Τρίτη, Μαΐου 17, 2011

εντάχθηκε το έργο της κατασκευής του δρόμου αεροδρόμιο - Οία

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Φώτη Χατζημιχάλη εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013, το έργο «Κατασκευή οδικού δικτύου Αεροδρόμιο - Φηρά - Βουρβούλο - Οία Θήρας» με προϋπολογισμό 16,5 εκ. €.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και προβλέπει την κατασκευή οδικού άξονα που θα ξεκινά από απόσταση 1 περίπου χλμ. δυτικά του αεροδρομίου και θα καταλήγει στην υπάρχουσα ασφαλτοστρωμένη επαρχιακή οδό Οίας - Βουρβούλου και που θα έχει συνολικό μήκος 8,9 χλμ., ενώ θα κατασκευαστούν επίσης και οι συνδετήριοι δρόμοι των Φηρών, του Βουρβούλου και του Καρτεράδου, συνολικού μήκους 3,9 χλμ.

Το έργο αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη Σαντορίνη, δεδομένου ότι θα εξυπηρετήσει την κίνηση από και προς το αεροδρόμιο και θα διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των οικισμών Καρτεράδου, Βουρβούλου, Φηρών και Οίας, εξασφαλίζοντας ένα άνετο, γρήγορο και ασφαλές οδικό δίκτυο στο βόρειο και κεντρικό τμήμα του νησιού, το οποίο επιβαρύνεται ιδιαίτερα, ειδικά κατά την τουριστική περίοδο.
Το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο.

πιλοτικό πρόγραμμα για την διαχείρηση των απορριμμάτων στην Ανάφη

Πιλοτικό πρόγραμμα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων οργανώνει να υλοποιήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στην Χάλκη και την Ανάφη.
Ο κ. Μαχαιρίδης με τον κ. Μακρυωνίτη οριστικοποίησαν τις λεπτομέρειες του στρατηγικού σχεδίου για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος ολικής ανακύκλωσης στα δύο νησιά, με στόχο η Χάλκη και η Ανάφη να αποτελέσουν παράδειγμα και για άλλους νησιωτικούς Δήμους.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου συναντήθηκε για το θέμα με τον αρμόδιο σύμβουλο του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Βαγγέλη Τερζή, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, κ. Γιάννη Ραζή, ώστε να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες υλοποίησης του προγράμματος.

Δεν θα "πνιγεί στα σκουπίδια" η Σαντορίνη ..

Δεν θα "πνιγεί στα σκουπίδια" φέτος το καλοκαίρι "η Σαντορίνη του 1,5 εκατομμυρίου επισκεπτών" μιας και εγκρίθηκαν τελικά απο το Υπ. Εσωτερικών οι συμβάσεις έργου ώστε να μπορέσει ο Δήμος να προσλάβει προσωπικό για την καθαριότητα.
Πρόκειται για 8μηνες συμβάσεις 49 εργατών καθαριότητας, 13 οδηγών, 1 τεχνίτη ηλεκτρολόγου, και 2 χειριστών μηχανημάτων έργου.
Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι οι συμβάσεις εγκρίθηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο ύστερα από πιέσεις που ασκήθηκαν από την Δημοτική αρχή ώστε να παρακαμφθούν οι καθυστερήσεις που θα προέκυπταν μιας και για την εν λόγο απόφαση απαιτούνταν νωρίτερη απόφαση Yπουργικού Συμβουλίου.
Υ.Γ. Παρακαλούμε για την … αναδημοσίευση!

Επίσης, ο Δήμος της Σαντορίνης μας ενημερώνει οτι,
Η κεντρική είσοδος του χώρου διάθεσης απορριμμάτων θα είναι ανοιχτή για την εναπόθεση αντικειμένων και οικοδομικών υλικών καθημερινά από 07.00 έως 14.00. Η διέλευση των οχημάτων θα γίνεται κατόπιν συνεννόησης με τον αρμόδιο δημοτικό υπάλληλο που θα βρίσκεται στο χώρο τις παραπάνω ώρες.

η απογραφή στην Σαντορίνη

Εως την Τρίτη 24 Μαίου θα διαρκέσει η "απογραφή" των κατοίκων που πραγματοποιείται απο την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι απογραφείς δεν έχουν συναντήσει προβλήματα στο νησί, οι κάτοικοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία δέχονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό να απαντήσουν στις ερωτήσεις ενώ και οι αλλοδαποί δεν δείχνουν να ανησυχούν σχετικά με την καταγραφή τους και το περιεχόμενο των ερωτήσεων.
Σε οτι δε αφορά τον φόβο του "ανοίγματος της πόρτας" κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει στην Σαντορίνη...
Όσοι δε για τον οποιοδήποτε λόγο δεν έχετε απογραφεί μέχρι και την Τρίτη 24 Μαίου, μπορείτε να το δηλώσετε στο τηλ. 22860 22996, τηλέφωνο που απαντά σε γραφείο στο παλιό επαρχείο, που αυτό το διάστημα εξυπηρετεί της ανάγκες των εργαζομένων στην απογραφή.

Νέα κόλπα …

Aυτό που αδυνατεί να κάνει το κράτος (καλά, εδω που φτάσαμε, οτι ήταν να κάνει το'κανε..) το ζητά ουσιαστικά απο τους πολίτες του. Για το Ελληνικό μιλάμε..
Δεν πάνε πολλές ώρες που κάπως, κάπου, άκουσα οτι εντέχνως το κράτος καλλιεργεί κλίμα εξόδου απο την χώρα των μεταναστών. Αυτό που δεν μπόρεσε δηλαδή να ελέγξει στην είσοδο και διαμονή τους, το ζητάει ουσιαστικά απο τους έλληνες πολίτες του.
Κι επειδή το κλίμα το συνομοσιολογικό δεν είναι το φόρτε μου, βλέπω τα πράγματα πιο απλά.
Αρκετοί οικονομικοί μετανάστες βλέπουν οτι δουλεύοντας πλέον στην Ελλάδα έρχονται "ίσα βάρκα ίσα γυαλό" και δεν περισσεύει "σάλιο" για αποταμίευση (αυτό είναι άλλωστε και το νόημα της παρουσίας τους εδω, πέρα απο την πρώτη ανάγκη της επιβίωσης) κι είναι πολύ πιθανό να αποφασίσουν να γυρίσουν στις πατρίδες τους, όπου μπορεί μεν να παίρνουν λιγότερα χρήματα αλλά θα έχουν και λιγότερα έξοδα. Λογικό; Λογικό. Πόσο μάλλον όταν μια χώρα φτωχαίνει (απο κει που ήτανε καβάλα στο άλογο) και δεν μπορεί να δώσει τα μεροκάματα και τα κέρδη που έδινε..
Οι δε Έλληνες, πως να αντιδράσουν; απο την στιγμή που όλο και περισσότεροι δυσκολεύονται να πληρώνουν υπαλλήλους και κοιτάζουν να βολεύονται στην δουλειά "αναμεταξύ τους". Κουνάνε το μαντίλι, κι αναλογίζονται τις περιόδους της καλής οικονομίας....

Το καινούργιο όμως είναι πως η έξοδος των αλλοδαπών με τα ίδια δικαιώματα (σε μεροκάματα, ένσημα, ασφάλιση, παροχές υγείας κλπ) μετατρέπεται σε είσοδο μεταναστών (ε, αφού τους αφήνουνε..) με ή και χωρίς καθόλου δικαιώματα. Κατάμαυρη -κυριολεκτικά..- δηλαδή εργασία, κρυφτούλι με τις Αρχές (δεν εργάζεται, περαστικός είναι) καθώς και μπόλικοι μετανάστες (πρόκειται για νέες αφίξεις..) που λειτουργούν εντελώς τυχοδιωκτικά, μιας και δεν έχουν σκοπό να ξεκινήσουν μια "νέα ζωή" στην Ελλάδα, ούτε να κάνουν οικογένειες, ούτε να μεγαλώσουν παιδιά, αλλά να εκμεταλλευτούν τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες κι αύριο να κυνηγήσουν την επόμενη ευκαιρία του χάρτη.
Συνθήκες και συνήθειες εργασίας που διαμορφώνονται, που μόνον καλές δεν μπορεί να χαρακτηριστούν....
Όσο για την περιβόητη "τουριστική περίοδο" ποιός διαφωνεί οτι όλοι στο ίδιο (άντε παρόμοιο) καζάνι βράζουμε κι οτι οι -πολύ- καλές εποχές έχουν περάσει, έστω για τους συντριπτικά περισσότερους..
Με το ξεκίνημα της φετινής καλοκαιρινής περιόδου είναι εμφανές, σύμφωνα και με τα όσα μας λένε οι έμποροι του νησιού, οτι η αγοραστική δύναμη των επισκεπτών έχει μειωθεί αισθητά, το «επίπεδο» έχει πέσει όπως αναφέρουν κάποιο άλλοι, ενώ το στοίχημα μοιάζει φέτος περισσότερο παρά ποτέ να κρίνεται στις πιέσεις από τα πάγια έξοδα καθώς και αυτά που προκύπτουν.

Τέλος, επιχειρήματα του τύπου «φέτος θα έχουμε περισσότερο κόσμο λόγο των αναταραχών στην Μέση Ανατολή» φαίνεται ότι δεν κατορθώνουν να δημιουργήσουν κλίμα αισιοδοξίας. Λογικό είναι άλλωστε να σκεφτεί κανείς ότι ο επισκέπτης που πάει κατά που φυσάει «ο άνεμος της ειρήνης» κι όχι ο συνειδητός επισκέπτης, δεν είναι ο «καλός» επισκέπτης.
Η λογική δηλαδή του «τι Σάμος τι Κρήτη» δεν είναι αυτή που ευνοεί τον καλό τουρισμό…

εθνικό ωδείο - πρόσκληση

Tο Εθνικό Ωδείο Παράρτημα Θήρας μας προσκαλεί την Κυριακή 22 Μαϊου 2011 και ώρα 20.30 στον συναυλιακό χώρο του Μεγάρου Γκύζη, σε μία "βραδυά λυρικού τραγουδιού" με την υψίφωνο Ιωάννα Καραμολέγκου και τον Γιώργο Ρούσσο να την συνοδεύει στο πιάνο.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν και σπουδαστές Ανωτέρας σχολής του Εθνικού Ωδείου Παραρτήματος Θήρας. Παρουσιάζει και αφηγείται η Ελένη Γεωργή.

18.5 διεθνής ημέρα των Μουσείων - μήνυμα Μαχαιρίδη

Το μήνυμά του για την διεθνή ημέρα των Μουσείων μας έστειλε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου.
Σύμφωνα με αυτό,

“Στις 18 Μαΐου εορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Μια μέρα που δεν μπορεί να έχει απλά έναν συμβολικό χαρακτήρα, αλλά να στοχεύει στο να γίνουν τα Μουσεία μας φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης αλλά και της αμοιβαίας κατανόησης ανάμεσα στους λαούς.
Το μουσείο είναι ένας θεσμός που πρέπει να βρίσκεται στην υπηρεσία της κοινωνίας και να βοηθάει στην εξέλιξή της. Να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της και να ενσωματώνει στο σήμερα την ιστορία και τη διαχρονική πολιτιστική δημιουργία ενός τόπου.
Είναι ανάγκη όχι μόνο να γίνει γνωστή στο ευρύτερο κοινό η σημασία των μουσείων κάθε χώρας, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, την πολιτιστική και οικονομική ζωή.
Κάθε Μουσείο, κάθε αρχαιολογικός χώρος, συνιστά πολιτισμικό και οικονομικό κεφάλαιο για τον τόπο μας.
Η φετινή Διεθνής Ημέρα Μουσείων είναι μια ευκαιρία να ανακτήσουμε και να εμπλουτίσουμε την ατομική και συλλογική μας μνήμη. Και αυτό θα γίνει με ανοικτές διάπλατα τις πόρτες των Μουσείων.

ΝΔ για τιμές ακτοπλοικών εισητηρίων

Κοινή δήλωση κατέθεσαν οι βουλευτές της Ν.Δ. κύριοι Ιωάννης Πλακιωτάκης Τομεάρχης Ναυτιλίας και Γιάννης Βρούτσης Αν. Τομεάρχη Οικονομικών, για την κατάργηση των τελών Υπέρ Τρίτων και τη μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Σύμφωνα με αυτην,
«Η βαθειά και παρατεταμένη ύφεση και η συνεχής αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ήρθαν να προστεθούν στα σοβαρά και διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ακτοπλοΐα στη χώρα μας.
Η οικονομική κατάσταση των ακτοπλοϊκών εταιρειών είναι τραγική. Συσσωρεμένες ζημιές που ξεπερνούν τα 300 εκατ. €, ξέφρενη ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου, μείωση της ζήτησης των εισιτηρίων λόγω αυξημένων ναύλων και διαχρονικές στρεβλώσεις, όπως κρατήσεις υπέρ τρίτων, αποτελούν τους βασικούς συντελεστές που διαμορφώνουν το πρόβλημα.
Σε όλα τα προηγούμενα, η Κυβέρνηση ήρθε να προσθέσει ένα ακόμη: Την αύξηση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (φορτηγά και Ι.Χ. από 19% σε 23%, επιβάτες από 11% σε 13%), η οποία, με τη σειρά της, οδήγησε σε αύξηση τις τιμές των ναύλων.
Εδώ και καιρό, η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της, να καταργήσει κάποια από τα τέλη υπέρ τρίτων που βαρύνουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη για το συγκεκριμένο ζήτημα, γεγονός που δημιουργεί την εντύπωση ότι πρόκειται για μια επιπλέον εξαγγελία.
Η Ν.Δ., πιστεύει ότι πρέπει να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση της τιμής των ναύλων. Συγκεκριμένα, η κατάργηση των μη απαραίτητων κρατήσεων υπέρ τρίτων και η μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια, θα επιφέρουν ουσιαστική μείωσή τους, θα βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των νησιωτών, θα τονώσουν τις εταιρείες και ταυτόχρονα θα καταστήσουν το τουριστικό μας προϊόν πιο ανταγωνιστικό».

Βρούτσης για προβλήματα στην καθαριότητα

Οι εξελίξεις "πρόλαβαν" καθώς φαίνεται τον βουλευτή της ΝΔ για τις Κυκλάδες κ. Βρούτση μιας και το πρόβλημα με την καθυστέρηση που παρατηρούνταν στην έγκριση των συμβάσεων απο το Υπ. Εσωτερικών για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα σε οτι αφορά την Σαντορίνη, λύθηκε, πλήν όμως σε νωρίτερη ανακοίνωσή του για το θέμα ο κ. Βρούτσης είχε επισημάνει οτι,
«Η πρωτόγνωρη κυβερνητική αδιαφορία και η νεοεισαγόμενη γραφειοκρατία, οδηγούν τις Κυκλάδες και τον τουρισμό μας σε αδιέξοδο.
Η κατάσταση που βιώνουν σήμερα τα νησιά μας, με τα σκουπίδια να τα «πνίγουν», δεν έχει προηγούμενο.
Η κωλυσιεργία, η έλλειψη του απαραίτητου συντονισμού και της αναγκαίας αποφασιστικότητας, για την ταχύτερη στελέχωση των υπηρεσιών καθαριότητας, έχουν οδηγήσει τις δημοτικές αρχές, τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους κατοίκους σε απόγνωση.
Σήμερα, η αποκομιδή των σκουπιδιών στα περισσότερα μεγάλα νησιά των Κυκλάδων υλοποιείται αποσπασματικά και βασίζεται στο φιλότιμο και στον εθελοντισμό κατοίκων και δημοτικών αρχών.
Νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Νάξος, η Άνδρος κ.α., εκπέμπουν ΣΟΣ εδώ και πολύ καιρό προς την ηγεσία του Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς μέρα με τη μέρα το πρόβλημα με τα σκουπίδια γίνεται οξύτερο και η κατάσταση ανεξέλεγκτη.
Επιτέλους, καλή είναι η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, καλή είναι η επικοινωνιακή διαχείριση αλλά προηγείται η αντιμετώπιση και λύση σε προβλήματα ζωτικής σημασίας, όπως είναι αυτό της καθαριότητας και της αποκομιδής των σκουπιδιών».

Δευτέρα, Μαΐου 16, 2011

εκδήλωση για τον τουρισμό

Εκδήλωση με θέμα “Οι επιδράσεις του Τουρισμού στην Ανάπτυξη των νησιών” πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαίου στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ύστερα απο πρόσκληση του ευρωβουλευτή κ. Σπ. Δανέλλη.
Εκτός του Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος μίλησε ως εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών με την ιδιότητα του εισηγητή της έκθεσης γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ίδιο θέμα, ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Ιταλός ευρωβουλευτής Giommaria Uggias, (Φιλελεύθεροι), ο Mathieu Hoeberigs, εκπρόσωπος της μονάδας Ανάπτυξης Τουριστικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεις και Βιομηχανία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Πουσσαίος.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μέλη της αρμόδιας για τα θέματα αυτά ΜΚΟ "EBCD - European Bureau for Conservation and Development" -δραστηριοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της διακομματικής ομάδας για την “Κλιματική Αλλαγή, τη Βιοποικιλότητα και την Αειφόρο Ανάπτυξη”- ευρωβουλευτές και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην ομιλία του, ο Σπ. Δανέλλης μεταξύ άλλων τόνισε:
"Αυτό που σφράγισε τις αλλαγές στο σύνολο σχεδόν του νησιωτικού χώρου της Ελλάδας, από τη δεκαετία του ’70, ήταν η ανυπαρξία σχεδιασμού και οργάνωσης της ανάπτυξης. Χρήσεις γης, πολεοδομήσεις οικιστικών περιοχών, προστασία ευαίσθητων περιοχών, φέρουσα ικανότητα, παρέμειναν άγνωστοι όροι. Το μοντέλο ακριβώς που τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζεται διεθνώς από μια κλιμακούμενη κρίση.
Κυρίαρχο στοιχείο του τουριστικού μας προϊόντος είναι η τριπλή συγκέντρωση: α) θεματική συγκέντρωση γύρω από το κυρίαρχο προϊόν « ήλιος και θάλασσα», β) γεωγραφική συγκέντρωση στο μικρό εύρος της παραλιακής ζώνης και γ) χρονική συγκέντρωση τους θερινούς μήνες. Η ενίσχυση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας των νησιών, μέσω της διαφοροποίησης των προϊόντων και των υπηρεσιών του τουρισμού που προσφέρουν, είναι ένας τρόπος για να επιτευχθεί μια βιώσιμη ανάπτυξη. Αν είμαστε σε θέση να συνδυάσουμε τη διαφοροποίηση αυτή με την αειφόρο χρήση των τοπικών πόρων, κατά τρόπο συμβατό με τη διατήρηση του περιβάλλοντος, τότε θα μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες για νέα και διαρκή δυναμική σε τοπικό επίπεδο."

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Πουσσαίος σκιαγράφησε την πραγματικότητα του ελληνικού νησιωτικού τουρισμού και παρουσίασε αναλυτικά το "Σύμφωνο των Νησιών.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εκδήλωσης,
Ο Τουρισμός αποτελεί την τρίτη, ως οικονομικό μέγεθος και πλήθος απασχολουμένων, δραστηριότητα στην Ε.Ε. Πέραν του αφεαυτού οικονομικού δυναμισμού του, συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη των ολιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών της ΕΕ και καλείται να συνδυάσει αποτελεσματικά την τοπική επιχειρηματικότητα με την αειφόρο ανάπτυξη των περιοχών αυτών.
Ο ρόλος των περιφερειακών αρχών και των εθνικών φορέων Τουρισμού είναι καταλυτικός και άμεση η ευθύνη τους στη διαμόρφωση της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής Τουρισμού. Πολιτικής με έμφαση στην κοινωνική και περιβαλλοντική υπευθυνότητα, πολιτικής που αναζητά ικανοποιητικές απαντήσεις στις ανάγκες ποιότητας ζωής και ευημερίας των τοπικών κοινωνιών.

επιστολή στους δήμαρχους για τα προγράμματα του Υπ. Εργασίας

Την εκδήλωση ενδιαφέροντος και τη συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ζητεί από όλους τους δημάρχους σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Δέσποινα Διακοσταυριανού, προκειμένου να υλοποιηθούν τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, στο πλαίσιο της Συνεργασίας της Περιφέρειας με το Υπουργείο Εργασίας.

Στην επιστολή της, η αντιπεριφερειάρχης μεταξύ άλλων αναφέρει οτι,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με το πλαίσιο καθώς και τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου ο Δήμος σας να εμπλακεί στην υλοποίηση προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του Yπουργείου Eργασίας, τα οποία θα προκηρυχθούν από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Στις 28 Απριλίου υπογράφηκε στη Ρόδο, Πρωτόκολλο Συνεργασίας με την Υπουργό Εργασίας και τώρα αναμένουμε να προβεί το υπουργείο στις απαιτούμενες διοικητικές πράξεις εκχώρησης, προκειμένου η ΕΔΑ της Περιφέρειας να προκηρύξει το πρόγραμμα. 

Κυριακή, Μαΐου 15, 2011

Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης - πρόσκληση

Με όλο και καινούργιες ιδέες και πάντοτε με μπόλικο κέφι ανανεώνει τις συναντήσεις των μελών και των φίλων του Ο Σύλλογος των Κρητών της Σαντορίνης "το Αρκάδι".
Με την ολοκαίνουργια πρόσκλησή του μας καλεί στην παρουσίαση των φετινών καλοκαιρινών του εκδηλώσεων που θα γίνει στον εστιατόριο "Saltsa".

Σύμφωνα με την πρόσκληση,
Όταν η αρχή είναι καλή, τότε αυτό που χρειάζεται στην συνέχεια είναι απλά να είμαστε συνεπείς στις υποσχέσεις που δώσαμε ξεκινώντας. Αυτό είναι διαρκώς στην σκέψη μας όταν προχωράμε στην υλοποίησή τους, κάνοντάς πάντα μια καλή αρχή ξεχωριστά σε κάθε υπόσχεση.
Έτσι η φετινή παρουσίαση των εκδηλώσεών για το "Καλοκαίρι του 2011" του Συλλόγου μας θα πραγματοποιηθεί σε συνέντευξη Τύπου που θα γίνει στο εστιατόριο "Saltsa" στα Φηρά την Τρίτη 24 μαίου στις 14.00 με όμιλιτή μεταξύ άλλων των Ηλία Μαμαλάκη.

εορτασμός 19ης Μαίου

Ο Δήμος της Σαντορίνης μας ενημερώνει οτι η 19η Μαίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και φέτος με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών ο εορτασμός θα γίνει στις 22 Μαΐου ημέρα Κυριακή.
Οι εκδηλώσεις έχουν σκοπό να τονίσουν και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.

Π. Ρήγας, το μήνυμά του για Πανελλαδικές εξετάσεις

Σε όλα τα παιδιά που από αύριο μπαίνουν στη δοκιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων εύχομαι καλή δύναμη και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Οι εξετάσεις είναι μια πιεστική κατάσταση, μια από τις πρώτες μάχες που καλούνται τα παιδιά να δώσουν στην ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους. Μπορεί η ψυχολογική πίεση που τώρα νιώθουν να φαντάζει τεράστιο βάρος, όμως, η στήριξη των γονιών τους και η βοήθεια από τους εκπαιδευτικούς είναι πολύτιμος αρωγός.
Άλλωστε, ο αγώνας της ζωής για εσάς τα νέα παιδιά τώρα ξεκινάει και υπό το πρίσμα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζονται και οι εξετάσεις ως μία δοκιμασία σημαντική αλλά όχι και απόλυτα καθοριστική για το μέλλον σας. Θα υπάρξουν πολλοί δρόμοι που θα ανοιχτούν μπροστά σας και το πιο σημαντικό είναι με καθαρό μυαλό και σκέψη να αναγνωρίσετε τις ευκαιρίες και να τις αξιοποιήσετε.
Καλή επιτυχία.

απάντηση σε δημοσιευματα σχετικά με την συμμετοχή του πρώην ΓΓ σε διαγωνισμό της Διαχειριστικής Αρχής

Απάντηση σε δημοσιεύματα του Τοπικού Τύπου που αναφέρθηκαν στην ανάθεση του έργου της νομικής υποστήριξης της Διαχειριστικής Αρχής Νοτίου Αιγαίου στο δικηγορικό γραφείο του κ. Μπρακουμάτσου (πρώην διορισμένου ΓΓ της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου) δίνει ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Φώτης Χατζημιχάλης «καλύπτοντας» την εν λόγο απόφαση με το αιτιολογικό πως στην ανοιχτή διαδικασία-πρόσκληση η οποία διήρκεσε 4 περίπου μήνες, ανταποκρίθηκαν 2 γραφεία και η επιλογή έγινε μεταξύ των 2.

Σύμφωνα με μέρος της απάντησης του κ. Χατζημιχάλη,
Κατατέθηκαν συνολικά, για παροχή διαφόρων υπηρεσιών Συμβούλων, 79 αιτήσεις. Από αυτές πληρούσαν τις προϋποθέσεις και περιλαμβάνονται στον κατάλογο της ΕΔΑ 49 αιτήσεις, εκ των οποίων 29 από το Νότιο Αιγαίο και 20 από την υπόλοιπη χώρα. Μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί 7 συμβάσεις για παροχή υπηρεσιών συμβούλου (λογιστική υποστήριξη, μηχανικοί ελέγχου έργων, υποστήριξη πληροφοριακών συστημάτων). Και οι 7 είναι από το Νότιο Αιγαίο. Υποβλήθηκαν όμως μόνον δύο αιτήσεις για παροχή Νομικών Υπηρεσιών. Η μία αίτηση κατατέθηκε στις 2-2-2011 από τον προηγούμενο Νομικό Σύμβουλο, με έδρα την Αθήνα και η δεύτερη κατατέθηκε στις 1-3-2011 από το δικηγορικό γραφείο του κ. Μπρακουμάτσου με έδρα την Τρίπολη.

Η υπηρεσία περίμενε έως τις 14-4-2011 οπότε και επικαιροποίησε τον κατάλογο με την προσθήκη των δύο ενδιαφερόμενων γραφείων στην κατηγορία «Υπηρεσίες Συμβούλων» και στη συνέχεια εκ των δύο επέλεξε το γραφείο του κ. Μπρακουμάτσου. Η οικονομική προσφορά του κ. Μπρακουμάτσου ήταν 40.000 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 23 % για το διάστημα έως τις 30-4-2012.
Η προηγούμενη ανάθεση είχε γίνει σε γραφείο των Αθηνών, με το ποσό των 48.500 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 18 % για το διάστημα από 1-10-2009 έως 20-12-2010, το οποίο και προσέφερε κανονικά τις υπηρεσίες του. Πριν από αυτό και για τα έτη 2007 και 2008 η παροχή υπηρεσιών Νομικού Συμβούλου είχε ανατεθεί σε άλλο γραφείο, με έδρα και πάλι την Αθήνα.
Πιστεύω πως θα υπάρχουν άξια νομικά γραφεία στο Νότιο Αιγαίο που θα μπορούσαν να αναλάβουν ενδεχομένως αυτό το έργο. Όμως δεν συμμετείχαν στην ανοιχτή διαδικασία-πρόσκληση, η οποία διήρκεσε 4 περίπου μήνες. Η επιλογή συμβούλου επομένως θα έπρεπε να γίνει ανάμεσα στους δύο που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση.