Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15, 2011

διαγωνισμός για την καλύτερη φάβα!

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων και το περιοδικό Gourmet της Ελευθεροτυπίας, με αφορμή την αναγνώριση της φάβας Σαντορίνης ως προϊόν ΠΟΠ, διοργάνωσαν τον Ιούλιο διαγωνισμό συνταγών με θέμα την Φάβα! Από τις συνταγές που έστειλαν οι αναγνώστες, επιλέχθηκαν οι 3 καλύτερες από την κριτική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν συντάκτες του περιοδικού Gourmet αλλά και αναγνωρισμένοι σεφ του νησιού, ο Γώργος Χατζηγιαννάκης, η Κωνσταντίνα Φάκλαρη,ο Νίκος Πουλιάσης, ο Χρήστος Μαρκοζάνες, ο Δημήτρης Λαζάρου και ο Βασίλης Ζαχαράκης.

Ήρθε λοιπόν η ώρα για την τελευταία φάση του διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί που αλλού.. φυσικά στη Σαντορίνη !! Υποδεχόμαστε τους 3 φιναλίστ στις 16 με 18 Σεπτεμβρίου στο νησί μας για μια ιδιαίτερη γαστρονομική εμπειρία.

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, στις 10.30 πρωί, το εστιατόριο Σελήνη , στον Πύργο θα φιλοξενήσει τον «ζωντανό» διαγωνισμό μαγειρικής, όπου οι 3 φιναλίστ θα εκτελέσουν τις συνταγές τους και μετά από γευστική δοκιμή, η κριτική επιτροπή θα αναδείξει τον νικητή, στον οποίο θα απονεμηθεί ένα αναμνηστικό μικρό γλυπτό σχεδιασμένο ειδικά για την περίσταση από τον καλλιτέχνη Γιώργο Κυπρή, ιδιοκτήτη της γκαλερί “Μάτι”.
Για την πραγματοποίηση αυτής της πρωτότυπης ιδέας, πολύτιμη ήταν η προσφορά του Ξενοδοχείου Aressana, του ταξιδιωτικού γραφείου Suntime και των εστιατορίων Selene, Ασύρτικο, Νυχτέρι, Σκάλα και Saltsa τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Δήμος Σαντορίνης - ανακοίνωση για την ανακύκλωση

Από τον Δήμο Θήρας ανακοινώνεται ότι τον μήνα Σεπτέμβριο 2011 απεστάλησαν στο κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών από το νησί μας 48.870 κιλά ανακυκλώσιμα υλικά.


Ο Δήμος Θήρας θέλει να ευχαριστήσει τους πολίτες, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στην διαδικασία της ανακύκλωσης και τις επιχειρήσεις του νησιού, οι οποίες με τη ξεχωριστή διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών συμβάλλουν στη μείωση του συνολικού όγκου των παραγόμενων απορριμμάτων. Επίσης καλεί όσους πολίτες δεν συμμετέχουν στη διαδικασία της ανακύκλωσης να το πράξουν, καθώς είναι ευθύνη όλων μας να σεβόμαστε το περιβάλλον που ζούμε, εμείς και τα παιδιά μας.

επιμελητήριο Κυκλάδων - ενημερωτική εκδήλωση (19.9)

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων μας ενημερώνει οτι την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου στην Ερμούπολη, με διασύνδεση μέσω τηλεδιάσκεψης με τα γραφεία του, στα νησιά Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Τήνο.


Το θέμα της εκδήλωσης είναι «Παρουσίαση δράσεων για την ενίσχυση νέων και υφιστάμενων επιχειρήσεων»
Σύμφωνα με την πρόσκληση θα γίνει παρουσίαση της δράσης «Νέα – Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ) - ΕΣΠΑ 2007-2013, σε συνεργασία με την ΕΛΑΝΕΤ (Εταίρο του ΕΦΕΠΑΕ για τις Περιφέρειες Αττικής, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου). Η δράση αυτή αποσκοπεί στην δημιουργία, ενθάρρυνση και ενίσχυση της καινοτομικής επιχειρηματικότητας, ως προϋπόθεσης για την παραγωγική αναβάθμιση της χώρας σε αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ενσωμάτωση γνώσης, ποιότητας και περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Η δράση αφορά τις υπό σύσταση, νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις, ενώ το ποσοστό Δημόσιας Χρηματοδότησης ανέρχεται στο 60% για ολόκληρη την επικράτεια για τα επενδυτικά σχέδια όλων των επιλέξιμων επενδυτικών δραστηριοτήτων του προγράμματος.

παγκόσμιο πρωτάθλημα σκοποβολής στην Ρόδο

Μία μεγάλη αθλητική διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στην Ρόδο από 2 έως 9 Οκτωβρίου 2011. Πρόκειται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκοποβολής που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή 63 χωρών και 1300 αθλητών απ' όλο τον κόσμο.
Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου στις 18:00 στο Αρχαίο Στάδιο.
Παράλληλα, η επιτροπή μας ενημερώνει οτι αρκετοί ήταν οι εθελοντές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της τοπικής οργανωτικής επιτροπής της διοργάνωσης και πραγματοποίησαν την πρώτη ενημερωτική συνάντηση για το συντονιστικό κομμάτι των εθελοντών.
Μέσα από το δίκτυο των εθελοντών που υπάρχει από διοργανώσεις όπως τα Island Games της Ρόδου το 2007, το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου ατόμων με προβλήματα όρασης IRIS 2009, συμμετοχή Ρόδου στο πρόγραμμα Πόλις Αμφιτρύων για τη διοργάνωση Special Olympics 2011 καθώς και άλλων διοργανώσεων τοπικού επιπέδου, ενημερώθηκαν και ήρθαν για την πρώτη αυτή επαφή.

Η διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Πρακτικής Σκοποβολής (www.wsh2011.org  ) γίνεται κάθε 4 χρόνια και αποτελεί την κορυφαία διοργάνωση της Παγκόσμιας Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Πρακτικής Σκοποβολής (www.ipsc.org ). Πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και γίνεται στη Ρόδο!! Η διοργάνωση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή διοργάνωση της χώρας για φέτος και συμμετέχουν εθνικές ομάδες με κορυφαίους σκοπευτές από όλες τις χώρες του κόσμου. Ο Δήμος Ρόδου στηρίζει το Παγκόσμιο αυτό Πρωτάθλημα.
Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του πρωταθλήματος είναι 2 με 9 Οκτωβρίου 2011 στο δημοτικό σκοπευτήριο πρακτικής σκοποβολής που βρίσκεται στον κάτω Καλαμώνα ενώ από τις 25 Σεπτεμβρίου στον ίδιο χώρο θα λάβει χώρα σεμινάριο διεθνών κριτών, άτυπος αγώνας κριτών, αγώνας χορηγών και δοκιμαστικά.
Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο 2241039707 ή στο e mail: shooting@islandgames.gr

ο πρωτογενής τομέας (εκεί πάμε τώρα...)

τι εδω τι εκεί, τα ίδια ισχύουν για όλους...

ή το ρίχνουμε στο σκάψιμο ή θα πεινάσουμε....

Σχόλιο Νο1: Αυτό με τον εναν -τουλάχιστο- εργαζόμενο ανα οικογένεια που είπε ο πρωθυπουργός, ισχύει και για τους συνταξιούχους; Δηλαδή, συν ένας συνταξιούχος στο ίδιο σπίτι πιάνει; άμα έχεις δηλαδή εναν εργαζόμενο κι έναν συνταξιούχο,στο ίδιο σπίτι, είναι υπερβολή; ή είναι μήπως παρανομία....)
Εκτός πάλι κι αν την δεί κανείς, ένας βγάζει τα λεφτά, κι όλοι οι υπόλοιποι τα τρώμε... Σύστημα δηλαδή «μαφιόζικο» και οικογενειοκρατικό. Οικείο σε πολλούς, απο χρόνια...

Σχόλιο Νο2.. Και καλά στην Περιφέρεια (μας, σας και γενικώς...) σε λίγο να μου το θυμηθείτε, θα βγαίνουμε βόλτα στην Πανεπιστημίου με την κατσικούλα του ο καθένας... Πολύ φολκλόρ εικόνα δηλαδή.. θα κάνει εντύπωση και στους τουρίστες....

Σχόλιο Νο3 και φαρμακερό. «Εμείς» να το ρίξουμε στον «πρωτογενή τομέα» (ζωή και κότα δηλαδή..) «αυτοί» θα τα ρίξουν τα κυβικά τους και τον «αέρα» τους; Ή μήπως το σύστημα είναι «Μπαλζακικό» τους μειώνουμε δηλαδή όλους για να τους «καβαλήσουμε» καλύτερα και να το παίζουμε ακόμη πιο «σερίφηδες» της περιοχής;..

Σχόλιο Νο4. Καλά έκανε ο Ραγκούσης και είπε «άσε μας κι εσύ ρε Βάσω, (έχετε μείνει στην εποχή .. πίσω απο τα κάρα) εδω για τα ταξί μιλάμε, έχετε τίποτε καλύτερο (και επίκαιρο ε;..) να μας πείτε;...
Καλά κάνανε επίσης και οι δημοσιογράφοι που απέδωσαν την είδηση με αυτόν τον τρόπο...και δεν το κάνανε «κομ ιλ φό» ή ας γουί νιού ιτ....

Στο θέμα μας....

Συνάντηση με θέμα την στήριξη του αγροτικού τομέα πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο.
Κατά τη διάρκεια του διαλόγου που έγινε, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν στη μελισσοκομία, τη διάθεση του ελαιολάδου και την αναδιάρθρωση των παλαιών αμπελώνων και ελαιοδέντρων.
Ο αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας ομάδας παραγωγών, με σκοπό την καλύτερη διάθεση των τοπικών προϊόντων, μέσα από τη διαδικασία της ταυτοποίησής τους.
Επίσης, τέθηκαν προς συζήτηση προβλήματα που απασχολούν τους παραγωγούς, με τον κ. Σωτήρη Παμπάκα και τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού να συμφωνούν ότι θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα και κίνητρα προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι νέοι της περιοχής, αλλά και συνολικά της Περιφέρειας, να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.

νεώριο νεότερα

Απορρίφθηκε η προσφυγή του ναυπηγείου Σκαραμαγκά κατά της απόφασης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Μπεγλίτη, ο οποίος είχε κάνει δεκτή προηγούμενη προσφυγή του Νεωρίου σε βάρος της συμμετοχής του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά στο διαγωνισμό για την επισκευή δεξαμενών του Πολεμικού Ναυτικού.
Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο Υπουργός, η συγκεκριμένη απόφαση του πάρθηκε παρά τη θετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του Πολεμικού Ναυτικού.

Περιφέρεια - πορεία ΠΕΠ, ΕΣΠΑ

Σύσκεψη προετοιμασίας ενόψει της συνάντησης του Περιφερειάρχη, κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, με τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Ε.Ε κ. Χιοχάνες Χαν, πραγματοποιήθηκε στην Σύρο.
Ο Περιφερειάρχης συναντήθηκε με τους Αντιπεριφρειάρχες κ. Γιώργο Πουσσαίο, κ. Τζώρτζη Μακρυωνίτη, κα Δέσποινα Διακοσταυριανού, τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γιώργο Γκούφα και τον προϊστάμενο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, Αντώνη Βουτσίνο και συζήτησαν αναλυτικά όλους τους άξονες του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου καθώς και το ΕΣΠΑ στο σύνολο του.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να εκφραστεί η αντίθεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην πρόθεση του καθ' ύλην αρμόδιου Υπουργείου να μεταφερθούν πόροι από τον τομέα υποδομών στον τομέα των επενδύσεων.
Επίσης, η Περιφέρεια πρόκειται να ζητήσει να γίνει εκχώρηση πόρων από τα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου, ενώ θα διεκδικήσει να αναλάβει απευθείας τη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2013-2020, λόγω της ιδιαιτερότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η πρόταση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτικής της ΕΕ που σκοπεύει να προσεγγίσει τη νέα γενιά ευρωπαϊκών προγραμμάτων (μετά το 2013) μέσω των φορέων τοπικής διακυβέρνησης και ειδικότερα τις Περιφέρειες.

Περιφέρεια - συνεδρίαση επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης

Τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου, συνεδρίασε στη Σύρο η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης – Επιχειρηματικότητας - Δια Βίου Μάθησης - Απασχόλησης – Καινοτομίας - Έρευνας και Ανταγωνιστικότητας - Απόδημου Ελληνισμού.

Η Επιτροπή, πρόεδρος της οποίας είναι η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Δέσποινα Διακοσταυριανού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξέλεξε στη θέση του αντιπροέδρου τον κ. Κουκά Κωνσταντίνο, ενώ απαρτίζεται επίσης από τους Περιφερειακούς Συμβούλους Κυπραίου Μαρία, Γρυπάρη Δημήτρη, Ερωτόκριτο Μιχαήλ, Θεόφιλο Λάζαρο, Σταυλά Κων/νο, Παλλά Εμμανουήλ και Συρμαλένιο Νικόλαο.

Η κ. Διακοσταυριανού ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για τα τρέχοντα θέματα της αρμοδιότητάς της ενώ ακολούθησε διαλογική συζήτηση σχετικά με τα πεδία που θα απασχολήσουν τις εργασίες της Επιτροπής.
Έμφαση δόθηκε στο Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής για το 2012, ενώ επίσης εκτενώς συζητήθηκε το θέμα της Δια Βίου Εκπαίδευσης και Απασχόλησης, όπου με τις νέες διευρυμένες αρμοδιότητες της Περιφέρειας δίνεται η δυνατότητα για ουσιαστική και προσαρμοσμένη στα εκάστοτε τοπικά δεδομένα, στήριξη της απασχόλησης και ενίσχυση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα.
Αρμοδιότητα και η ευθύνη επίσης της Επιτροπής είναι τα θέματα που αφορούν στον Απόδημο Ελληνισμό, με την πρόεδρο και όλα τα μέλη να τονίζουν τη σημασία συνεργασίας σε ένα ευρύ πεδίο δράσεων (πχ. τουριστική προβολή, εκπαιδευτικός τουρισμός, κ.α.) με την Διασπορά, και αποφασίστηκε η άμεση επαφή με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, για αναζήτηση των τρόπων υλοποίησης αυτής της συνεργασίας.
Τέλη του Σεπτέμβρη, θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο η επόμενη Συνεδρίαση της Επιτροπής, όπου με συγκεκριμένες προτάσεις και δεδομένα οι εργασίες της θα στραφούν κυρίως στην Απασχόληση και τον Απόδημο Ελληνισμό.

μήνυμα Πουσσαίου για την γενοκτονία Μικρασιατικού ελληνισμού

Στο μηνυμά του για την 14η Σεπτεβρίου, γιορτή του «Σταυρού» καθώς και μνήμης για τον εορτασμό της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού και των αλησμόνητων Πατρίδων της Μικράς Ασίας, αναφέρει οτι,

“Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1922 το σώμα του ελληνισμού γέμισε πληγές που ακόμη πονάνε. Η καταστροφή ενός ολοκλήρου πολιτισμού που κτιζόταν επί αιώνες στα παράλια της Μικράς Ασίας, αποτέλεσμα της τουρκικής θηριωδίας, σήμανε τότε την απαρχή μιας άλλης περιπέτειας για τους κατοίκους των ευλογημένων αυτών περιοχών. Οι Μικρασιάτες κουβάλησαν μαζί τους τις πικρές μνήμες τους, αλλά και τα ήθη και έθιμά τους, τις αξίες και τον πνευματικό πολιτισμό τους. Χρέος όλων μας είναι να μην παραδώσουμε στη λήθη του χρόνου τον αφανισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού, να μείνουν ανεξίτηλα στην μνήμη μας τέτοια σημαντικά ιστορικά γεγονότα και να τα μεταδίδουμε από γενιά σε γενιά. Γιατί όσο ζει η μνήμη και η ιστορία αποτυπωμένες, δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες, δεν υπάρχουν χαμένοι πολιτισμοί.
Γιατί, όπως λέει και ο Όμηρος στην Οδύσσεια: «Και καπνόν μονάχα να δει ελαφροαναβαίνοντα ψηλά από την πατρίδα του κι ας πεθάνει. Ας έχουμε ιστορική μνήμη και γνώση…”

Βρούτσης για τέλος ακινήτων

Ο Αν. Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Μόλις τρεις μέρες μετά τις ανακοινώσεις του για το νέο, έκτο κατά σειρά χαράτσι στα ακίνητα -το οποίο προφανώς έγινε … ”στο πόδι”- ο κ. Βενιζέλος αυτοδιαψεύδεται.
Οι επιβαρύνσεις είναι έως και διπλάσιες σε σχέση με όσα ο ίδιος είπε στη Θεσσαλονίκη.
Οι συντελεστές αυξάνονται έως και τα 16 ευρώ ανά τετραγωνικό και όχι έως τα 10 ευρώ ανά τετραγωνικό που είχε δηλώσει.
Επιβάλλεται χαράτσι 3 ευρώ ανά τετραγωνικό στις λαϊκές γειτονιές, αντί των 0,5 ευρώ που είχε πει ο ίδιος.

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 13, 2011

τυχαίο; δεν νομίζω..

Ένα κείμενο για την «κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, σε απλά ελληνικά..» ή
«Τρίτη και 13. Τυχαίο δεν νομίζω....»
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ : http://www.exoumekaileme.com/p/best-of.html

δήμος Σαντορίνης - δημοπρασίες ακινήτων

Ο Δήμος της Σαντορίνης μας ενημερώνει ότι,

Επαναλαμβάνεται η δημοπρασία για την εκμίσθωση του Δημοτικού καταστήματος στον Καρτεράδο Θήρας (που βρίσκεται στην Κεντρική πλατεία του χωριού) με τιμή εκκίνησης 500,00 €, μηνιαίως.
Η δημοπρασία θα γίνει στο Δημοτικό Κατάστημα Θήρας και στο γραφείο της Οικονομικής Επιτροπής την 23η Σεπτεμβρίου 2011, ημέρα Παρασκευή και από ώρα 10.00 π.μ. έως ώρα 11.00, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής.

Επαναλαμβάνεται η δημοπρασία για την εκμίσθωση του Δημοτικού καταστήματος στη Τοπική Κοινότητα Πύργου Θήρας (που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία) με τιμή εκκίνησης 1.550,00 €, μηνιαίως.
Επαναλαμβάνεται η δημοπρασία για την εκμίσθωση του δημοτικού καταστήματος στην Τοπική Κοινότητα Πύργου Θήρας (που βρίσκεται στην έξω πλατεία) με τιμή εκκίνησης 250,00 €, μηνιαίως.

Οι δημοπρασίες των 2 παραπάνω καταστημάτων θα γίνουν στo γραφείο της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θήρας στο Δημαρχείο στα Φηρά την 22η Σεπτεμβρίου 2011, ημέρα Πέμπτη και από ώρα 09.00 π.μ. έως ώρα 10.00, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής.

συνέδριο για την Θηρασιά

O Δήμος Σαντορίνης σε συνεργασία με Έλληνες Πανεπιστημιακούς διοργανώνει Επιστημονική Συνάντηση με θέμα «Διαχρονικοί νησιώτικοι πολιτισμοί: Η περίπτωση της Θηρασίας». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2011 στην Χριστιανική Εστία στα Φηρά.
Οι εργασίες του συνεδρίου αρχίζουν το Σάββατο 24 το πρωί και τελειώνουν στις 25 το μεσημέρι.

wine of the week το «Σαντορίνη Ασύρτικο 2009» του Σιγάλα

«Κρασί της εβδομάδας» ανακήρυξε το Βρετανικό περιοδικό wines of theweek την «ετικέτα» του οινοποιείου Σιγάλα «Σαντορίνη Ασύρτικο 2009».

Το δημοσίευμα μπορείτε να το δείτε εδώ, ενώ, μεταξύ άλλων το κείμενο αναφέρει ότι :

Knowledge of wine-making spread throughout Europe, and yet 2,000 years on the Greeks find themselves playing only a small part in the global drinks business. One place where great wine is still made is the island of Santorini, it’s volcanic soil imparting great mineral depth and complexity. Using the indigenous Assyrtiko grape, this fine example shows off a lemon and lime freshness accompanied by a bright acid whoosh. It is believed that Socrates, after draining an amphora of Santorini wine similar to this, uttered his most famous saying “I only know that I know nothing”, before passing out cold with his head in the lap of Dionysus.

Domaine Sigalas have been making wine on Santorini since 1991 and now produce 7 different bottles; 3 white, 3 red and a vin santo. Some of the Assyrtiko vines used for this wine are staked out as normal, while others, to protect them from savage winds, are trained into a basket shape which lies on top of the earth.

Γ. Βρούτσης για την οικονομία

Οι Αναπληρωτές Υπεύθυνοι του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση, σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού:

«Το 1ο οκτάμηνο του έτους τα έσοδα συνεχίζουν να καταρρέουν, οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσιάζουν διευρυνόμενη υπέρβαση έναντι των στόχων, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει, το έλλειμμα παραμένει σημαντικά υψηλότερο από πέρυσι.
Και έτσι η Κυβέρνηση αναγκάζεται να αναλάβει νέες δεσμεύσεις, να προσθέσει νέους φόρους, να «αφυδατώσει» πλήρως την ήδη στεγνή αγορά, να βαθύνει και άλλο την ύφεση. Και να επιδεινώσει τελικά την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας.

Συγκεκριμένα:
1ον. Το έλλειμμα διευρύνεται δραματικά:
Το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 22,2% το πρώτο οκτάμηνο του 2011, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 3,9%!!!
2ον. Τα έσοδα καταρρέουν:
Τα καθαρά έσοδα μειώνονται κατά 5,3% το πρώτο οκτάμηνο του έτους, έναντι αναθεωρημένου στόχου για αύξηση κατά 5,6%.
3ον. Οι δαπάνες διογκώνονται:
Οι δαπάνες είναι εφέτος αυξημένες κατά 8,1% έναντι του περυσινού πρώτου οκταμήνου, λόγω των υψηλότερων τόκων, της αδυναμίας αντιμετώπισης της σπατάλης, των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές, και της καταβολής αυξημένων επιδομάτων ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
4ον. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) βουλιάζει:
Σημειώνεται μάλιστα ότι η μείωση των δαπανών για επενδύσεις δεν ενδείκνυται σε περιόδους ύφεσης και δεν θεωρείται «φιλική προς την ανάπτυξη».
Συνεπώς, η Κυβερνητική πολιτική αδυνατεί να επιτύχει την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάταξη της Οικονομίας.»

Π. Ρήγας για το "Νεώριο"

Σε ανοιχτή του επιστολή για το παρόν και το μέλλον του ναυπηγείου «Νεώριο» στην Σύρο μεταξύ άλλων ο βουλευτής Κυκλάδων του Πασοκ Παναγιώτης Ρήγας αναφέρει ότι,

Δεν αποτελεί στοιχείο του πολιτικού μου ήθους η κομπορρημοσύνη και η αυτοπροβολή και έχω συνειδητά απορρίψει τα φτηνά επικοινωνιακά κόλπα και τις παλαιομοδίτικες πολιτικές πρακτικές του “κατόπιν ενεργειών μου”, θεωρώντας ότι και πολιτικά απαράδεκτα είναι, αλλά και αναξιοπρεπή.
Όταν όμως η κακοπιστία και η αγνωμοσύνη και η συστηματική αποσιώπηση αλλά και διαστρέβλωση γεγονότων με αδικούν και θίγουν συστατικά στοιχεία της προσωπικότητας μου, οφείλω να αντιδράσω για να αποκαταστήσω την αλήθεια αλλά και για να αυτοπροστατευτώ στοιχειωδώς.
Αναφέρομαι στο ζήτημα του Νεωρίου και σε όσα ελέχθησαν, αλλά κυρίως σε όσα απεκρύβησαν σχετικά με την στάση μου και τις ενέργειες μου με στόχο την με κάθε τρόπο και μέσον στήριξη του Νεωρίου.
Αναγκάζομαι να δημοσιοποιήσω αναλυτικά όλες τις ενέργειες που μέχρι σήμερα -από καθήκον και υποχρέωση απέναντι στους εργαζομένους- έχω κάνει και οι οποίες είναι σε γνώση και των συνδικαλιστικών εκπρόσωπων αλλά και της διοίκησης της επιχείρησης

Για το θέμα της άμεσης πληρωμής των τριών πυροσβεστικών σκαφών που ναυπηγήθηκαν στο Νεώριο, πραγματοποίησα τέσσερις προσωπικές παραστάσεις στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην μία ήταν παρόντες και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, προκειμένου να ξεπεραστούν όλες οι νομικές δυσκολίες που αφορούσαν στην πληρωμή των δυο πρώτων σκαφών στο τέλος του 2010.
Οι τηλεφωνικές μου επαφές με τον αρμόδιο Υφυπουργό ήταν καθημερινές προκειμένου, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων, να υπογράψει ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κος Μανώλης Όθωνας, την παράταση της παράδοσης των σκαφών. Για την πράξη του αυτή ο κύριος Όθωνας επικρίθηκε από συγκεκριμένο περιοδικό, ότι παρανομεί και ευνοεί σκανδαλωδώς ιδιωτική επιχείρηση, προκαλώντας βλάβη στο δημόσιο.
Κατά απόλυτη προτεραιότητα, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, διεκπεραίωσαν όλη την γραφειοκρατική διαδικασία και έστειλαν στην Τράπεζα της Ελλάδος το αναγκαίο ποσόν το οποίο και εκταμιεύτηκε ταχύτατα το Δεκέμβριο του 2010 προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του Νεωρίου.
Το ίδιο επαναλήφθηκε με την παράδοση του τρίτου πυροσβεστικού σκάφους. Και σε αυτή την περίπτωση υπέγραψα αύξηση του ορίου πληρωμών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κατά 2.000.000 ευρώ το οποίο και μεταβιβάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος ταχύτατα ώστε να εκταμιευτεί το ποσόν χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση όταν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της παραλαβής.
Οι πάντες γνωρίζουν ότι στην δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, η εξόφληση των προμηθευτών του δημοσίου και των κατασκευαστών δημοσίων έργων καθυστερούν για χρόνια ολόκληρα και όλες οι εταιρίες απασχολούν εργαζόμενους και έχουν αντίστοιχες υποχρεώσεις με αυτές του Νεωρίου Είναι επομένως ανυπόστατος ο ισχυρισμός ότι υπήρξε η παραμικρή καθυστέρηση στην πληρωμή των πυροσβεστικών σκαφών.
Σχετικά με την επισκευή των δυο δεξαμενών του πολεμικού ναυτικού θέλω να κάνω γνωστό ότι υπήρξαν τρείς τουλάχιστον συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ( κ. Βενιζέλο και κ. Μπεγλίτη) παρόντων των εκπροσώπων των εργαζομένων και πάμπολλες προσωπικές μου παραστάσεις και συνεχής επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς.
Η διαγωνιστική διαδικασία διέπεται από συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο το οποίο ουδείς μπορεί να κόβει και να ράβει στα μέτρα του.
Στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την επισκευή των δεξαμενών προσήλθαν οι εταιρείες του “Νεωρίου” και του “Σκαραμαγκά” με ανταγωνιστικές προσφορές. Το “Νεώριο” έκανε προσφυγή σε βάρος της συμμετοχής του “Σκαραμαγκά” και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Μπεγλίτης την έκανε δεκτή, παρά της αντίθετες εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων.
Ο “Σκαραμαγκάς” προσέφυγε κατά της απόφασης του Υπουργού με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Γίνεται προσπάθεια αυτά τα εμπόδια να ξεπεραστούν , με την τήρηση όμως των όρων της νομιμότητας.
Αυτή είναι η πραγματικότητα για τις δεξαμενές και τα περί “σκοτεινών σχεδίων” και “κοροϊδίας ”, όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά απογοητεύουν και κάνουν άκρως επιφυλακτικούς όσους θελήσουν να προωθήσουν ευνοϊκή λύση για το Νεώριο.
Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από κάποιον, που ενώ αγωνίζεται με ειλικρινή διάθεση, ταυτόχρονα να αμφισβητείται συστηματικά η πρόθεση του. Η τακτική αυτή μόνο κακές υπηρεσίες προσφέρει στο Νεώριο και στους εργαζόμενους.
Σχετικά με την αντιμετώπιση του Νεωρίου από την ΔΕΗ, θέλω να κάνω γνωστό ότι τέσσερις τουλάχιστον φορές με παρέμβαση του Υφυπουργού Ενέργειας κ. Γιάννη Μανιάτη, μετά από έγραφες και προφορικές οχλήσεις μου, ανεστάλη η απόφαση της ΔΕΗ για διακοπή της ηλεκτροδότησης του Νεωρίου.
Την Παρασκευή υπήρξε και πάλι επικοινωνία μου με τον πρόεδρο της ΔΕΗ κο Ζερβό, το ίδιο έπραξαν και οι κύριοι Δεκαβάλας και Πουσαίος και απετράπει προσωρινά η διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Καταβάλλονται προσπάθειες να κάνει δεκτή η ΔΕΗ ειδική ρύθμιση για το Νεώριο ώστε να εξαλειφτεί η συνεχής απειλή της διακοπής ρεύματος.
Δεν θεωρώ σκόπιμο να επεκταθώ σε επιπλέον θέματα για να καταστήσω σαφές ότι τόσο το προσωπικό μου ενδιαφέρον όσο και αυτό της κυβέρνησης έχει εκδηλωθεί έμπρακτα υπέρ του Νεωρίου, δεδομένης βέβαια της δύσκολης συγκυρίας.
Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι αυτή η μακροσκελής επιστολή μου δεν θα είχε γραφεί αν δεν διαπίστωνα ότι ορισμένοι επιδεικνύουν δυσεξήγητα κακοπιστία, υιοθετούν αδιέξοδες και ζημιογόνες συγκρουσιακές τακτικές και συσκοτίζουν την πραγματικότητα.
Δηλώνω ότι θα συνεχίσω να στηρίζω ουσιαστικά την προσπάθεια του Νεωρίου να επιβιώσει και να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας.
Θα συνεχίσω να το κάνω γιατί το οφείλω στους ανθρώπους του μόχθου και στην συνείδηση μου. Δεν με απασχολούν ούτε δίνω καμία αξία στα επικοινωνιακά “σόου” όσων ενδιαφέρονται κυρίως για την προσωπική τους εικόνα και ελάχιστα για την λύση του προβλήματος. Είμαι πρόθυμος να συμμετέχω σε οποιαδήποτε συνάντηση που θα έχει σαν στόχο της εξεύρεση λύσης για το Νεώριο, αρνούμαι όμως συνειδητά να γίνω πρωταγωνιστής σε “ριαλιτι σόου”.
Η πολιτεία έχει ευθύνη να στηρίξει την εθνική μας βιομηχανία και ιδιαίτερα αυτή στο νησιώτικο χώρο όπως το Νεώριο. Από την άλλη πλευρά το Νεώριο ως ιδιωτική επιχείρηση οφείλει να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να λειτουργεί ανταγωνιστικά στο χώρο του.
Με λογική “ελεημοσύνης” καμιά επιχείρηση δεν επιβιώνει και καμιά θέση εργασίας δεν διασώνεται.

Χ. Κόκκινος για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Σε ανακοίνωσή του για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ο επικεφαλής της παράταξης «νέα εποχή για τα νησιά μας» Χαράλαμπος Κόκκινος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι,

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2011-2012 βρίσκει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας… μετεξεταστέα! Το κουδούνι χτύπησε, οι μαθητές παρόντες όμως… απουσιάζουν βιβλία, χιλιάδες εκπαιδευτικοί και οικονομικοί πόροι.
Νησιά Νοτίου Αιγαίου: 280 κενά εκπαιδευτικών - διαθέσιμο μόνο το 15% των διδακτικών βιβλίων – χωρίς ευρώ οι σχολικές επιτροπές!

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα χαθούν χιλιάδες ώρες διδασκαλίας αφού απουσιάζουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί.
Τα βιβλία δεν θα είναι στα σχολεία. Οι κυβερνώντες θυμήθηκαν… στις 2 Αυγούστου 2011 να συγκροτήσουν επιτροπή προμήθειας χαρτιού στον υπό κατάργηση Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων!!! Είχαν προηγηθεί δύο (2) αρνητικές αποφάσεις για την προμήθεια του χαρτιού από το Ελεγκτικό συνέδριο. Την ίδια ώρα Εισαγγελέας διερευνά τις καταγγελίες για την ανάθεση αγοράς χαρτιού ύψους 10,5 εκ. ευρώ για την εκτύπωση των βιβλίων.
Το Νηπιαγωγείο συνεχίζει να είναι το «αποπαίδι» της εκπαίδευσης. Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή παραμένει ξεχασμένη στις «καλένδες».
Το σαρωτικό κύμα των συγχωνεύσεων, υποβιβασμών και καταργήσεων σχολικών μονάδων οδηγεί στην αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη και σε κοστοβόρες και ψυχοφθόρες μετακινήσεις μαθητών.
Οι δράσεις για τη σχολική στέγη έχουν «παγώσει».
Πραγματοποιήθηκαν οι λιγότεροι διορισμοί εκπαιδευτικών (ακόμα και από το 1950). Μόλις 133(!) στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 413 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Περιορισμένες είναι οι προσλήψεις αναπληρωτών.
Η δραματική μείωση των διορισμών σε συνδυασμό με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας διογκώνουν την ανεργία και δημιουργούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα για τους εκπαιδευτικούς.
Οι μεταθέσεις ήταν ελάχιστες ενώ για πρώτη φορά καθυστέρησαν τόσο πολύ οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών. Στις 31/8/2011, παραμονή της έναρξης της σχολικής χρονιάς, ικανοποιήθηκε μόλις το 60% των αιτήσεων απόσπασης και αρκετοί εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε εργασιακή και πολιτική «ομηρεία» αναμένοντας μέχρι τις 20/09/2011 τη νέα συνεδρίαση του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου για εξέταση των αποσπάσεων.
Οι εκπαιδευτικοί παραμένουν οι πιο «κακοπληρωμένοι» δημόσιοι υπάλληλοι και το νέο μισθολόγιο αναμένεται να επιδεινώσει την ήδη αρνητική κατάσταση.
Οι δαπάνες για την Παιδεία έχουν υποστεί καθίζηση. Βρίσκονται κάτω από το 2,70% ενώ οι κυβερνώντες έταζαν «λεφτά υπάρχουν» και θα δώσουν το 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία.

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12, 2011

απόψε η γιορτή του Αγίου Αριστείδη στα Φηρά..

Για μια ακόμη χρονιά η οικογένεια του Χρήστου και της Ρούλας Μακρογιαννέλη μας καλεί στις λειτουργίες και την γιορτή της εκκλησίας του Αγίου Αριστείδη που θα πραγματοποιηθούν σήμερα 12 και αύριο 13 (ανήμερα) Σεπτεβρίου στον ναό που βρίσκεται στην περιοχή των «κάτω» Φηρών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του εορτασμού,

Σήμερα Δευτέρα 12 Σεπτεβρίου στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί εσπερινός και μετά το τέλος του στο προαύλιο του ναού θα εμφανιστεί ο σύλλογος Μικρασιατών Ευόσμου και θα χορέψει το τμήμα παραδοσιακών χορών του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου Θεσσαλονίκης. Κατά την διάρκεια της γιορτής θα μοιραστεί πανήγυρη και άφθονο κρασί.
Ενώ, αυριο Τρίτη 13 Σεπτεβρίου ανήμερα της γιορτής του Αγίου Αριστείδη θα πραγματοποιηθεί αρχιερατική Θεία Λειτουργία και περιφορά της εικόνας του Αγίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θήρας κ.κ. Επιφανείου.
Κατά την διάρκεια της γιορτής θα προσφερθούν καφές και γλυκά στους παρευρισκόμενους.
Σύμφωνα με την πρόσκληση που απευθύνει η οικογένεια, «θα είναι χαρά και τιμή μας να συνεορτάσουμε».

οι εκδηλώσεις τελείωσαν οι φωτογραφίες μένουν

Ένα άλμπουμ με φωτογραφίες απο τις φετινές εκδηλώσεις του μεγάρου Γκύζη στα Φηρά της Σαντορίνης, ανέβασε στην σελίδα του Μεγάρου στο facebook ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Γιάννης Παπακωνσταντίνου. Τις 95 φωτογραφίες -που μας θυμίζουν τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε φέτος- μπορείτε να τις δείτε εδώ.

σελίδα για το Καμάρι

Ένα ολοκαίνουργιο και πολύ ενδιαφέρον ιστολόγιο για το Καμάρι της Σαντορίνης μπορείτε να δείτε στην διεύθυνση www.kamarisantorinis.blogspot.com
Η σελίδα έχει δημιουργηθεί και αποτελεί το αποτέλεσμα της δουλειάς της κ. Θάλειας Καραμολέγκου, δευτεροετούς φοιτήτριας Φιλολογίας με καταγωγή από το Καμάρι.
Το ιστολόγιο θα εμπλουτιστεί στην πορεία του με νέα του χωριού και των συλλόγων του.
Εμείς ευχόμαστε καλή επιτυχία και συνέχεια στην πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα αυτή δουλειά καθώς επίσης και να δίνει πάντοτε χαρές στην δημιουργό του.

η επίσκεψη Μαχαιρίδη στην Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε την Παρασκευή 9 Σεπτεβρίου ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σωκράτη Ξυνίδη.
Το Σάββατο συμμετείχε στο ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ενω παρέστει στην ομιλία του Πρωθυπουργού.
Την Πέμπτη 15.9 ο κ. Μαχαιρίδης θα συμμετάσχει στην ειδική εκδήλωση προβολής των νησιών που θα πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια της Τουρκίας.


(συμπληρωματικό 19.30)
Με τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη συναντήθηκε στις 9.9 στην Θεσσαλονίκη ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.
Στη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία του ΕΣΠΑ και η προοπτική, τα τομεακά προγράμματα να αποκεντρωθούν σε περιφερειακό επίπεδο.

Νωρίτερα, κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και εν όψει της συνάντησης που θα έχουν οι Περιφερειάρχες με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, αποφασίστηκε να ζητήσουν να είναι οι Περιφέρειες που θα διαπραγματεύονται απ’ ευθείας με την Ε.Ε. τους πόρους της 5ης Προγραμματικής Περιόδου, χωρίς τα υπουργεία να παίζουν το ρόλο του «μεσολαβητή».

Ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης πρότεινε επίσης, η επόμενη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ να γίνει στη Ρόδο, ώστε οι όλο οι Περιφερειάρχες να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Ελληνορωσικού Επενδυτικού Συνεδρίου.

η αποστολή της Περιφέρειας στην Ρωσία - τα αποτελέσματα

Με έκδηλη την ικανοποίηση για τη θερμή υποδοχή και τα αποτελέσματα της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησαν στη Μόσχα εμφανίστηκαν την Παρασκευή 9.9 κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης και οι κύριοι Κώστας Χρυσοχοΐδης (πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου), Κώστας Γεωργιάδης (πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων), Γιώργος Ματσίγκος (πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων) και Άρης Σουλούνιας (αντ/δρος της ΕΞΡ Ρόδου, εκπροσωπώντας τον κ. Αντώνη Καμπουράκη).

Ο κ. Μαχαιρίδης μετέφερε το ιδιαίτερα θετικό κλίμα και το εξαιρετικά φιλικό περιβάλλον στις συναντήσεις που έγιναν με τους πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες της Ρωσίας, όπως και το ενδιαφέρον τους και τη διάθεσή τους να επενδύσουν στη χώρα και ιδιαίτερα στην περιοχή μας.
«Ο τουρισμός είναι ένας μόνο από τους τομείς που τους ενδιαφέρει και όλοι μαζί πετύχαμε να ανοίξουμε δρόμους. Είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες και τις προοπτικές αυτής της συνεργασίας, με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν» ανέφερε ο Περιφερειάρχης.
Ο κ. Κώστας Χρυσοχοίδης σημείωσε πως για το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου ήταν ιδιαίτερη τιμή να συνομιλεί με σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο κ. S. N. Katyrin, πρόεδρος όλων των Επιμελητηρίων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Την ανάγκη αξιοποίησης των πολλών και μεγάλων ευκαιριών που προσφέρει για την περιοχή μας η Ρωσική αγορά επεσήμανε ο κ. Κώστας Γεωργιάδης, κάνοντας ειδική αναφορά σε «νέες» αγορές όπως είναι η Σιβηρία, από την οποία η Ρόδος και άλλα νησιά μας μπορούν να προσελκύσουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών, διασφαλίζοντας, υπό προϋποθέσεις «συνεχή ροή τουριστών».
Κλείνοντας τη συνέντευξη τύπου, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε το «ευνοϊκό για τη χώρα μας, αυτή τη στιγμή, πολιτικό σύστημα στη Ρωσία» και τόνισε πως απαιτείται ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός, ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.

σχόλιο επί της επισκέψεως.
Δυστυχώς, με έκπληξη και απορία βλέπουμε οτι οι Κυκλάδες δεν εκπροσωπήθηκαν, ούτε σε πολιτικό επίπεδο (απο τον κ. Πουσσαίο ενδεχομένως που έχει δουλέψει χρόνια στην περιοχή της πρώην Νομαρχίας Κυκλάδων και γνωρίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής) ούτε σε θεσμικό, σε οτι αφορά το Επιμελητήριο είτε κάποια ισχυρή και με μετρημένο αποτέλεσμα επαγγελματική ένωση.
Το γεγονός δεν μπορεί παρα να δημιουργεί απορίες και να δίνει σοβαρές αφορμές για περαιτέρω σχόλια περι της δημιουργίας νησιών ή και περιοχών δύο ταχυτήτων.
Κατα την διάρκεια της συνέντευξης τύπου πάντως που πραγματοποιήθηκε για το γεγονός, δεν υπήρξε -γι αυτό και δεν απαντήθηκε...- σχετική ερώτηση.

Περιφέρεια - αθλητικές διοργανώσεις

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Περιφερειακό Τουρνουά Ποδοσφαίρου Βετεράνων – Παλαιμάχων Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε στην Τήνο 5 και 6 Σεπτεμβρίου και το οποίο διοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Τήνου.
Στο Τουρνουά συμμετείχαν οι ομάδες Ρόδου-Διαγόρα, Τήνου, Λέρου και Σύρου. Πρώτη νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα Βετεράνων Ρόδου–Διαγόρα, που νίκησε στον τελικό τους Παλαίμαχους Λέρου με σκορ 3-2.
Την 3η θέση πήρε η ομάδα Βετεράνων Σύρου που στον μικρό τελικό νίκησε την ομάδα των Παλαίμαχων Τήνου με σκορ 2-0.
Στις αναμετρήσεις της πρώτης ημέρας τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
Βετεράνοι Σύρου – Παλαίμαχοι Λέρου 1-2 και Παλαίμαχοι Τήνου – Βετεράνοι Ρόδου – Διαγόρα 4-5 στα πέναλτι.
Τη Δευτέρα στις 5 Σεπτεμβρίου έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων μεταξύ των ομάδων, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που εκπροσωπήθηκε από τον Περιφερειακό Σύμβουλος, Δημήτρη Γρυπάρη και του Δήμου Τήνου με παρόντες τον δήμαρχο Παναγιώτη Κροντηρά, τον Αντιδήμαρχο Ζαλώνη Γιάννη και το μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Τήνου, Ζώταλη Γιώργο.
Οι ομάδες ζήτησαν από τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας οι επόμενοι αγώνες το 2012 να πραγματοποιηθούν στη Λέρο.


Επίσης, η ΠΝΑ μας ενημερώνει οτι,
Οι Πρώτοι Περιφερειακοί Αγώνες Ιστιοπλοΐας Σκαφών OPTIMIST-LASER-420 πραγματοποιήθηκαν 9, 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2011 στην Πάρο.
Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Ναυτικός Όμιλος Πάρου και ο Δήμος Πάρου.
Στη διοργάνωση πρόκειται να λάβουν μέρος περίπου 100 σκάφη από συλλόγους του Νότιου Αιγαίου και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

γράμματα σπουδάγματα του θεού τα πράγματα Νο 1

Στο μήνυμά για την έναρξη την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ο βουλευτής Κυκλάδων Γιώργος Παπαμανώλης αναφέρει οτι,

Ο αγώνας για την κατάκτηση της γνώσης, προκειμένου να αποκτήσετε στέρεες βάσεις και να διεκδικήσετε αυτό που σας αξίζει από τη ζωή, είναι μπροστά σας.
Σε αυτόν τον αγώνα, γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών θα είμαι συνοδοιπόρος, προσπαθώντας από την πλευρά μου, να διεκδικήσω τις συνθήκες εκείνες, ώστε τίποτα να μην εμποδίσει την εκπαιδευτική κοινότητα των Κυκλάδων μας, και ιδιαίτερα τους μαθητές μας στο δικαίωμά τους να κοιτούν το μέλλον με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και αισιοδοξία.
Είναι αλήθεια ότι η χώρα βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Οι δυσκολίες αυτές δεν πρέπει να μας σταματήσουν και ούτε θα επιτρέψουμε να σταματήσουν τη δική σας πορεία.
Γνωρίζω ότι υπάρχουν προβλήματα σε αυτό το ξεκίνημα. Ιδιαίτερα με την χορήγηση των βιβλίων. Θέλω να πιστεύω ότι με την συμπαράσταση των εκπαιδευτικών θα ξεπεραστεί το πρόβλημα μέχρι αυτά να σας αποσταλούν.
Εύχομαι, δάσκαλοι και μαθητές να έχετε μια όμορφη, δημιουργική σχολική χρονιά, να έχετε υγεία και δύναμη για να φτάσετε και να ξεπεράσετε τους στόχους σας.
Καλή σχολική χρονιά σε όλους.

γράμματα σπουδάγματα του θεού τα πράγματα Νο 2

Στο μήνυμά για την έναρξη την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ο βουλευτής των Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας αναφέρει οτι,

Το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς αποτελεί αφετηρία μιας νέας πορείας για την σχολική κοινότητα, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.
Φέτος, το ξεκίνημα αυτό γίνεται σε συνθήκες πρωτόγνωρης και πολύμορφης κρίσης που επηρεάζει όλους του τομείς της κοινωνικής ζωής στην πατρίδα μας επομένως και τον χώρο της εκπαίδευσης.
Απέναντι σε αυτή την νέα πραγματικότητα οφείλουμε να αναπροσαρμόσουμε τις συλλογικές και ατομικές μας συμπεριφορές, να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα του προβλήματος και να γίνουμε μέρος της λύσης του. Η πολιτεία οφείλει να ολοκληρώσει χωρίς ολιγωρία και παλινωδίες τις θεσμικές αλλαγές για το νέο σύγχρονο δημόσιο σχολείο όλων των βαθμίδων που θα αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης, θα είναι ανοιχτό στην κοινωνία, στα σύγχρονα ρεύματα σκέψης, επιστήμης και πολιτισμού.
Ένα δημόσιο σχολείο που θα σέβεται την προσωπικότητα του μαθητή και του εκπαιδευτικού αλλά και αυτοί με την σειρά τους θα σέβονται και θα αξιοποιούν αποδοτικά, με διαφάνεια και λογοδοσία το δημόσιο χρήμα και την δημόσια περιουσία που διατίθεται για την εύρυθμη λειτουργία του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Ένα δημόσιο σχολείο που η αξιοκρατία, η αξιολόγηση, η επιβράβευση της προσπάθειας, οι καινοτόμες πρωτοβουλίες, η ανάληψη ευθύνης, η δημιουργική άμυλα και το ήθος θα βρίσκονται ψηλά στην αξιακή κλίμακα που θα διέπει την λειτουργία του.
Με την ευχή ότι η κρίση που βιώνουμε θα γίνει αφορμή αυτογνωσίας και επαναπροσδιορισμού της κοινωνικής μας στάσης και συμπεριφοράς, εύχομαι ολόψυχα καλή σχολική χρονιά, με υγεία και προκοπή σε όλους.

γράμματα σπουδάγματα του θεού τα πράγματα Νο 3

Στο μήνυμά για την έναρξη την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ο δήμαρχος της Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος αναφέρει οτι,

Στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, οι ευχές όλων συνοδεύουν τις προσπάθειες των παιδιών και νέων της Σαντορίνης που ξεκινάνε σήμερα. Είναι μία προσπάθεια δύσκολη και απαιτητική, η οποία όμως τους οπλίζει με ανεκτίμητα εφόδια για το μέλλον τους.
Ιδιαιτέρως καλωσορίζω τα παιδιά τα οποία έρχονται σε ένα νέο σχολικό περιβάλλον για πρώτη τους φορά, ευχόμενος καλή προσαρμογή και καλή πρόοδο, αλλά και τους μαθητές της τρίτης τάξης του Λυκείου, οι οποίοι καλούνται φέτος να δώσουν ένα δύσκολο αγώνα.
Σας απευθύνω τις πιο θερμές ευχές μου ώστε και η φετινή χρονιά να είναι μια χρονιά δημιουργική με πρόοδο και με ειλικρινή αγάπη και υπόσχεση ότι η Δημοτική Αρχή θα βρίσκεται στο πλευρό σας, παρά τις δύσκολες εποχές που διανύουμε.
Σας εύχομαι Καλή Σχολική Χρονιά.

Γ. Πουσαίος για το Νεόριο

Σε επιστολή του στους εργαζόμενους του ναυπηγείου "Νεώριο" στην Σύρο και με αφορμή πρόσφατη σύσκεψη εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων για το μέλλον του, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πουσσαίος αναφέρει μεταξύ άλλων οτι,

Το Νεώριο αποτελεί τη σημαντικότερη και ιστορικότερη βιομηχανική δραστηριότητα του Αιγαίου την οποία και έχουμε χρέος να διατηρήσουμε. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μας επιτρέπεται να παραβλέψουμε ούτε το υφιστάμενο οικονομικό περιβάλλον σε εθνικό, Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο πλαίσιο, ούτε φυσικά τις σύγχρονες εξελίξεις και ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών που μπορούν να οδηγήσουν σε διαφοροποίηση ή συμπλήρωση της παραγωγικής δραστηριότητας όσων επιχειρήσεων επιζητούν τη βιωσιμότητα τους στο χρόνο.
Νομίζω ότι και σε αυτην την περίπτωση έχουμε φτάσει σ’ αυτό το σταυροδρόμι καθοριστικών επιλογών, οι οποίες μάλιστα έχουν αργήσει σημαντικά, αν λάβουμε υπόψη το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον που άρχισε να διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια στο ναυτιλιακό κλάδο.
Το Νεώριο έχει όμως ένα σημαντικότατο πλεονέκτημα στη προσπάθεια για βιωσιμότητα, το οποίο και πρέπει να εκμεταλλευτεί και το οποίο δεν είναι άλλο από την υψηλή τεχνογνωσία του προσωπικού του την οποία και μπορεί να προσαρμόσει σε σύνολο εφαρμογών (θαλάσσια αιολικά πάρκα, βιοκλιματικές προσαρμογές στο ναυτιλιακό κλάδο νέων ή παλαιών σκαφών για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου) που μπορούν να συμπληρώσουν τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα του με βάση τις σύγχρονες ανάγκες δίνοντας οικονομικό διέξοδο στην επιχείρηση.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι διατεθειμένη να συμβάλλει με κάθε τρόπο στη προσπάθεια για βιωσιμότητα της επιχείρησης και διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων εργασίας της.
Πρέπει, όμως, να γίνει επίσης κατανοητή η ανάγκη για προσαρμογή στα σημερινά οικονομικά και επιχειρηματικά δεδομένα ξεκινώντας από κοινού την εκπόνηση ενός επιχειρηματικού πλάνου που θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης μακροπρόθεσμα και δεν θα συντηρεί απλώς βραχυπρόθεσμες λύσεις.

πολίτες κόντρα στον καιρό για το Νεόριο

Στο ίδιο θέμα, σχετικά μετο μέλλον του εν λόγο ναυπηγείου, η παράταξη "πολίτες κόντρα στον καιρό" σε ανακοίνωσή της αναφέρει οτι,

Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται το ναυπηγείο του Νεωρίου, η μεγαλύτερη βαριά βιομηχανία του Αιγαίου που διασφαλίζει εδώ και χρόνια την απασχόληση και την τοπική οικονομία της Σύρου και όχι μόνο. Ηδη οι εργαζόμενοι παραμένουν για τρείς μήνες απλήρωτοι, ενώ οι υποχρεώσεις προς ΙΚΑ, ΔΟΥ, ΔΕΗ κλπ ανέρχονται συνεχώς με αποτέλεσμα η επιχείρηση να απειλεί για δεύτερη φορά με διακοπή ρεύματος.
Βασική αιτία οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των κυβερνητικών υποσχέσεων για ανάθεση των δεξαμενών του πολεμικού ναυτικού, που ενώ προ μηνών δήλωναν ότι αν έχουν τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, θα προχωρούσαν σε ανάθεση, τώρα επικαλούνται ότι πρέπει να υπάρξει διεθνής διαγωνισμός.
Πέραν όμως από αυτό, καθοριστικές είναι οι ευθύνες όλων των τελευταίων κυβερνήσεων, που σε μια εποχή σκληρού ανταγωνισμού, δεν φρόντισαν να θωρακίσουν τη ναυπηγική μας βιομηχανία με κλαδικές πολιτικές, δεν διεκδίκησαν αυτό που μπορούσαν από την Ε.Ε., που πρόσφατα μάλιστα επιβεβαίωσε από τις Βρυξέλλες σε αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους μας, ότι θα μπορούσε η Κομισιόν να χρηματοδοτήσει τη ναυπήγηση πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία, αρκεί να ανήκουν σε κοινοπραξία με συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου.
Γι αυτό ας αφήσει η κυβέρνηση τον άκριτο ρόλο του “υπερασπιστή των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων χωρίς κρατική παρέμβαση” -αυτό απάντησε σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη- και ας διεκδικήσει επιτέλους αυτά που και η ίδια η ίδια η Κομισιόν υπενθυμίζει, όταν ανάβει πράσινο φώς για χρηματοδότηση κατασκευής πλοίων.
Από εκεί κι' έπειτα είναι πολύ θετικό ότι, τόσο οι αυτοδιοικητικοί (Δήμος, Περιφέρεια), όσο και οι τοπικοί φορείς, δείχνουν την ομόθυμη συμπαράσταση τους για τη σωτηρία του Νεωρίου. Υπάρχουν λύσεις, είτε με κατασκευή/επισκευή πλοίων, είτε με κατασκευή ανεμογεννητριών, είτε με ανάληψη παραγγελιών του υπουργείου άμυνας, για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Νεωρίου τουλάχιστον για τα επόμενα 15 χρόνια.