφερειακό επίπεδο ( άρθρο 102 Συντ.) αλλά και της υποχρέωσης να λαμβάνει υπόψη του  τη νησιωτικότητα (άρθρα 101, 106 Συντ και άρθρο 158 της συνθήκης του Άμστερνταμ) κατά τη διαμόρφωση των πολιτικών του (στον τομέα αρμοδιότητας και ευθύνης του), προχώρησε παράνομα και αυθαίρετα στην διαγραφή από το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού και από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων Υπαλλήλων  των παραπάνω (19) δεκαεννέα συνολικά υπαλλήλων της Π.Ν. Αιγαίου».

Τονίζεται επίσης μεταξύ άλλων, ότι: «Ειδικότερα η κοινωνική συνοχή και οικονομική επιβίωση και ανάπτυξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δεν μπορεί να νοηθεί ξεχωριστά και ανεξάρτητα  από την έλλειψη συμπερίληψης ειδικών προβλέψεων όχι μόνο στα αναπτυξιακά προγράμματα που καταρτίζει η Κυβέρνηση αλλά και κυρίως στη διατήρηση τουλάχιστον του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί στις νησιωτικές Περιφέρειες  για την άρση των αρνητικών συνεπειών της νησιωτικότητας διαφορετικά παραβιάζεται η συνταγματική επιταγή του άρθρου 106, παρ.1. , αφού η επίκληση της νησιωτικότητας επιβάλλεται να συνοδεύεται από συγκεκριμένα θεσμικά μέτρα και μέτρα πολιτικής που αμβλύνουν ή και αίρουν τις δυσμενείς συνθήκες της κοινωνικής ζωής και οικονομικής ανάπτυξης στα νησιά.

Στα πλαίσια αυτά, η κατά παράβαση της συνταγματικής αυτής επιταγής θέση σε «διαθεσιμότητα» ή «κινητικότητα» των υπαλλήλων της Π.Ν. Αιγαίου χωρίς να ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα αυτή την οποία άλλωστε - πέραν του ότι προστατεύεται από τις διατάξεις διεθνών συνθηκών όπως η συνθήκη του Άμστερνταμ (άρθρο 158) -  και ο κοινός νομοθέτης ειδικά προέβλεψε στον θεσμικό νόμο της τοπικής αυτοδιοίκησης (άρθρο 204 του ν.3852/2010 πρόγραμμα Καλλικράτης περί νησιωτικών περιφερειών), παραβιάζει συνταγματική επιταγή και διεθνή υπερνομοθετική υποχρέωση της χώρας μας.
Η κατά τα παραπάνω επομένως παράνομη, αυθαίρετη και μονομερής παρέμβαση και μεταβολή των εργασιακών σχέσεων των υπαλλήλων της Π.Ν. Αιγαίου με την απόφαση του υπουργού παραβιάζει ευθέως τις προπαρατεθείσες συνταγματικές και διεθνείς διατάξεις περί προάσπισης και προστασίας της νησιωτικότητας και επομένως η απόφαση αυτή πρέπει να ακυρωθεί».

Ο Περιφερειάρχης, σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης που είχε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εξέφρασε και σήμερα την ελπίδα ότι θα κατανοηθεί η ανάγκη για εξαίρεση του Νοτίου Αιγαίου από το μέτρο της διαθεσιμότητας.  

συγκίνησαν οι πρόσκοποι με την προσφορά τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Π.Ν.Α.


Τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου στη Ρόδο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά οι εντεταλμένοι σύμβουλοι (έπαρχοι) από τις Κυκλάδες που βρέθηκαν στο νησί για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, και εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για την ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας.

Την Κυριακή 16.12 παρέλαβαν μάλιστα, μαζί με τον Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη, τον αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκου και την περιφερειακή σύμβουλο, αρμόδια για την κοινωνική μέριμνα, Δέσποινα Μουτάφη, μεγάλη ποσότητα τροφίμων που συγκέντρωσαν και παρέδωσαν στο «Κοινωνικό Παντοπωλείο» οι Πρόσκοποι της Ρόδου, μετά από μεγάλη κινητοποίηση που προηγήθηκε από τους ίδιους.

κοινωνική δράση του συνδυασμού «νέα εποχή για τα νησιά»

Ο επικεφαλής του συνδυασμού ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Μάκης Δαδάος και κ. Γιώργος Παπαμανώλης και στελέχη του συνδυασμού, στα πλαίσια των κοινωνικών δράσεων του συνδυασμού επισκέφτηκαν στις 21.12.2012 τη Στέγη Πρόνοιας Γερόντων της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, στον Άγιο Ιωάννη Ταλάντων.
Κατά την επίσκεψη συνομίλησαν με το προσωπικό και τους ηλικιωμένους της Στέγης, αντάλλαξαν ευχές και προσέφεραν τρόφιμα για  τις ανάγκες του ιδρύματος.
Στη συνέχεια, το κλιμάκιο του περιφερειακού συνδυασμού επισκέφτηκε το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο Β’ όπου αντάλλαξαν ευχές ενόψει του ερχομού των Αγίων Ημερών των Χριστουγέννων και εξήραν το σημαντικό φιλανθρωπικό έργο που πραγματοποιεί η Μητρόπολη στα νησιά μας αλλά και το σύνολο της εκκλησίας μας.
Κοινή άποψη όλων ήταν ότι στις δύσκολες ώρες που περνά η κοινωνία μας, πρέπει να παραμείνουν άρρηκτοι οι κοινωνικοί δεσμοί και με ενότητα και αλληλεγγύη να ενισχύσουμε τις κοινωνικές δράσεις.
Παρόμοιες κοινωνικές δράσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλα νησιά του Νότιου Αιγαίου από τον κ. Χαράλαμπο Κόκκινο, περιφερειακούς συμβούλους και στελέχη του συνδυασμού.

οικονομική επιτροπή Π.Ν.Α (21.12) - θέματα

Την Παρασκευή 21.12.2012 συνεδρίασε η οικονομική επιτροπή της Π.Ν.Α. με τα εξής θέματα:                                    

1.Νέα δρομολόγια σχολικού έτους 2012-2013. Εφαρμογή εγκυκλίου 47/2012 του Υπουργείου Εσωτερικών.
2.Έγκριση Πρακτικών Δημοπρασίας του έργου: «Αποκατάσταση βλαβών λόγω βροχοπτώσεων του οδικού δικτύου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (Δημοτική Ενότητα Δονούσης, Ηρακλειάς, Κουφονησίων, Σχοινούσης) Ν. Κυκλάδων». προϋπολογισμού: 800.000,00€, (χρηματοδότηση  Τ.Ε.Ο Α.Ε.).
3.Έγκριση 1ου ΑΠΕ και 1ου ΠΚΤΜΝΕ του έργου : «Κατασκευή κυκλοφοριακής σύνδεσης του ολοήμερου δημοτικού  σχολείου Λάρδου με τον επαρχιακό δρόμο Λάρδος – Λάερμα».
4.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας του έργου:  «Κατασκευή κυκλοφοριακής σύνδεσης του ολοήμερου δημοτικού  σχολείου Λάρδου με τον επαρχιακό δρόμο Λάρδος – Λάερμα».
5.Έγκριση μελέτης, δημοπράτησης και ορισμού επιτροπής του έργου: «Συντήρηση – βελτίωση οδικού δικτύου Καρπάθου (2012)».
6.Αποδοχή Χρηματοδότησης.
7.Έγκριση 3ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου: «Κατασκευή 5ου Γυμνασίου Ρόδου». 
8.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας του έργου: «Αντιπλημμυρική προστασία Ν. Ρόδου (περιοχή Αφάντου)».
9.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας του έργου: «Αντιπλημμυρική προστασία Ν. Ρόδου (περιοχή Λάρδου)».
10.Έγκριση δράσεων κοινωνικής μέριμνας.
11.Εγκρίσεις μετακινήσεων  κ. Περιφερειάρχη, κ.κ. Αντιπεριφερειαρχών και Περιφερειακών Συμβούλων.  

την διερεύνηση του έργου «Τουριστική Προβολή ΠΝΑ – υπόθεση σελίδας dream islands" της περιόδου 2004-2009» ζητά ο συνδυασμός «πολίτες κόντρα στον καιρό»

Την οικονομική διερεύνηση καθώς και τα πλήρη στοιχεία του έργου «Τουριστική Προβολή ΠΝΑ" της περιόδου 2004-2009» ζητά ο συνδυασμός «πολίτες κόντρα στον καιρό» με επιστολή του στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου καθώς και με αίτημά του στην πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με την επιστολή με αποδέκτη τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Μαχαιρίδη,
 
Κύριε Περιφερειάρχη,
Σε συνέχεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου Περιφερειακού Συμβουλίου (15/12/2012) σχετικά με το θέμα της Στρατηγικής της ΠΝΑ για τον Τουρισμό, παρακαλούμε όπως μας αποσταλούν τα πλήρη στοιχεία που διαθέτετε για το έργο  "Τουριστική Προβολή ΠΝΑ" περιόδου 2004-2009.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Παράταξης «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό», 
Παύλος Χρυσαφίδης, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Επιστρέφουμε τους "λεονταρισμούς" και τους λοιπούς χαρακτηρισμούς περί "λαγών" στο στέλεχος της Ν.Δ. κ. Χ. Κόκκινο και τον καλούμε, αντί γενικόλογων δελτίων τύπου, να ενημερώσει τους πολίτες του Νοτίου Αιγαίου πού δαπανήθηκαν τα περισσότερα από 2 εκ. ευρώ της Τουριστικής Προβολής στη διάρκεια της θητείας του και ποιο το αποτέλεσμα.
Σε ό,τι αφορά τα "συγκεκριμένα έργα και δράσεις" με τα οποία ο κ. Κόκκινος -κατά δήλωσή του- και οι συνεργάτες του "βελτίωσαν τη ζωή των μόνιμων κάτοικων" στα νησιά, η πραγματικότητα -δυστυχώς για τους νησιώτες- τον διαψεύδει οικτρά. Σίγουρα θα διαψεύσει και όσους σήμερα "σχεδιάζουν" με ανάλογο τρόπο χωρίς να ασχολούνται με τα πραγματικά προβλήματα των μόνιμων κατοίκων και πιστεύουν ότι η ανάπτυξη μπορεί να επέλθει ερήμην των πολιτών, με αυτό το ακτοπλοϊκό, με αυτές τις δομές υγείας, με αυτά τα σχολεία, με απασχόληση χωρίς δικαιώματα, με fast track εκποιήσεις, με ελαστικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με καταργημένες ή τραγικά υποστελεχωμένες υπηρεσίες ... στη χώρα του μνημονίου.

τοπικό παράρτημα Κυκλάδων της Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου σχετικά με τις κρατικές χρηματοδοτήσεις στην Τ.Α.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τοπικού παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων,
 
H Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας ζητά τη συνέχιση της χρηματοδότησης των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών για τα έτη 2013 και 2014, καθώς και την απεμπλοκή της χρηματοδότησης των δομών αυτών για φέτος, μετά και την απόφαση του Ζ΄  Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Παράλληλα ζητά τη διασφάλιση χρηματοδότησης για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και τη διάθεση πόρων για την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος αυτεπιστασίας στους δήμους, για την απασχόληση ανέργων. 
Τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την επαρκή χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να μην υπάρξει υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες και παράλληλα οικονομική επιβάρυνσή τους.
Στο συνεχή μας αγώνα ενάντια στην προσπάθεια υποβάθμισης του πλέον δημοκρατικού θεσμού, καλούμε όλους τους πολίτες των νησιών μας, να σταθούν στο πλάι των δημοτικών αρχών, έτσι ώστε να ανατραπούν οι καταδικαστικές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μνημονιακές αποφάσεις.                           

απόψε (21.12) στις 1000 και 2 νύχτες η Μαρίζα Κωχ

Για δευτερη συνεχόμενη Παρασκευή η Μαρίζα Κωχ και η μουσική της συντροφιά θα βρίσκονται στην μουσική σκηνή «1000 και 2 Νύχτες» στου Ψυρρή σε μια μουσική διαδρομή από τον «Αραμπά» μέχρι το «Τζιβαέρι», κι από το «Στο ‘πα και στο ξαναλέω» μέχρι την «Αλατσατιανή».
Για πληροφορίες 210 - 3317293 www.1002nyxtes.gr  Έναρξη: 10.30 μ.μ. Είσοδος: 7 ευρώ

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 20, 2012

την Πέμπτη 20.12 η συγκέντρωση παιχνιδιών απο τον Σύλλογο Κρητών Σαντορίνης

Ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνη ευαισθητοποιημένος πάντα σε οτι αφορά τα παιδιά, πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη 20.12 παιχνιδομαραθώνιο, με στόχο την συγκέντρωση μεταχειρισμένων ή καινούργιων παιχνιδιών που με την βοήθεια 4 μεταφορικών εταιριών του νησιού, Μεταφορική Χάλαρης, Volcano Express, Μεταφορές Φίλλιπας, Θηραϊκή Express, θα αποσταλούν σε ιδρύματα για παιδιά σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και ορισμένα απο αυτά, με την βοήθεια της εκκλησίας θα διατεθούν σε παιδιά που έχουν ανάγκη στο νησί μας.
Ο παιχνιδομαραθώνιος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου απο τις 09.00 – 14.00 στα γραφεία του Συλλόγου στα Φηρά.
Όσοι θέλουν να προσφέρουν παιχνίδια για τους σκοπούς του Συλλόγου θα μπορούν να το κάνουν τις συγκεκριμένες ώρες. Για πληροφορίες 6944885731 

Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2012

πανθηραική συγκέντρωση την Τρίτη 18.12 για την λειτουργία του νοσοκομείου της Σαντορίνης

Σύμφωνα με ανακοίνωση ομάδων πολιτών της Σαντορίνης, καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι του νησιού σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα την άμεση λειτουργία του νοσοκομείου της Σαντορίνης, την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012 στις 10.30 στον αύλειο χώρο του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, 
Για να συμβάλλεις με την δυναμική παρουσία σου στην άμεση λειτουργία του.Το Νοσοκομείο μας είναι έτοιμο και εξοπλισμένο για να λειτουργήσει.
Η Πολιτεία οφείλει να το στελεχώσει.
Πολίτη της Σαντορίνης,
Διεκδίκησε με την παρουσία σου, την Τρίτη, 18/12/12, το δικαίωμά σου στη δημοσίου χαρακτήρα νοσοκομειακή περίθαλψη για εσένα και τα παιδιά σου.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΘΗΡΑΣ

Με την συμμετοχή :
Ιεράς Μητρόπολης Θήρας
Δήμου Θήρας
Συλλόγων Θήρας και λοιπών τοπικών φορέων

Σύμφωνα με πολλές αναρτήσεις φορέων και πολιτών στο facebook,
Αυτό είναι το Νέο Νοσοκομείο Σαντορίνης. Όλοι μαζί οι Έλληνες πληρώσαμε 14 εκατομμύρια € για να κτιστεί. Οι Σαντορινιοί δώρισαν το οικόπεδο και 1 χρόνο τώρα η πολιτεία το κρατάει κλειστό. Τώρα σκέφτεται να παραχωρήσει τη χρήση του σε ιδιώτες... Και όταν το χρειαστούμε, στη δύσκολη στιγμή του καθενός μας, θα πληρώνουμε πάλι για να λάβουμε τις υπηρεσίες του... ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ;;; 

Π. Ρήγας για το νοσοκομείο της Σαντορίνης,

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Βουλευτή Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ κ. Ρήγα Παναγιώτη
σχετικά με την λειτουργία του Νοσοκομείου Σαντορίνης,   

Η κινητοποίηση του Σαντορινιού λαού με αποκλειστικό θέμα την άμεση λειτουργία του νεότευκτου Νοσοκομείου του νησιού, καταδεικνύει όχι μόνο την σοβαρότητα του θέματος, αλλά και την ευαισθητοποίηση του συνόλου της Σαντορινιάς Κοινωνίας που διεκδικεί το αυτονόητο δικαίωμα στην υγεία.

Η κτιριακή ολοκλήρωση του Νοσοκομείου, ήταν αποτέλεσμα μιας επίπονης, συντονισμένης και συλλογικής προσπάθειας των τοπικών φορέων, με επικεφαλής την Επιτροπή στήριξης Νοσοκομείου Θήρας αλλά και μεμονωμένων προσώπων, που σε κεντρικό επίπεδο διασφάλισαν την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του έργου, το οποίο χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από Εθνικούς πόρους.

Υπενθυμίζω ότι, ως Υφυπουργός Οικονομίας - όπως είχα καθήκον – φρόντισα για την χρηματοδότηση μέσω της ΔΕΠΑΝΟΜ του Νοσοκομείου έτσι ώστε να καλυφθεί το 80% της συμβατικής δαπάνης.

Σήμερα, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της Χώρας οφείλουμε να απαντήσουμε με ρεαλισμό και αξιοπιστία στο αυτονόητο και απόλυτο δικαιολογημένο αίτημα των Σαντορινιών, να λειτουργήσει το Νοσοκομείο.

Όσον αφορά την εξόφληση του αναδόχου εργολάβου, θα επιδιωχθεί από μέρους μου να επιταχυνθεί, μετά την είσπραξη των 34,5 δις της δανειακής δόσης στα πλαίσια της εξόφλησης των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες.

Όσον αφορά την λειτουργία του Νοσοκομείου, η άποψη μου, καθώς και του πολιτικού φορέα που εκπροσωπώ, είναι ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του Νοσοκομείου. Η θέση όμως αυτή δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε δογματικές επιλογές που δεν θα εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα της Νοσοκομειακής μονάδας. Για τον λόγο αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΑΕΜΥ που μας παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στη στελέχωση και την διαχείριση της υγειονομικής μονάδας.

Η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο, ώστε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα της.

Για την επίτευξη του κοινού μας σκοπού, είναι αναγκαία η διεκδίκηση κοινών στόχων χωρίς διασπαστικές κινήσεις και φθοροποιές διαιρέσεις.

Σε ότι με αφορά, θα είμαι παρών – επί της ουσίας – και όχι απλώς με δηλώσεις συμπαράστασης συμβάλλοντας στην ικανοποίηση της απαίτησης των Σαντορινιών: να λειτουργήσει το Νοσοκομείο.

Η Κοινοβουλευτική διαδικασία και πιο συγκεκριμένα ο ορισμός μου ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης που συζητείται το διήμερο αυτό στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, δεν μου επέτρεψαν να είμαι παρών στην συγκέντρωση της Σαντορίνης. Η συμμετοχή όμως στον αγώνα για την λειτουργία του Νοσοκομείου είναι διαρκής και θα συνεχιστεί και στο μέλλον μέχρι την δικαίωση της προσπάθειας.

Ν. Συρμαλένιος – ερώτηση σχετικά με την «αδειοδότηση κατασκευής και λειτουργίας ξενοδοχειακής μονάδας στην περιοχή Λαγκάδια – Μεγαλοχωρίου Δήμου Θήρας»

Σύμφωνα με την ερώτηση του κ. Συρμαλένιου στους αρμόδιους υπουργούς,

Η εταιρεία «ΜΑΡΜΑΡΙ-ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ-ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε» έχει προχωρήσει τη διαδικασία αδειοδότησης κατασκευής και λειτουργίας μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας 237 κλινών, συνολικής έκτασης περίπου 9000τ.μ πλην των κολυμβητικών δεξαμενών στην θέση Λαγκάδια Μεγαλοχωρίου Ακρωτηρίου Θήρας.

Εντούτοις, με την αριθ. 40/2012 Απόφαση της (αρ.πρακτικού 8/28-08-2012), η Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής, Αλιείας, Αγροτικής Βιοποικιλότητας, Ποιότητας Ζωής & Αειφόρου Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου γνωμοδότησε αρνητικά ως προς την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Το ίδιο έπραξε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θήρας κατά συντριπτική πλειοψηφία στις 06-09-2012 (Αρ.Απόφασης: 310/2012). Παράλληλα, πολλά επαγγελματικά σωματεία του νησιού έχουν εκφράσει εγγράφως την απόλυτη αντίθεσή τους με ψήφισμα διαμαρτυρίας που έχει κοινοποιηθεί στους αρμόδιους φορείς ήδη από το τέλος του Σεπτεμβρίου 2012. Αντίθετοι είναι εξάλλου και Πολιτιστικοί και Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι του νησιού, οι οποίοι και έχουν εκδηλώσει την αντίρρηση τους στην ενδεχόμενη κατασκευή και λειτουργία αυτής της ξενοδοχειακής μονάδας.

Η τοποθεσία στην οποία η εταιρεία έχει ζητήσει την κατασκευή της μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας, αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανέγγιχτες περιοχές της Σαντορίνης, είναι περιοχή εξαίρετου φυσικού κάλλους και σπάνιου γεωμορφολογικού ανάγλυφου, βρίσκεται κοντά σε χαρακτηρισμένη αρχαιολογική ζώνη και αποτελεί μία από τις πιο  ευαίσθητες περιοχές για το φυσικό τοπίο του νησιού. Ιδιαίτερα στο νησί της Σαντορίνης, η άναρχη δόμηση, οι πάσης φύσεως οχλήσεις και αλλοιώσεις του τοπίου έχουν αρχίσει να γίνονται ιδιαίτερα εμφανείς, και, ενδεχομένως, να οδηγήσουν στην απώλεια του συγκριτικού πλεονεκτήματος της. Είναι επιτακτική η ανάγκη να τονίσουμε τη σημασία της κλίμακας του νησιωτικού χώρου, η οποία και δεν επιτρέπει μεγάλες κατασκευές ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίες μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του τοπίου, όπως αυτό ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση του Τοπίου (N.3827/2010), σημαντικό θεσμικό εργαλείο στην προαγωγή της προστασίας, διαχείρισης και σχεδιασμού των τοπίων στην Ευρώπη.

Επίσης, εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για την συνολική προστιθέμενη αξία του συγκεκριμένου επιχειρηματικού εγχειρήματος, αφού, κατά γενική διαπίστωση, στη Σαντορίνη ο κλάδος των ξενοδοχείων αποτελεί μια κορεσμένη αγορά, στην οποία η δημιουργία της συγκεκριμένης μονάδας δεν θα επιφέρει καμία ουσιαστική διαφορά στον παραγόμενο πλούτο, αντιθέτως θα συμπιέσει τις ήδη μειωμένες τιμές. Ομολογουμένως, η προσφορά στο νησί υπερκαλύπτει τη ζήτηση, θέτοντας σοβαρές ενστάσεις για τη δημιουργία μιας επιπλέον μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας. Το μοντέλο του τουριστικού προϊόντος που προωθείται με παρόμοιες επιχειρήσεις που προσφέρουν εστίαση, διαμονή, ψυχαγωγία, αγορά (all inclusive) αποτρέπουν την εύρυθμη λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του νησιού που ζουν αποκλειστικά από τον τουρισμό.

Η περαιτέρω περικοπή διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης, απότοκο των αλλεπάλληλων μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας αλλά και των νεοφιλελεύθερων επιλογών των τελευταίων κυβερνήσεων, που θεωρούν ότι πολλές από τις περιβαλλοντικές διατάξεις αποτελούν εμπόδιο στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας πρόκειται να καταστήσει ακόμα δυσμενέστερη την κατάσταση. Η μετατροπή της υποχρέωσης αντί για Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων να κατατίθενται Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, δηλαδή Υπεύθυνες Δηλώσεις των ιδιοκτητών για κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα άνω των 120 κλινών σε περιοχές εντός ορίων οικισμών (κατηγορία Β, σύμφωνα με ΥΑ1958/13-01-2012) ενέχει τον κίνδυνο της αδειοδότησης της  εν λόγω ξενοδοχειακής μονάδας παρά την αντίθετη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επαγγελματιών και των κατοίκων του νησιού.
Με δεδομένα τα παραπάνω αλλά και την ανάγκη να γίνει πράξη επί της ουσίας η συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων τόσο της κοινωνίας των πολιτών όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης και να εισακουστεί η φωνή των τοπικών κοινωνιών,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν έτσι ώστε να γίνει σεβαστή η απόφαση της Τοπικής Αυτοδίοικησης Α΄ και Β΄ βαθμού και των τοπικών φορέων του νησιού, που αντιτίθενται στην ανέγερση του συγκεκριμένου ξενοδοχείου
Με ποιο σκεπτικό ενδέχεται να δοθεί η έγκριση της εν λόγω μονάδας, όταν και οικονομικά και περιβαλλοντικά αντιτίθεται με τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού, που άλλωστε αποτελεί και κορεσμένη τουριστικά περιοχή.

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 17, 2012

συνέντευξη δημάρχου Θήρας

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Μυτιληναίο παραχώρησε ο Δήμαρχος της Σαντορίνης κ. Νίκος Ζώρζος κατά την διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα και κατ’επέκταση, αν και σε μικρότερο βαθμό, ο Δήμος Θήρας, ενω εκτενείς αναφορές έγιναν στο έργο και την δράση της δημοτικής αρχής.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα προβλήματα, οικονομικά και λειτουργικά,  που έχει δημιουργήσει σε όλους του Δήμους της χώρας η εφαρμογή του «Καλλικράτη» καθώς και στις μεγάλες πιέσεις που δέχεται η Αυτοδιοίκηση από το κεντρικό κράτος, και χωρίς μάλιστα να διαχειρίζεται μεγάλα ποσά, υποστηρίζοντας ότι ασκείται μια «πολεμική» εναντίων της.
Συγκεκριμένα και σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις προς τον Δήμο Θήρας ανέφερε ότι η ΣΑΤΑ το 2011 ήταν μειωμένη κατά 300 χιλιάδες ευρώ, ενώ το 2012 δεν δόθηκε καθόλου.
Σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Θήρας ανέφερε ότι ανέρχονται σε 1 εκ. 400 χιλιάδες ευρώ, ως αποτέλεσμα της πολύ καλής οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται, ενώ αναφέρθηκε σε δικαστικές αποφάσεις που επιβάλλουν την άμεση πληρωμή 100.000.
Ο Δήμαρχος, αναφέρθηκε επίσης στις αποφάσεις και τα συμπεράσματα του τελευταίου συνεδρίου της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) σύμφωνα με τα οποία, λόγο της οικονομικής κατάστασης και των όσων έχουν επιβληθεί στους Δήμους, πολλοί από αυτούς να οδηγούνται στην χρεοκοπία, με την πρόσφατη επιλογή της κυβέρνησης να αναγκάζονται οι πολίτες αυτών των Δήμων να πληρώνουν αυξημένα τέλη για την διατήρηση της λειτουργίας τους, να αποτελεί μια δυσάρεστη πραγματικότητα.

Σχετικά με το θέμα της καθαριότητας ανέφερε ότι τα 2 τελευταία χρόνια έχει γίνει με πολύ λιγότερο προσωπικό, λόγο των περιορισμών που υφίστανται οι Δήμοι, ενώ σχετικά με την ανάληψή της στο εξής και για τα επόμενα δύο χρόνια από ιδιωτική εταιρία, είπε ότι η επιλογή αυτή ήταν μονόδρομος ενώ έχει ήδη την δέσμευση της εταιρίας που κατοχύρωσε το έργο στον διαγωνισμό, ότι θα προσληφθούν εργαζόμενοι από το νησί.

Στο θέμα των έργων που υλοποιούνται στο νησί αναφέρθηκε στην μελέτη για την διάβρωση των ακτών η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως και πολλές άλλες μελέτες για έργα απαραίτητα να γίνουν στο νησί, ενώ όπως είπε αναμένονται οι εγκρίσεις για τις μελέτες για το Αμμούδι, τον Αθηνιό καθώς και αυτή για τα ναύδετα.
Ως προς τις χρηματοδοτήσεις από Ευρωπαϊκά προγράμματα ανέφερε ότι για πρώτη φορά η Σαντορίνη κατορθώνει να απορροφήσει τόσα χρήματα, κάτι που όπως ανέφερε έρχεται ως αποτέλεσμα της επίμονης προσωπικής του προσπάθειας καθώς και των καθημερινών του συναντήσεων με υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και πολιτικά πρόσωπα.

Στο κομμάτι των έργων αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της μελέτης για την αποχέτευση του Εμπορείου -που είχε ολοκληρωθεί την προηγούμενη τετραετία- ενώ στο θέμα της δημιουργίας Μαρίνας ξεκαθάρισε ότι αυτό το έργο απαιτεί την εύρεση ενδιαφερόμενου επενδυτή για την υλοποίησή του μέσω σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενώ σχετικά με το λιμενικό έργο στην περιοχή του Κουλούμπου για την δημιουργία εναλλακτικής προβλήτας πρόσδεσης σκαφών ανακοίνωσε ότι έχει ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. 

Σε επίπεδο μελετών, αναφέρθηκε σε αυτήν που υλοποιείται για την Θηρασιά και αναμένεται να ενταχθεί στο μέτρο «πράσινα νησιά», ενώ διευκρίνισε ότι με τα χρήματα από τα έσοδα του τελεφερίκ υλοποιούνται μικρότερης κλίμακας έργα.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξής του ο δήμαρχος κ. Ζώρζος αναφέρθηκε επίσης σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο που αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα και αφορά ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων και επιχειρηματιών των Φηρών για την αναβάθμιση της ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς της καλντέρας της πόλης, την υπογείωση των καλωδίων ηλεκτροδότησης στα Φηρά, από την περιοχή που βρίσκονται τα γραφεία του Δήμου μέχρι το τελεφερίκ. 
Παράλληλα ο Δήμαρχος ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα και σε βάθος χρόνου, έχει σκοπό να ολοκληρωθούν τα νέα σχέδια πόλης των Φηρών, οι αεροφωτογραφίσεις για τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει.

Στο κομμάτι των έργων ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα δοθεί προτεραιότητα σε δράσεις σχετικές με τον πολιτισμό, με την ανάδειξη των Μύλων του Εμπορείου να αποτελούν προτεραιότητα, παρά το εξαιρετικά δυσχερές οικονομικό κλίμα που επικρατεί στα αρμόδια υπουργεία με την προφανέστατη πλέον έλλειψη κονδυλίων.

Στην συνέντευξή του ο δήμαρχος ανέφερε ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν γίνει 53 μελέτες, 6 επιβλέψεις μελετών μεγάλων έργων από εξωτερικούς συνεργάτες, επιβλέφθηκαν 44 έργα σε όλα τα χωριά, ενώ διεκπεραιώθηκαν 290 αιτήσεις πολιτών.

Στο θέμα της χωροθέτησης των απορριμμάτων ο δήμαρχος ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες να αποφευχθεί οποιαδήποτε «ενδιάμεση» όπως την χαρακτήρισε λύση, προβλέποντας ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει οριστική λύση στην διαχείρησή τους.

Τέλος ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος Θήρας για την προβολή του νησιού στον Ελληνικό και ξένο Τύπο. 

η επίσημη πρώτη με κάλαντα και γιορτινούς σκοπούς από την Φιλαρμονική του Δήμου Θήρας

 

Την επίσημη πρώτη της, από το ξεκίνημα της φετινής εκπαιδευτικής χρονιάς, έκανε η Φιλαρμονική του Δήμου Θήρας την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, παρουσιάζοντας τα κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια και σκοπούς, σε πολλούς οικισμούς του νησιού. 

Μεταξύ των ενηλίκων μουσικών που συμμετέχουν στην φιλαρμονική του Δήμου Θήρας είναι ο οινοποιός κ. Γιώργος Κουτσογιαννόπουλος, ο εκπαιδευτικός και διευθυντής της ΕΠΑΣ του Εμπορείου κ. Λειβαδάρος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Σαντορίνης κ. Άρης Χλωρίδης, καθώς και η ηθοποιός και δασκάλα υποκριτικής κ. Στέλλα Καραμπεροπούλου …


 


οι γιορτές των κατηχητικών..


Τις καθιερωμένες ετήσιες χριστουγεννιάτικες γιορτές τους πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο 15 -16.12 τα περισσότερα κατηχητικά σχολεία της Σαντορίνης στις αίθουσες εκδηλώσεων των χωριών τους.
Επικαιροποιημένα μηνύματα, από ότι έχουμε μάθει, περιελάμβαναν τα περισσότερα «μικρά θεατρικά» που παρουσίασαν οι μαθητές αυτών των σχολείων, με κυρίαρχο θέμα; ποιο άλλο; την κρίση και πως αυτήν την βιώνουμε σήμερα.
Μια από τις χαρακτηριστικότερες μικρές θεατρικές παραστάσεις ήταν αυτή των μαθητών στο Μεγαλοχώρι, με «θέμα» την διάσταση μεταξύ της εμπορικής φυσιογνωμίας του δημοφιλούς και γενναιόδωρου Αγίου, σε σχέση με την ιστορική πραγματικότητα και αλήθεια.
Σύμφωνα δε και με τον υπεύθυνο νεότητας της Μητρόπολης Θήρας, π. Χριστόφορο Καραμολέγκο, «καλή και η .. μαγεία των Χριστουγέννων και των γιορτών, αλλά, υπάρχει και η .. πραγματικότητα την οποία οφείλουμε να λέμε στα παιδιά».

μια γιορτή με πολύ χορό… !

Την ετήσια γιορτή της πραγματοποίησε η σχολή χορού της κ. Κέλλυς Πατσιλινάκου την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στην ταβέρνα «Δημήτρης» στο Καμάρι.
Πολλοί νέοι, πολλοί χοροί και πολύ κέφι από όλους ήταν τα συστατικά της επιτυχίας της όμορφης βραδιάς, ενώ, τις εντυπώσεις κέρδισαν οι εντυπωσιακές φιγούρες του street dance!
γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου, η μοναδική στις Κυκλάδες..!

Γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου, η μοναδική στις Κυκλάδες, δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα στην Σαντορίνη, με την υποστήριξη της ομάδας του Πανθηραικού.
Αυτήν την εποχή έχει συγκροτηθεί η ομάδα των ενηλίκων η οποία πραγματοποιεί τις προπονήσεις της 3 φορές της εβδομάδα στον χώρο του playland 5Χ5 στην Μεσαριά (Δευτέρες – Τετάρτες και Παρασκευές στις 20.30) ενώ στόχος με την έγκριση του καταστατικού της, είναι η ομάδα να συμμετάσχει από την νέα αθλητική περίοδο στην Τρίτη Εθνική κατηγορία.

Σύμφωνα με την ομάδα, αυτήν την εποχή καλούνται και όσα κορίτσια γυμνασίου και λυκείου ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο και θέλουν να συμμετάσχουν σε ομάδα, να απευθύνονται για πληροφορίες στην Ειρήνη - Μαρία Λιγνού στα τηλέφωνα 6974 195 471 και 22860 24950

οι ευχές της «Ατλαντίδας»

Σύμφωνα με το ευχετήριό του, το Σωματείο Τουριστικών Καταλυμάτων «η Ατλαντίδα» μας στέλνει τις ευχές του για την νέα χρονιά.

Με τις θερμότερες ευχές μας για τις Άγιες μέρες των Χριστουγέννων και
για έναν Ευτυχισμένο και δημιουργικό Νέο Χρόνο. Ας ευχηθούμε η
καινούργια χρονιά να είναι πιο ανθρώπινη, πιο ειρηνική και να φέρει
ευτυχία και υγεία σε όλους. Χρόνια πολλά και καλά.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου τουριστικών καταλυμάτων  «Η ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ».

νέες επιτυχίες για τον πανιώνιο Γυμναστικό Σύλλογο TKD

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του,

Ο Πανιώνιος Γ.Σ. Σαντορίνης πιστός στα ραντεβού με τις μεγάλες διοργανώσεις, συμμετείχε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα TKD, που διεξήχθη στις 8-9/12/2012 στο κλειστό στάδιο του Ολυμπιακού Χωριού στους Θρακομακεδόνες, με τους κάτωθι αθλητές:  Δρόσου Ζωή  -51 Kg,  Κατσίπη Κούλα  -47 Kg,  Κώστογλου Βαγγέλη -49 Kg,
Κώστογλου Μιχάλη -53 Kg, Πιστικάλη Μιχάλη -49 Kg, Φουστέρη Μελίνα -51 Kg,
Φωκάς Δημήτρης -61 Kg

Η παρουσία των αθλητών μας ήταν αξιέπαινη γεγονός που φανερώνει την σοβαρή δουλειά που γινεται στις προπονήσεις.
Η κ. Τσουκνίδου Μαρία, προπονήτρια του συλλόγου, δήλωσε ευχαριστημένη από την εμφάνιση των αθλητών μας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι, τα μετάλλια σύντομα θα αποτελούν μέρος των αποσκευών του συλλόγου όπως έχει γίνει πολλές φορές και στο παρελθόν.

καλή η ανταπόκριση στις προληπτικές εξετάσεις στο περιφερειακό ιατρείο του Εμπορείου

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕ του κέντρου υγείας Θήρας,

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης στο Περιφερειακό Ιατρείο του Εμπορείου χτες 13/12/2012.
Η επίσκεψη του κλιμακίου με την βοήθεια γιατρού του ΚΥ Θήρας, εξέτασε 50 συμπολίτες μας για
1. Αρτηριακή πίεση, 2. ΒΜΙ - περίμετρος μέσης, 3. Χοληστερίνη, 4. Τρυγλυκερίδια, 5. HDL-LDL, 6. Σάκχαρο.
Σε όλους τους εξεταζόμενους στο τέλος παραδόθηκε πλήρης ιατρική γνωμάτευση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 12% των συμπολιτών μας που εξετάστηκαν διαγνώστηκε για ΠΡΩΤΗ φορά σάκχαρο, κάτι που οι ίδιοι αγνοούσαν.
Ευχαριστούμε για την βοήθειά τους όλους όσους παρεβρέθησαν και βοήθησαν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας και πολύ σύντομα θα
διοργανώσουμε αντίστοιχες δράσεις και στα άλλα χωριά του Νησιού μας.

Ο πρόεδρος της ΔΕ του ΚΥ Θήρας, Λαμπράκης Ιωάννης.

στις 19.12 το επόμενο live των Πελεκάνου – Γαβαλά στο Bel Air

Ο Κωνσταντίνος Πελεκάνος - κιθάρα, τραγούδι και ο Χριστόφορος Γαβαλάς - κιθάρα
σε δικά τους τραγούδια και επιλογές από Θανάση Παπακωνσταντίνου, Σωκράτη Μάλαμα, Παύλο Σιδηρόπουλο, Νικόλα Άσιμο, Tim Buckley, θα παρουσιάσουν το επόμενο live τους την Τετάρτη 19.12 στο Bel Air Bar στα Φηρά της Σαντορίνης.

Έναρξη στις 22:00 - Είσοδος ελεύθερη.

Π.Ν.Α για την συνεδρίαση (15.12) του Περιφερειακού Συμβουλίου

Συνεδρίασε το Σάββατο 15.12 στη Ρόδο, για τελευταία φορά το 2012, το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Σπιλάνη.
Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του σώματος Γιώργος Γκούφας εξέφρασε τις ευχές του εν όψει των εορτών, τονίζοντας πως «μπορεί αυτά τα Χριστούγεννα να βρουν τους Έλληνες πιο φτωχούς, όμως θα είμαστε πιο πλούσιοι σε αγάπη. Καμιά τρόικα και κανένα ΔΝΤ δεν κουρέψουν τον ήλιο μας, το γέλιο, το φιλότιμό μας. Είμαστε μαθημένοι στα δύσκολα».

Ακολούθησε η ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη για τα αποτελέσματα των πρόσφατων συναντήσεων στις Βρυξέλες με τους Επιτρόπους Γιοχάνες Χαν και Μαρία Δαμανάκη, όπως και για τη διαθεσιμότητα δέκα οκτώ υπαλλήλων της Περιφέρειας και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η εξέλιξη στη λειτουργία του θεσμού, αν δεν ακυρωθεί.

Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν η «Στρατηγική της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό και του Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης της Τουριστικής Προβολής για το 2013-2014» με εισηγήτρια την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Ελευθερία Φτακλάκη η οποία ξεκίνησε την τοποθέτησή της με αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Πολιτισμού που δεν ανταποκρίνεται στις αλλεπάλληλες προσκλήσεις της Περιφέρειας.

Πολύωρη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τον τουρισμό – Εγκρίθηκε η Στρατηγική της Περιφέρειας

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο η Στρατηγική της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό και το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης της Τουριστικής Προβολής για το 2013-2014 (μειοψήφησαν οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό», λευκό από τον κ. Νίκο Χρυσόγελο).

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης στη συνεδρίαση του Σαββάτου, η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Ελευθερία Φτακλάκη εισηγήθηκε και ανέλυσε τους άξονες της στρατηγικής και του σχεδίου δράσης που θα ακολουθηθεί, δίδοντας έμφαση στις συνέργειες με όλους των φορείς των νησιών μας, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή της για την ουσιαστική διαβούλευση που έγινε, αφήνοντας αιχμές για την απουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού, παρά τις αλλεπάλληλες προσκλήσεις. Οι επικεφαλής και τα μέλη όλων των παρατάξεων κατέθεσαν τις προτάσεις όπως και τις επιφυλάξεις τους, που θα ληφθούν υπόψη, και όπου απαιτηθεί θα υπάρξουν προσαρμογές, όπως τόνισε και ο Περιφερειάρχης.

Στην τοποθέτησή του, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Σπιλάνης υπογράμμισε πως είναι χρειάζεται να αποσαφηνίσουμε «τι τουρισμό θέλουμε και πώς θα βελτιώσουμε το τουριστικό προϊόν των νησιών μας, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες του καθενός».
Οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από την Περιφέρειας, ενώ απ’ όλες τις πλευρές τονίστηκε εμφατικά ως προτεραιότητα η ολοκλήρωση σημαντικών σημαντικών υποδομών και η επίλυση του ακτοπλοϊκού, ως βασικών προϋποθέσεων για την αναβάθμιση της εικόνας της περιφέρειάς μας.

Επισημάνθηκε επίσης η αβεβαιότητα και η ρευστότητα του πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος, με τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Πουσσαίο να τονίζει πως επιβάλλεται «να είμαστε σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίζουμε κρίσεις, όπως συνέβη πρόσφατα και βρεθήκαμε εν πολλοίς ανέτοιμοι» και με τον αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκο να θεωρεί ως ικανή και αναγκαία συνθήκη το ασφαλές περιβάλλον προκειμένου να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών μας και να διατηρήσουν τη δυναμική τους στην τουριστική βιομηχανία.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Χατζηιωάννου, που είπε πως είναι ανάγκη να υπάρχει ένας ελάχιστον έστω σχεδιασμός και να τον υλοποιούμε προσαρμοζόμενοι στις απρόβλεπτες συνθήκες.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης κατήγγειλε την παντελή έλλειψη εθνικού σχεδιασμού, «πράγμα που σημαίνει ότι εμείς ως Περιφέρεια οφείλουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες», καλώντας την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες «να τρέξουν με γρήγορους ρυθμούς και με διαφάνεια ώστε να αξιοποιήσουμε τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας», εκφράζοντας τους φόβους του για τα γραφειοκρατικά εμπόδια που ίσως εμφανιστούν.

Οι αποφάσεις στα υπόλοιπα θέματα :

Αφού αποφασίστηκε η αναβολή του θέματος ’Έγκριση του προγράμματος "Καλάθι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου”, εγκρίθηκε ομόφωνα η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της ΠΝΑ και του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης για την υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση στίβου και χώρου αθλοπαιδιών στο Δ. Ανοιχτό Γυμναστήριο Δ. Σύρου – Ερμούπολης στα «Πευκάκια» με Προϋπολογισμό 65.000 € περίπου.
Ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Πουσσαίος τόνισε τη σημασία του έργου, σημειώνοντας «το παράδοξο, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων να μη διαθέτει αθλητικό κέντρο», ενώ ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γρυπάρης πρόσθεσε ότι με την παρέμβαση αυτή «αποκαθίσταται μια αδικία για τη Σύρο».

Ομόφωνα επίσης εγκρίθηκε η τροποποίηση προγραμματικής σύμβασης της υπ.αριθμ. 116/2012 απόφασης του από 30/10/2012 Περιφερειακού Συμβουλίου μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών για την υλοποίηση του έργου «Εντοπισμός, καταγραφή, ταξινόμηση και προβολή (μέσω καταλογογράφησης σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, δημιουργίας βάσης δεδομένων και επιλεκτικής ψηφιοποίησης) αρχειακού πολιτιστικού αποθέματος Κυκλάδων από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών» με αλλαγή του συμβαλλόμενου μέλους. (Προϋπολογισμός 50.000 € με εισηγητή τον Γ. Πουσσαίο.

Αναβλήθηκε η συζήτηση και η λήψη απόφασης για σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Δήμου Αντιπάρου, ΚΕΔΑ Δήμου Αντιπάρου και Γενικού Νοσοκομείο Σύρου με σκοπό την «Αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της Αντιπάρου».

Εγκρίθηκαν επίσης, μετά από εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκου:
Η υποβολή πρότασης για ένταξη στο «ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ  2007-2013»  του  Έργου με τίτλο : «ΕΡΓΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΟΔΟΥ ΑΠΟ ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΩΣ ΒΑΘΥ ΔΗΜΟΥ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ»
Η υποβολής πρότασης για ένταξη στο  «ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ  2007-2013»  του  Έργου με τίτλο : «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Ν. ΡΟΔΟΥ». Πρόκειται συγκεκριμένα για το χείμαρρο «Φονιά» στη Λάρδο (500.000 ευρώ) και επισκευή Γέφυρας Μάκκαρη (400.000 ευρώ). 
Παραχώρηση χρήσης κτιρίου στη Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου στην Ελληνική Εταιρεία ΠΑΙΔΕΙΑ του συμπατριώτη μας καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ ΗΠΑ κ. Τομάζου.
Τροποποίηση καταστατικού της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία Κέντρο Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και της προαγωγής της υγείας με διακριτικό τίτλο «ΔΙΟΔΟΣ».   

Χ. Κόκκινος για την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (15.12)

Ο Χαράλαμπος Κόκκινος καθώς και οι περιφερειακοί σύμβουλοι του συνδυασμού ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΣΗΙΑ ΜΑΣ  κο Παλλά και κο Γιαννακάκη, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κο Καμπουράκη και στελέχη του Οργανισμού Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού, στα πλαίσια της διαβούλευσης που πραγματοποιεί ο συνδυασμός της Μείζονος Αντιπολίτευσης ,ενόψει και της συζήτησης  για τη «Στρατηγική της ΠΝΑ για τον Τουρισμό».

Στη συνάντηση προταθήκαν οργανωμένες δράσεις που επιβάλλεται να πραγματοποιηθούν στο άμεσο χρονικό διάστημα στις τουριστικές αγορές άλλα και η ανάγκη υλοποίησης καινοτόμων ενεργειών που θα συμβάλλουν στην στήριξη του τουριστικού προϊόντος των  νησιών μας.
Ο κος Κόκκινος τόνισε ότι ο Τουρισμός, που αποτελεί τη «βαριά» βιομηχανία  του Νοτίου Αιγαίου, πρέπει να στηριχτεί και η πολιτεία (Κυβέρνηση- Αυτοδιοίκηση) να κινηθεί οργανωμένα, εφαρμόζοντας τις ρεαλιστικές προτάσεις που οδηγούν στην ανάκαμψη του Τουρισμού και να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα ποσά που προωθούν το τουριστικό προϊόν των νησιών μας.

«Πολίτες κόντρα στον καιρό» για την Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου (15.12)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδυασμού,

Στην 12η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου για το 2012, που έγινε στη Ρόδο το Σαββατο 15 Δεκεμβρίου 2012, η παράταξή μας εκπροσωπήθηκε από τον Παύλο Χρυσαφίδη, περιφερειακό σύμβουλο Π.Ε Μήλου.
Κυρίαρχα θέματα ήταν το στρατηγικό σχέδιο του Τουρισμού στην ΠΝΑ και το Καλάθι της ΠΝΑ.
Το δεύτερο θέμα, για 2η συνεχόμενη φορά, αναβλήθηκε για το επόμενο (;) περιφερειακό συμβούλιο.
Στην εισήγησή του ο Π. Χρυσαφίδης (παρατίθεται όλη η εισήγηση στο τέλος), μεταξύ άλλων επισήμανε ότι στο στρατηγικό σχεδιασμό που παρουσίασε η Αντιπεριφερειάρχης κ.Ελ. Φτακλάκη αναφέρονται συνεχώς οι όροι «αγορά», «όροι αγοράς», «ανταγωνιστικότητα», «εκσυγχρονισμός του τουριστικού προϊόντος», «ισχυρό brand name» και αναρωτήθηκε ποια είναι η προσδοκία του σχεδιασμού: Είναι μια ανάπτυξη σε όρους αγοράς; Δηλαδή ξενοδοχεία all inclusive, με πισίνες και γήπεδα γκολφ (σε περιοχές χωρίς νερό); Αυτή είναι η αειφόρος ανάπτυξη; Τόνισε ότι οι αγορές δεν συμβαδίζουν με την αειφορία και την ήπια ανάπτυξη, ενώ έθεσε το ερώτημα πώς εννοείται άραγε η ανταγωνιστικότητα: με χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους, χωρίς εργασιακά δικαιώματα; Τι εννοεί το σχέδιο όταν αναφέρει "φθηνές υπηρεσίες";
Σχετικά με την αναφορά που γίνεται στον όρο «πελάτες», αναρωτήθηκε εάν θέλουμε πελάτες ή επισκέπτες, επισημαίνοντας ότι υπάρχει σαφής διαφορά ως προς την φιλοσοφία, τη σκέψη και τις ενέργειές μας. Και εξήγησε: Οι σχέσεις πελάτη- προμηθευτή, δεν συνάδουν με το πνεύμα και την ιδέα της φιλοξενίας αλλά προϊδεάζουν για σχέσεις εκμετάλλευσης και όχι για ισχυρές σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο. Με τον καλώς νοούμενο επαγγελματισμό δεν σημαίνει ότι χάνεται η ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία, που είναι αιώνες τώρα το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.
Στην αναφορά του σχεδίου για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου επισήμανε ότι αυτή είναι η μόνιμη επωδός όλων των αναφορών για τον τουρισμό τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια, χωρίς κανένα αποτέλεσμα και ανέφερε σαν παράδειγμα τις πανάκριβες συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν, επί της προηγούμενης αυτοκρατορίας –του κ.Κόκκινου- όπως χαρακτηριστικά είπε, εκτός σεζόν, για την επιμήκυνση όπως είχε ειπωθεί τότε, αλλά χωρίς αποτέλεσμα (Το μόνο που έγινε ήταν να δοθούν περίπου 200.000 ευρώ!). Συνεχίζοντας, είπε ότι σχεδιάζεται να στηθεί για άλλη μια φορά ακόμα ένα τουριστικό portal στη θέση του dreamislands του κ. Κόκκινου που κανείς ποτέ δεν έμαθε πόσο στοίχισε (αφού δεν δόθηκαν ποτέ τα ακριβή στοιχεία), ούτε πόσο λειτούργησε ούτε τι επισκεψιμότητα είχε, ούτε πόσο συνέβαλε -αν συνέβαλε- στην τουριστική «ανάπτυξη» και αναρωτήθηκε μήπως ήταν όλα αυτά απλά προμήθειες.... Ό,τι προτίθεται να κάνει τώρα η περιφέρεια (νέες εκδόσεις, νέα ντοκυμαντέρ, νέο φωτογραφικό και άλλο οπτικοακουστικό υλικό, νέες καταχωρίσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ κλπ) έγιναν και επί Κόκκινου. Διερωτήθηκε «πού πήγαν τα λεφτά; αξιολογήθηκαν ποτέ οι δράσεις αυτές; ποια τα αποτελέσματα;», και ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα όλες οι σχετικές πληροφορίες όπως επίσης να γίνουν τα πάντα για την προστασία του δημοσίου χρήματος. Στηλίτευσε την ασυνέχεια της Περιφερειακής Αρχής, που συμβαδίζει, όπως είπε, με την ασυνέχεια και της κεντρικής διοίκησης, όπου κάθε Αρχή όταν εκλέγεται θεωρεί ότι αυτή μόνη της θα παράξει έργο, χωρίς να αξιολογεί και να διδάσκεται από τις παρελθούσες δράσεις και ενέργειες, κάτι που πρέπει να σταματήσει. Ζήτησε να γίνουν όλα με διαφάνεια και πρότεινε τη δημιουργία μιας διαπαραταξιακής επιτροπής που θα ελέγχει τις αναθέσεις και τους αναδόχους του προγράμματος του τουρισμού, ενώ δήλωσε ρητά ότι δεν πρόκειται στο εξής να ανεχθούμε οποιαδήποτε υπόνοια για κατασπατάληση των πόρων.
Στο θέμα του «think tank» πρότεινε να αξιοποιηθεί όχι μόνο το υφιστάμενο επιστημονικό δυναμικό της Περιφέρειας, αλλά και ο “κοιμώμενος γίγαντας” -το δημόσιο- που μονίμως  απαξιώνει η περιφερειακή αρχή, μειώνοντας τις οργανικές θέσεις για να κάνει αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες ή εταιρείες ιδιωτικοοικονομικών συμφερόντων, για να προσλαμβάνει προσωπικό και να κάνει μικροπολιτική.
Ακόμη, τόνισε ότι η τουριστική ανάπτυξη προϋποθέτει πολίτες που να μένουν στον τόπο τους, πολίτες που να ευημερούν, να έχουν νοσοκομεία, σχολεία, συγκοινωνίες, τα στοιχειώδη δηλαδή, να αμείβονται με αξιοπρέπεια για να μπορούν να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, ανέφερε  ότι απαιτούνται τα εξής απλά πράγματα :
•           Προστασία του πολύτιμου φυσικού μας πλούτου
•           Αξιοπρεπή ζωή των μονίμων κατοίκων
•           Συγκοινωνίες που να μην επαφίενται στην καλή διάθεση των εφοπλιστών να τις παρέχουν
•           Αξιόπιστα δρομολόγια πλοίων και ενδοπεριφερειακή διασύνδεση, γιατί ποιον τουρίστα θα προσελκύσουμε, όταν δεν θα μπορεί να κάνει έναν απλό προγραμματισμό του ταξιδιού του!
Επίσης ανέφερε ότι οφείλουμε ως Περιφέρεια να σχεδιάσουμε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που θα μειώνει το ρίσκο από την υπερβολική ανάπτυξη του τουρισμού σε σύγκριση με τους άλλους τομείς της οικονομίας. Από την άλλη, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η κερδοφορία του τουρισμού δεν θα μετατρέπεται σε παχυλές καταθέσεις σε φορολογικούς παραδείσους, αλλά θα κατανέμεται στους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες της περιοχής και επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν, σε αυτές τις συνθήκες, να υπάρχουν πάνω από 60 ξενοδοχεία μόνο στη Ρόδο που δεν έχουν αποπληρώσει τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Τόνισε ότι η ανάπτυξη του all-inclusive, και ουσιαστικά η καθιέρωσή του ως του κυρίαρχου τουριστικού μοντέλου, έχει στερήσει από την αγορά πολύτιμους πόρους και για να περιοριστεί αυτό το μαζικό μοντέλο τουρισμού και να στραφούμε σε ποιοτικότερο και περισσότερο προσοδοφόρο αλλά και αειφόρο μοντέλο τουρισμού, πρέπει να προωθήσουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όχι μόνο με μπροσούρες και σποτ, αλλά με ουσιαστικές παρεμβάσεις στις υποδομές και την παροχή στοχευμένων κινήτρων.
Επομένως, κατέληξε, αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε στις προωθητικές ενέργειες δεν είναι η επαφή με πρακτορεία μαζικού τουρισμού αλλά κυρίως με πρακτορεία εξειδικευμένου τουριστικού αντικειμένου.
Στην σχετική ψηφοφορία για την έγκριση της Στρατηγικής της ΠΝΑ για τον Τουρισμό και του Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης της Τουριστικής Προβολής για το 2012-2014, ψήφισε αρνητικά.

Θετικά ψήφισε στην προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας με το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης για συμμετοχή στην αποκατάσταση του στίβου και χώρου αθλοπαιδιών στο Δημοτικό Ανοιχτό Γυμναστήριο  στα Πευκάκια της Ερμούπολης (προϋπολογισμού 65.000 ευρώ), όπως επίσης θετικά ψήφισε και στη σύμβαση με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών που αφορά "Εντοπισμό, καταγραφή, ταξινόμηση και προβολή αρχειακού πολιτιστικού αποθέματος Κυκλάδων από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών" (προϋπολογισμού 50.000 ευρώ).

Σχετικά με το 6ο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας με το Δήμο Αντιπάρου και το Νοσοκομείο με θέμα "Αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της Αντιπάρου", με ουσιαστική παρέμβαση του Παύλου Χρυσαφίδη, το θέμα αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση, καθώς παρά τη ρητή αναφορά του νόμου, η προς έγκριση προγραμματική σύμβαση δεν συνοδευόταν από τα ουσιώδη απαιτούμενα στοιχεία -προϋπολογισμό κλπ.- αλλά ούτε και η Περιφερειακή Αρχή μπόρεσε να αιτιολογήσει σε ποιο άρθρο του νόμου δίνεται η δυνατότητα στην περιφέρεια να υπογράφει τέτοιου είδους συμβάσεις. Με λίγα και απλά λόγια, έφεραν τη σύμβαση στο άρπα-κόλα και αν πιάσει έπιασε...

Σύμφωνα με την εισήγηση του Παύλου Χρυσαφίδη για την «Στρατηγική της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό”

Kατ΄ αρχάς, ωραίο το βιντεάκι με το brand name, όμως η πρώτη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό είναι ότι λείπει η λέξη Ελλάδα. Brandname χωρίς τη λέξη Ελλάδα, τουλάχιστον στο εξωτερικό, νομίζω ότι δεν νοείται.
Τώρα όσο αφορά το κείμενο του στρατηγικού σχεδίου, ομολογουμένως κάποιος που θα δει τη δουλειά που έγινε, σίγουρα θα εντυπωσιασθεί αν μη τι άλλο από το μέγεθος του κειμένου, αλλά και όσα γράφει θα τα διαβάσει με ενδιαφέρον.

Ας δούμε όμως λιγάκι το Στρατηγικό Σχέδιο:
Αναφέρονται συνεχώς οι όροι «αγορά», «όροι αγοράς», «ανταγωνιστικότητα», «εκσυγχρονισμός του τουριστικού προϊόντος», «ισχυρό brand name».
Δηλαδή τι προσδοκούμε? μια ανάπτυξη σε όρους αγοράς;  Δηλαδή ξενοδοχεία all inclusive, με πισίνες και γήπεδα γκολφ (σε περιοχές χωρίς νερό). Αυτή είναι η αειφόρος ανάπτυξη; Οι αγορές δεν συμβαδίζουν με την αειφορία και την ήπια ανάπτυξη.

Λέτε για ανταγωνιστικότητα. Άραγε πώς την εννοείτε; Προφανώς με χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους χωρίς εργασιακά δικαιώματα! Τι εννοούμε όταν λέμε φθηνές υπηρεσίες; Γιατί γίνεται αναφορά στον όρο «πελάτες»; Θέλουμε πελάτες ή επισκέπτες; Έχει διαφορά ως προς την φιλοσοφία, τη σκέψη και τις ενέργειές μας.

Οι σχέσεις πελάτη-προμηθευτή δεν συνάδουν με το πνεύμα και την ιδέα της φιλοξενίας ή ακόμα και του ξένιου Δία που τόσο πολύ ο κ.Δένδιας  προσέβαλε και κακοποίησε.

Προϊδεάζει, αγαπητοί συνάδελφοι, για σχέσεις εκμετάλλευσης και όχι για ισχυρές σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο. Ο καλός νοούμενος επαγγελματισμός δεν σημαίνει ότι χάνεται η ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία, που είναι αιώνες τώρα το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

Γίνεται αναφορά σε δημόσιες σχέσεις που θα χτίσουν το brand name του Αιγαίου. Οι δημόσιες σχέσεις θα είναι προσωπικές; ή θα δημιουργηθεί μια μόνιμη δομή για να υπάρχει και συνέχεια μετά την αλλαγή αυτής της Περιφερειακής Αρχής;
Ναι, αναφέρεται η σύσταση Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού και επιστημονικής ομάδας προβληματισμού. Ορθά. Θα το «στήσετε» έτσι που να λειτουργεί και μετά από εσάς; Θα υπάρξει συνέχεια…;

Δεν γίνεται καμία αναφορά σε συνέργειες με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, μολονότι στο επόμενο προς συζήτηση θέμα «το καλάθι της ΠΝΑ» γίνεται εκτεταμένη αναφορά. Δεν συνεργάστηκαν οι δύο αντιπεριφερειάρχες σε ένα κοινό στόχο;

Γράφετε για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά αυτό είναι η μόνιμη επωδός όλων των αναφορών για τον τουρισμό τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Μέχρι και πανάκριβες συναυλίες πραγματοποιήθηκαν, επί της προηγούμενης αυτοκρατορίας -του κ. Κόκκινου εννοώ- εκτός σεζόν, για την επιμήκυνση όπως είχε ειπωθεί τότε, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το μόνο που έγινε ήταν να δοθούν περίπου 200.000 ευρώ! Μετρήθηκαν ποτέ τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων που έγιναν μέχρι σήμερα; Υπήρξε επανατροφοδότηση της πληροφορίας;

Συνάδελφοι, θα στηθεί για άλλη μια φορά ακόμα ένα τουριστικό portal. Τι έγινε το dreamislands του κ. Κόκκινου; Πόσο στοίχισε; Από όσα γνωρίζουμε, γιατί δεν μας δώσανε ποτέ τα ακριβή στοιχεία, κόστισε όσα θα κόστιζε να κατασκευάζαμε το google! Πόσο λειτούργησε; Τι επισκεψιμότητα είχε; Πόσο συνέβαλε, αν συνέβαλε, στην τουριστική «ανάπτυξη»; Μήπως ήταν απλά προμήθειες;

Θα γίνουν και πάλι εκδόσεις, θα παραγγελθούν ντοκυμαντέρ, θα παραγγελθεί φωτογραφικό και άλλο οπτικοακουστικό υλικό θα γίνουν καταχωρίσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, συμμετοχή σε εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό!
Μα τα ίδια δεν έγιναν και επί Κόκκινου; Πού πήγαν τα λεφτά; Αξιολογήθηκαν ποτέ οι δράσεις αυτές; Ποια τα αποτελέσματα; Δώστε μας τις πληροφορίες είναι υποχρέωσή σας.
Γιατί θα παραχθεί νέο οπτικοακουστικό υλικό; Ήρθατε ή θα έρθετε σε επαφή με φορείς και υπηρεσίες που έχουν παράξει ανάλογο υλικό και ανήκει στο δημόσιο; Πού έγκειται άραγε το καθήκον σας να προστατέψετε το δημόσιο χρήμα;

Δυστυχώς αυτή η ασυνέχεια της Περιφερειακής Αρχής, που συμβαδίζει με την ασυνέχεια και της κεντρικής διοίκησης, όπου κάθε Αρχή όταν εκλέγεται θεωρεί ότι αυτή μόνη της θα παράξει έργο, χωρίς να αξιολογεί και να διδάσκεται από τις παρελθούσες δράσεις και ενέργειες, πρέπει να σταματήσει.
Δεν σας εμπιστευόμαστε. Θέλουμε όλα να γίνονται με διαφάνεια. Σας προκαλούμε και σας προσκαλούμε να δημιουργήσετε μια διαπαραταξιακή επιτροπή που θα ελέγχει τις αναθέσεις και τους αναδόχους του προγράμματος αυτού. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο οποιαδήποτε υπόνοια για κατασπατάληση των πόρων. Επιτέλους, αν είναι να εγκριθεί σήμερα αυτό το σχέδιο, ας γίνει με όρους πλήρους διαφάνειας. Όλα στο φώς. 

Μιλάτε για think tank. Καλώς. Να αξιοποιηθεί το υφιστάμενο επιστημονικό δυναμικό της Περιφέρειας και όχι μόνο. Να αξιοποιηθεί ο κοιμώμενος γίγαντας, το δημόσιο, που μονίμως το απαξιώνετε, μειώνοντας τις οργανικές θέσεις για να κάνετε αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες ή εταιρείες ιδιωτικοοικονομικών συμφερόντων για να προσλαμβάνετε προσωπικό και να κάνετε μικροπολιτική.

Μιλάτε για τοπικά σύμφωνα απασχόλησης για την ενίσχυση της απασχόλησης. Έχουν ξαναγίνει. Ποια τα αποτελέσματα; Ή μήπως είναι μια χρυσή ευκαιρία να επιδοτήσετε στους επίδοξους ξένους «επενδυτές» την ήδη με εξαθλιωτικούς όρους υπάρχουσα απασχόληση;

Μιλάτε για ιατρικό τουρισμό. Μονάδες αποθεραπείας επισκεπτών. Φανταζόμαστε σε ιδιωτικά νοσοκομεία ή κλινικές που θα δημιουργηθούν για το σκοπό αυτό. Θα έχουμε δηλαδή το εξής παράδοξο. Οι ντόπιοι δεν θα έχουν περίθαλψη, δεν θα έχουν νοσοκομεία, ούτε καν πρωτοβάθμια περίθαλψη αλλά θα φιλοξενούν επισκέπτες για  αποθεραπεία σε ιδιωτικές μονάδες, μάλλον υψηλών προδιαγραφών!!

Η τουριστική ανάπτυξη προϋποθέτει:
Πολίτες που να μένουν στον τόπο τους.
Πολίτες που να ευημερούν, να έχουν νοσοκομεία, σχολεία, συγκοινωνίες, τα στοιχειώδη δηλαδή, να αμείβονται με αξιοπρέπεια, για να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Στην εποχή του μνημονίου, αυτό ακούγεται ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Στην εποχή του μνημονίου δεν μπορεί να επέλθει καμία ανάπτυξη με όρους υποτέλειας για τους πολίτες, όσες εκδόσεις και αν κάνετε, όσα portal και να δημιουργήσετε, όσα χρήματα και να δώσετε. Χρειάζεται άλλη πολιτική και από την κεντρική εξουσία και από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Απαιτούνται απλά πράγματα:
• Προστασία του πολύτιμου φυσικού μας πλούτου
• Αξιοπρεπή ζωή των μονίμων κατοίκων
• Συγκοινωνίες που να μην επαφίενται στην καλή διάθεση των εφοπλιστών να τις
παρέχουν
• Αξιόπιστα δρομολόγια πλοίων και ενδοπεριφερειακή διασύνδεση, γιατί ποιόν θα προσελκύσετε, όταν δεν θα μπορεί να κάνει έναν απλό προγραμματισμό του ταξιδιού του!

Άλλωστε τα λέτε και εσείς στο σχέδιο που μας παρουσιάζετε και είναι και ένα από τα θετικά της παρουσίασης:
Αναφέρεστε λοιπόν (σελίδες 24, 25) στο «έλλειμμα υποδομών παρά τα 3 κοινοτικά πλαίσια στήριξης» (5 είναι αλλά δεν πειράζει), εντοπίζετε «προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, στις λιμενικές εγκαταστάσεις, στις χερσαίες μεταφορές και στο ελλιπές οδικό δίκτυο, στην υγειονομική περίθαλψη και στην απουσία γιατρών ειδικοτήτων, στα ενδοπεριφερειακά δρομολόγια», εσείς τα λέτε, αλλά όταν τα φωνάζαμε εμείς σας εκνευρίζαμε… ευτυχώς τώρα το παραδέχεστε! Αλλά ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο, αν όχι οι δικές σας παρατάξεις, άλλοτε ως διορισμένοι και άλλοτε ως αιρετοί!
Τουριστική ανάπτυξη και μνημόνια δεν ταιριάζουν, ούτε οι υποσχέσεις των ξένων για στήριξη που επιζητείτε εναγωνίως ταξιδεύοντας στις Βρυξέλλες, θα φέρουν αποτέλεσμα! Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής γιατί διαφορετικά θα προσελκύσετε επισκέπτες σε ένα καλοκαιρινό …. σκηνικό και όχι σε μια βιώσιμη περιοχή.

Συνάδελφοι, μέσα σε ένα υφεσιακό πλαίσιο που έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη αλλά κυρίως στην Ελλάδα και αγγίζει και την περιοχή μας, είναι κοινή παραδοχή όλων ότι το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής οφείλει να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε με όχημα τον τουρισμό να αναπτυχθούν και άλλοι τομείς της τοπικής οικονομίας και ιδιαίτερα αυτοί του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης. Οφείλουμε ως Περιφέρεια να σχεδιάσουμε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που μειώνει το ρίσκο από την υπερβολική ανάπτυξη του τουρισμού σε σύγκριση με τους άλλους τομείς της οικονομίας. Από την άλλη πρέπει να προσδιορίσουμε ότι η κερδοφορία του τουρισμού δεν μπορεί να μετατρέπεται σε παχυλές καταθέσεις σε φορολογικούς παραδείσους, αλλά θα κατανέμεται στους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες της περιοχής. Δεν είναι δυνατόν σε αυτές τις συνθήκες να υπάρχουν πάνω από 60 ξενοδοχεία μόνο στη Ρόδο που δεν έχουν αποπληρώσει τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Επίσης η ανάπτυξη του all-inclusive και ουσιαστικά η καθιέρωσή του ως του κυρίαρχου τουριστικού μοντέλου, έχει στερήσει από την αγορά πολύτιμους πόρους. Για να περιοριστεί αυτό το μαζικό μοντέλο τουρισμού και να στραφούμε σε ποιοτικότερο και περισσότερο προσοδοφόρο αλλά και αειφόρο μοντέλο τουρισμού, πρέπει να προωθήσουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όχι μόνο με μπροσούρες και σποτ, αλλά με ουσιαστικές παρεμβάσεις στις υποδομές και την παροχή στοχευμένων κινήτρων.
Επομένως αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε στις προωθητικές ενέργειες δεν είναι η επαφή με πρακτορεία μαζικού τουρισμού αλλά κυρίως με πρακτορεία εξειδικευμένου τουριστικού αντικειμένου.

Μια ακόμη πληγή για τους ξενοδοχοϋπάλληλους είναι τα λεγόμενα «εκπαιδευτικά προγράμματα» επαγγελματιών του τουρισμού από Ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως του πρώην ανατολικού μπλόκ. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε σε συνεργασία με τους ελεγκτικούς φορείς, οι οποίοι είναι δυστυχώς υποστελεχωμένοι, και τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων, την κατάργηση αυτού του είδους σύγχρονης δουλείας, που εκμεταλεύεται εργαζόμενους από τρίτες χώρες και στερεί θέσεις εργασίας από το εργατικό δυναμικό του τόπου.

Είναι προφανές ότι οποιοσδήποτε σχεδιασμός καθίσταται άκυρος όταν δεν έχουν λυθεί βασικά ζητήματα, όπως αυτό της ακτοπλοϊκής και αεροπορικής σύνδεσης για τα περισσότερα νησιά και ιδιαίτερα για τους επισκέπτες που δεν επιλέγουν να επισκεφθούν τα νησιά μας με μαζικούς tour-operators. Συνεχίζουμε να προτείνουμε με κάθε ευκαιρία την ανάπτυξη ενός δημόσιου κοινωνικού ακτοπλοϊκού συστήματος στα νησιά μας με ακτινωτή σχεδίαση. Επίσης, οφείλουμε σε κάθε περίπτωση να συνεχίσουμε να διεκδικούμε την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου.

Τέλος, το πιλοτικό πρόγραμμα «Εξαίρεσης Schengen» θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένο και πρέπει να επεκταθεί σε χρονική διάρκεια, αλλά και να μειωθεί το κόστος έκδοσης από 60 σε 25€. Ακόμη, πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε και οι κάτοικοι των περιοχών της Βόρειας Τουρκίας, ήτοι Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα κλπ. να έχουν δικαίωμα να ωφελούνται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεδομένου ότι λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δεν δικαιούνται να λαμβάνουν visa από το προξενείο της Σμύρνης. Τέλος, πρέπει να υπάρξει πίεση σε κάθε κατεύθυνση -και αυτό σχετίζεται με την ανταγωνιστικότητα με την γείτονα- ώστε να μειωθεί ο ΦΠΑ για να φτηνύνει το προϊόν και όχι η πρώτη μας σκέψη,  σαν ελαστική δαπάνη, να είναι οι εργαζόμενοι.