Σάββατο, Οκτωβρίου 30, 2010

ο Νίκος Συρμαλένιος στην Σαντορίνη

Περιοδεία στη Σαντορίνη, πραγματοποίησε στις 21 και 22/10 ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Νίκος Συρμαλένιος.
Συνοδευόμενος από τους υποψήφιους της περιφερειακής ενότητας Θήρας Χρήστο Καντζέλη και Ανθή Πατραμάνη, επισκέφθηκε στα Φηρά διάφορες υπηρεσίες του Δήμου, του Επαρχείου, τράπεζες, το Κέντρο Υγείας, τη ΔΟΥ και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο και τον Έπαρχο Θήρας.Στη συνάντηση με τον Δήμαρχο ενημερώθηκε για την πρόταση του Δήμου σε σχέση με τη διαδικασία ανακύκλωσης των απορριμμάτων, ενώ αναδείχθηκε για άλλη μια φορά η ανάγκη τροποποίησης του ΠΔ για τις ΖΟΕ, έτσι ώστε να μπορούν να χωροθετηθούν η μονάδα αφαλάτωσης και ο ΧΥΤΥ. Αντίστοιχα στον Έπαρχο έθεσαν το ερώτημα των ενδεχόμενων εμποδίων για την κατασκευή του Γυμνασίου της Μεσαριάς και του ΕΠΑΛ και πήραν τη διαβεβαίωση ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα και ότι όλα προχωρούν κανονικά.

Επίσης ο Νίκος Συρμαλένιος έδωσε συνέντευξη στο Σαντορίνη ΤV , όπου τόνισε και πάλι τη σημασία των περιφερειακών εκλογών και την ανάγκη τόσο της καταδίκης των πολιτικών των δύο μεγάλων κομμάτων που μας οδήγησαν στα πρόθυρα χρεωκοπίας και στο ΔΝΤ, όσο και της υπερψήφισης των “ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ” που έδειξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια ότι ξέρουν να αγωνίζονται για μια άλλη ανάπτυξη του νησιωτικού χώρου με βιώσιμη προοπτική με οικολογικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Τέλος για άλλη μια φορά εκθείασε το έργο της Συντονιστικής Επιτροπής των Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του Sea Diamond και δεσμεύτηκε ότι στο νέο περιφερειακό συμβούλιο θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ενω,
Συνέντευξη στο www.in.gr  παραχώρησε στις 26 Οκτωβρίου ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Νίκος Συρμαλένιος στην οποία χαρακτήρισε "τριτοκοσμική την κατάσταση στη δημόσια υγεία στα νησιά"
Σύμφωνα με ενα μέρος της συνεντευξης,

Αναφέρετε τους τρεις πρώτους στόχους σας, εφόσον εκλεγείτε.
Οι στόχοι μας δεν θα είναι μόνο τρεις, θα είναι πολλοί, γιατί τα συσσωρευμένα προβλήματα του νησιωτικού μας χώρου είναι άλλο τόσο πολλά και σοβαρά. Να πούμε για βιώσιμη ανάπτυξη και ποιοτικό τουρισμό χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό δεν γίνεται, όπως δεν γίνεται χωρίς στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής ως οργανικού στοιχείου της βιωσιμότητας, όπως δεν γίνεται χωρίς εξοικονόμηση ενέργειας, υδάτινων πόρων και χωρίς ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Και όλα αυτά αλληλοεξαρτώμενα με τη λογική της αποκέντρωσης με αυτοδιοίκηση, άρα της περιφερειακής ανάπτυξης, που είναι ακόμα θαμμένη στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ του 1981.

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αλλάξετε το αίσθημα ανασφάλειας των νησιωτών σχετικά με τις ελλιπείς υποδομές στον τομέα της υγείας;
Η δημόσια υγεία στα νησιά μας βρίσκεται κατά κύριο λόγο σε τριτοκοσμική κατάσταση. Υπηρεσίες υγείας υποστελεχωμένες, διακομιδές με ψαροκάικα, μοναχικοί γιατροί σε απόγνωση και από την επίσημη πλευρά υποσχέσεις, εξαγγελίες που έχουν κουράσει όχι μόνο τους πολίτες, αλλά ακόμα και τους αιρετούς τους προσκείμενους στο εκάστοτε κυβερνών κόμμα, που δεν πιστεύουν πλέον σε τίποτα σε σχέση με τις εξαγγελίες. Θα προβούμε σε πρόσκληση γενικής διαμαρτυρίας και κινητοποίησης για αύξηση των δαπανών προς τη δημόσια υγεία στο 5% του ΑΕΠ, για πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών υγείας, για ίδρυση περιφερειακών ΕΚΑΒ που θα διαθέτουν κατάλληλα εξοπλισμένα πτητικά και πλωτά μέσα, σε πλήρη αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας με διασύνδεση με τα μεγάλα νοσοκομεία σε 24ωρη βάση κλπ.

Ολόκληρη η συνέντευξη εδω : http://politesna.blogspot.com/2010/10/ingr.html

Π.Ν.Αιγαίου μπόλικες εντάξεις, εν αναμονή χρηματοδότησης..

Εκτενής και ελαφρώς προεκλογική η επόμενη ανάρτηση, μιας και κάναμε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουμε και να συνοψίσουμε (πράγμα αρκετά δύσκολο..!) όλες τις ανακοινώσεις και τα ΔΤ σχετικάμε τις ενταξεις και χρηματοδοτήσεις έργων που έχουν εκδοθεί το τελευταίο διάστημα απο την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, κι όλ' αυτά λίγο πρίν την ολοκλήρωση της θητεία του σημερινού "εντολοδόχου" Περιφερειάρχη και το ξεκίνημα της εφαρμογής του "Καλλικράτη" ο οποίος προβλέπει "αιρετή Περιφέρεια".
Ευχή όλων βέβαια, οι "εντάξεις έργων" οι οποίες στην ουσία τους αποτελούν "τσεκαρισμένες υποσχέσεις" να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν με τα νέα δεδομένα.

Κατα την διάρκεια της ίσα με σήμερα προεκλογικής περιόδου (απο Σεπτέβρη ... μεριά και μετά δηλαδή..) απο την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουμε λάβει, μεταξύ άλλων, ενημέρωση για:


Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, γίνεται ένα πολύ σημαντικό βήμα για την προώθηση των έργων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Με την απόφαση ανατέθηκε στην ανώνυμη εταιρεία του δημοσίου ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. η αρμοδιότητα μελέτης και κατασκευής 77 έργων υποδομών της Περιφέρειας, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά τα 180 εκ. €. Η εταιρεία αναλαμβάνοντας πλέον πλήρως το ρόλο του δικαιούχου για τα έργα αυτά, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των πόρων από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, θα επιμελείται τις διαδικασίες ένταξης, δημοπράτησης και κατασκευής τους.

Το εν λόγο θέμα αντιμετωπίστηκε απο 2 διαφορετικές πλευρές,
Σύμφωνα με τα επιχειρήματα του ... δημοσίου,
Με τον τρόπο αυτό, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των Φορέων της Περιφέρειας και δίνεται η διέξοδος στα μικρά κυρίως νησιά και τους μικρούς Δήμους και Κοινότητες η πλειοψηφία των οποίων δεν διαθέτουν τη λεγόμενη διαχειριστική επάρκεια και συνεπώς δεν έχουν τη δυνατότητα να προετοιμάσουν και υλοποιήσουν με τις δικές τους υπηρεσίες τα έργα τους.
Ενω, σύμφωνα με τα επιχειρήματα της ... άλλης πλευράς (μηχανικοί του δημοσίου και οι .. συν αυτώ κρατικοδίαιτοι εργολάβοι -οι οποίοι όμως δεν μιλούν-) απαξιώνεται για μια ακόμη φορά ο δημόσιος τομέας χάριν ιδιωτών εργολάβων, μηχανικών κ.οκ. ...

Λίγες μέρες αργότερα, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου ανακοίνωσε την διοργάνωση ημερίδας με θέμα την προετοιμασία και υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013 από την Ανώνυμη Εταιρεία του Δημοσίου «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.»

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Παναγιώτης Ρήγας, ο Πρόεδρος της εταιρίας κ. Ι. Μουρατίδης εκπρόσωποι των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Περιφέριας καθώς και εκπρόσωποι Δήμων και Κοινοτήτων των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου. Η ημερίδα έγινε στις 13 Οκτωβρίου στην αίθουσα «Γιάννης Ρίτσος» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ερμούπολης.
Στην ανακοίνωση σημειωνόταν οτι,

Υπενθυμίζεται ότι με Κοινή Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, ανατέθηκε στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε. η αρμοδιότητα μελέτης και κατασκευής έργων υποδομών της Περιφέρειας, προϋπολογισμού άνω των 180 εκ. €. Μετά από αυτή την απόφαση η εταιρεία αναλαμβάνει το ρόλο του δικαιούχου για τα έργα αυτά, των οποίων θα επιμελείται τις διαδικασίες ένταξης, δημοπράτησης και κατασκευής, εξυπηρετώντας με τον τρόπο αυτό τα μικρά κυρίως νησιά και τους μικρούς Δήμους και Κοινότητες που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στο να προετοιμάζουν και να υλοποιούν με τις δικές τους υπηρεσίες τα έργα τους.

Σε ανακοίνωση με ημερομηνία 20/09/2010 μαθαίνουμε ότι,
εντάσσονται στο Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ειδικότερα για το νομό Κυκλάδων: πέντε (5) Μελέτες προϋπολογισμού 173.890,40€, δεκαεπτά (17) Έργα συνολικού Προϋπολογισμού 3.259.141,23€ και πέντε (5) Ενέργειες συνολικού Προϋπολογισμού 542.220,79€ και τροποποιούνται τρεις (3) Μελέτες προϋπολογισμού 646.752,39€, τέσσερα (4) Έργα συνολικού Προϋπολογισμού 751.470,25€ και δύο (2) Ενέργειες συνολικού Προϋπολογισμού 398.350,00€ .

Καμία από τις παραπάνω δράσεις δεν αφορά τον Δήμο Θήρας (και δεν μπορεί να πεί κανείς ότι «φταίνε» οι εκλογές, γιατί και στα άλλα νησιά εκλογές έχουνε αλλά τα έργα τους -προφανώς- τα είχανε προετοιμάσει). Ως εκ τούτου, το μέλλον του -ενιαίου- Δήμου Θήρας προβλέπεται πολύ δύσκολο (και μόνο για πανηγυρισμούς δεν θα πρέπει να είναι το όποιο αποτέλεσμα) μιας και τα έργα δεν γίνονται με μαγικό ραβδάκι (μακάρι να ήταν έτσι..) αλλά με προετοιμασία.

Για την Κοινότητα της Οίας εντάχθηκε η επέκταση των εγκαταστάσεων ύδρευσης της Κ.Ε.Υ.Α. προϋπολογισμού 517.999,63€

Κι επειδή μιλάμε για «έργα» κι ενδεχομένως το μυαλό του κόσμου να πάει στους "δρόμους και τα δρομάκια" μεταξύ των έργων που εντάχθηκαν -σε άλλες περιοχές- είναι τα εξής: ανάδειξη του τοπίου στο βιότοπο του …., Αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις στη λεωφόρο….Αποκατάσταση κτιρίου…..,Διαμόρφωση Περιμετρικού Πάρκου….Αποκατάσταση Εθνικού θεάτρου…..Επείγουσες απαλλοτριώσεις για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης κλπ.


Τέλος Σεπτέβρη ο Βασίλης Μπρακουμάτσος πήγε Γυάρο, γιατί μια τέτοια ευκαιρία δεν την χάνεις, πόσο μάλλον όταν ο καιρός είναι καλός, και ακόμη περισσότερο όταν ξέρεις οτι σε λίγο καιρό θα πρέπει να ξαναγυρίσεις (ως άλλος Λούκι Λουκ..) στα οροπέδια της Αρκαδίας ...

Με αφορμή την επίσκεψη του στο νησί, ο Γενικός Γραμματέας, δήλωσε «Συγκλονισμένος από τις εικόνες της Γυάρου, τόπου εκατοντάδων αγωνιστών της Δημοκρατίας ενω έκρινε επιβεβλημένη την παρέμβαση της Πολιτείας για την αποκατάσταση του Ιστορικού Μνημείου, αρχής γενομένης από το λιμάνι, το οποίο πρέπει αμέσως να ενταχθεί στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα με το ποσό των 450.000,00€ για την κατασκευή μικρού λιμενικού έργου στη ν. Γυάρο»

Απο την Περιφέρεια μάθαμε επίσης οτι εντάχθηκαν για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2010, Τριάντα Οκτώ (38) Μελέτες, Προϋπολογισμού άνω των 9.000.000,00€, με στόχο την ωρίμανση σημαντικών έργων μεγάλης αναπτυξιακής προτεραιότητας για τα νησιά σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Μεταξύ των έργων που εντάχθηκαν ήταν η ΜΕΛΕΤΗ ΧΥΤΑ ΘΗΡΑΣ (Δ. ΘΗΡΑΣ) προϋπολογισμού 350.000

Απο την Περιφέρεια μάθαμε επίσης οτι έχουν υπαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004 συνολικά εκατόν ενενήντα τέσσερα (194) επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 185.629.763,42 €, συνολικής επιχορήγησης ύψους 84.495.494,00 € και συνολικής επιχορήγησης χρηματοδοτικής μίσθωσης ύψους 1.187.010,55€.

Επίσης με ανακοίνωση της Περιφέριας μάθαμε οτι εντάχθηκαν στο  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 τρία ακόμη νέα έργα, με συνολικό προϋπολογισμό 3,1 εκ. €. Πρόκειται για: «Στερέωση αρχαίου πύργου Αγ. Μαρίνας Κέας» προϋπολογισμού 1,2 εκ. €
«Συντήρηση και ανάδειξη μνημείων αρχαίας Καρθαίας Κέας», προϋπολογισμού 0,9 εκ. € και «Συντήρηση - στερέωση μνημείων Δήλου στη Συνοικία του Θεάτρου, διαμόρφωση πορείας επίσκεψης», προϋπολογισμού 1 εκ. €

Με ανακοίνωσή της στις 26 Οκτωβρίου η Περιφέρεια μας ενημερώνει οτι,
εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» μία ενέργεια του Δήμου Νισύρου Προϋπολογισμού 223.740,00€, εννέα μελέτες του Δήμου Τήλου συνολικού Προϋπολογισμού 127.362,82€, δύο έργα της Κοινότητας Αγαθονησίου συνολικού προϋπολογισμού 444.758,65€, ένα έργο του Δήμου Άνω Σύρου Προϋπολογισμού 26.357,35€ και μία μελέτη της Κοινότητας Αντιπάρου Προϋπολογισμού 22.600,00€ .
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται οτι εντάχθηκαν και 2 έργα, η κατασκευή νέου 3όροφου σχολείου του «4ου Γενικού Λυκείου Πόλης Ρόδου (Ροδοπούλα)», προϋπολογισμού 3,6 εκ. € και του «Ολοήμερου 8-θέσιου Δημοτικού Σχολείου Καρδάμαινας ν. Κω» προϋπολογισμού 2,6 εκ. €

Την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010, πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο τεχνική συνάντηση ανάμεσα στις Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης και τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό την εξέταση της πορείας υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στελέχη των Ενδιάμεσων Διαχειριστικών Αρχών Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, τα αρμόδια στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχουν την ευθύνη παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013, καθώς και στελέχη της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η πρόοδος του Προγράμματος στο διάστημα που μεσολάβησε από την Επιτροπή Παρακολούθησης που έγινε τον Ιούνιο και εξετάστηκε αναλυτικά η πορεία του ανά κατηγορία έργων και δράσεων σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί και συνδέονται άμεσα τόσο με τους κανονισμούς όσο και με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της χώρας.

Αναλυτικότερα εξετάστηκαν το ποσοστό ενεργοποίησης του προγράμματος και των προσκλήσεων για υποβολή προτάσεων έργων προς ένταξη που έχουν εκδοθεί, σε σχέση με τους εγκεκριμένους πόρους ανά άξονα προτεραιότητας, το ποσοστό ενταγμένων και συμβασιοποιημένων πράξεων, καθώς και των αντίστοιχων πληρωμών που έχουν πιστοποιηθεί. Επίσης εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου του προγράμματος και η πρόοδος των δεικτών παρακολούθησης σε σχέση με την τιμή στόχου που έχει τεθεί. Ακόμη εξετάστηκε ποιες είναι οι κατηγορίες έργων που συγκριτικά παρουσιάζουν μεγαλύτερη ωριμότητα, καθώς και ο τρόπος που αντιμετωπίζονται περιπτώσεις άγονων προσκλήσεων και έγινε αναφορά στη χρήση της τεχνικής βοήθειας.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική όπως επισήμαναν και τα στελέχη της Ε.Ε ήταν η εικόνα για τους Άξονες του Προγράμματος που αφορούν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τους οποίους οι εντάξεις έχουν φτάσει σε ποσοστό 85%, οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί σε 71%, ενώ η απορρόφηση ξεπερνά το 20%, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα αντίστοιχα ποσοστά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και Κρήτης.

Μετά και τις θετικές διαπιστώσεις που προέκυψαν από την τεχνική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013, ο ΓΓ. της Περιφέρειας ανέφερε οτι,

Μέχρι σήμερα:
έχουν ενταχθεί έργα και ενέργειες που καλύπτουν το 85% των πόρων
έχουν υπογραφεί συμβάσεις με αντίστοιχο ποσοστό 71% και
το ποσοστό απορρόφησης ξεπερνά το 20%

Όσον αφορά το μέρος του Προγράμματος που έχει εκχωρηθεί στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας -ύψους 193 εκ. €- μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί 42 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 86,4 εκ. €.

Τέλος, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε οτι,
στην ημερίδα με θέμα «Ολοκληρωμένα Σχέδια Αστικής Ανάπτυξης» που πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου στη Ρόδο,
ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας μίλησε για την πορεία πολλών έργων της ΠΝΑ καθώς και την ... γραφειοκρατία που αντιμετωπίζει η ίδια η υπηρεσία του. Η ομιλία μπορεί να εκληφθεί και να χαρακτηριστεί ως "αποχαιρετιστήρια" ή -πιο τυπικά- ως απολογιστική.

Μεταξύ άλλων, είπε οτι,

«παραλάβαμε ένα ΕΣΠΑ με τεράστιες καθυστερήσεις και ένα σύστημα που στην πράξη ήταν τόσο περίπλοκο και δαιδαλώδες που δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Από το Νοέμβριο του 2007 που εγκρίθηκε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 μέχρι να ενταχθεί το πρώτο έργο υποδομών της Περιφέρειάς μας χρειάστηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ σχεδόν δύο χρόνια !!

Έτσι με το νέο νόμο του ΕΣΠΑ (Ν. 3840/2010):
Υπoγράφτηκαν οι Επιχειρησιακές Συμφωνίες Υλοποίησης που προβλέπουν συστηματική παρακολούθηση της προόδου των Προγραμμάτων με συγκεκριμένους στόχους υλοποίησης και έγινε άμεση εκχώρηση στις Περιφέρειες της διαχείρισης του συνόλου των πόρων που τους αναλογούν
καταργήθηκε το στάδιο συντονισμού με τα Υπουργεία στη φάση των προσκλήσεων και της ένταξης των έργων
καταργήθηκαν οι διατάξεις για τη σύσταση των Αναπτυξιακών Οργανισμών Περιφερειών, της Νομός ΑΕ και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομίας
καταργήθηκε η υποχρεωτική εφαρμογή του προτύπου ΕΛΟΤ για την πιστοποίηση της επάρκειας των τελικών δικαιούχων και απλοποιήθηκε ολόκληρη η διαδικασία πιστοποίησης και επιπρόσθετα έγινε ειδική ευνοϊκή ρύθμιση για τους φορείς των μικρών νησιών που μπορούν τώρα και αυτοί να πάρουν διαχειριστική επάρκεια

Μέχρι τώρα λοιπόν συνολικά για τους Άξονες του Προγράμματος που αφορούν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου:
έχουν δημοσιοποιηθεί προσκλήσεις ύψους 361,9 εκ. €, που υπερκαλύπτουν τους διαθέσιμους πόρους
έχουν ενταχθεί πράξεις προϋπολογισμού 242 εκ. € (ποσοστό 86,4%)
έχουν αναληφθεί νομικές δεσμεύσεις 174 εκ. € (ποσοστό 62,1%) και
έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές 50,8 εκ. € (ποσοστό 18,1%), ενώ θα πρέπει να τονίσω ότι υπάρχουν και επιπλέον πληρωμές ύψους 47 εκ. €, που αφορούν σε ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες έχουν τεθεί προσωρινά σε αναστολή από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και που εφόσον κριθούν επιλέξιμες θα ανεβάσουν την απορρόφηση περίπου στο 35%.

Σε σχέση με τις δράσεις που διαχειρίζεται η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας η εικόνα είναι η εξής.
Η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή έχει δημοσιοποιήσει 27 προσκλήσεις στους δικαιούχους, προκειμένου να υποβάλουν προτάσεις για ένταξη στο Πρόγραμμα, καθώς και 3 προσκλήσεις Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
Μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί:
Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου:
40 πράξεις προϋπολογισμού 88,3 εκ. €, με νομικές δεσμεύσεις 53,5 εκ. €, για τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες ύψους 29,1 εκ. €

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού:
1 πράξη προϋπολογισμού 1,7 εκ. €, με νομικές δεσμεύσεις 432 χιλ. € και πληρωμές 79 χιλ. € και
Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη:
5 πράξεις προϋπολογισμού 3,7 εκ. €

Πιο συγκεκριμένα από το ΕΤΠΑ υλοποιήθηκαν 16 έργα ανάπλασης, πρασίνου και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Επίσης στις περιοχές αυτές πραγματοποιήθηκαν δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας με την ενίσχυση 66 επενδυτικών σχεδίων, συμβάλλοντας έτσι στην ανάταση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού των περιοχών αυτών.

Οι αντίστοιχες δράσεις του ΕΚΤ στόχευαν στην ανάπτυξη της απασχόλησης των περιοχών. Συνολικά υλοποιήθηκαν 18 προγράμματα κατάρτισης μέσω των οποίων βελτιώθηκαν οι δεξιότητες 360 εργαζομένων. Δημιουργήθηκαν επίσης 2 δομές παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και 23 μόνιμες θέσεις απασχόλησης καθώς και 1 Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία.

Στο ΕΣΠΑ, ο μακροπρόθεσμος στόχος που έχει τεθεί για την ανάπτυξη των ελληνικών πόλεων είναι «η συνοχή του χώρου και η βιώσιμη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, που δε στερεί από τις μελλοντικές γενιές το δικαίωμα της επιλογής». Η βιώσιμη αστική ανάπτυξη αφορά στο σύνολο των αστικών κέντρων της χώρας, όπως οι πρωτεύουσες των νομών και τα λοιπά αστικά κέντρα.

Για να εξασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων του ΕΣΠΑ, καθώς και ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας των παρεμβάσεων αστικής ανάπτυξης, προωθείται η υλοποίηση της στρατηγικής του ΕΣΠΑ και των ΠΕΠ για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη μέσω του σχεδιασμού και της εφαρμογής Ολοκληρωμένων Σχεδίων Αστικής Ανάπτυξης (ΟΣΑΑ).
Τα ΟΣΑΑ θα μπορούν να εφαρμοσθούν σε πρωτεύουσες νομών, καθώς και σε αστικά κέντρα με πληθυσμό κατά κανόνα άνω των 10.000 κατοίκων. Το πληθυσμιακό αυτό όριο μπορεί και να προσαρμόζεται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη φυσιογνωμία κάθε Περιφέρειας.
Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 έχει προβλεφθεί η υλοποίηση Ολοκληρωμένων Σχεδίων για την αστική αναγέννηση κυρίως με δράσεις αναβάθμισης περιοχών αστικών κέντρων που αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικά, κοινωνικά ή περιβαλλοντικά.

Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός για την Περιφέρειά μας ανέρχεται σε 5-6 εκ. ευρώ.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι σε γενικές γραμμές η εξής:
Θα δημοσιοποιηθεί πρόσκληση από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή.
Στη συνέχεια οι Δήμοι θα υποβάλουν ένα συνοπτικό προσχέδιο όπου θα περιγράφουν την περιοχή παρέμβασης, τα προβλήματά της, τις προτεινόμενες δράσεις, τους φορείς που θα εμπλακούν, τον προϋπολογισμό και το χρονοδιάγραμμα.
Για τις προτάσεις που θα επιλεγούν οι Δήμοι θα κληθούν από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή να υποβάλουν αναλυτικό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης μαζί με τα τεχνικά δελτία των επιμέρους δράσεων.


δεν έλλειψαν οι κόντρες...
Κατα την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ξέσπασε έντονη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ του νυν και του πρώην ΓΓ της Περιφέρειας.
Ο καυγάς (για μια ακόμη φορά...) έγινε για το πάπλωμα (τα λεφτά δηλαδή) με τον κ. Μπρακουμάτσο να κάνει λόγο για μη παράδοση εγγράφων (σφραγίδα της Αστικής εταιρίας ΙΝΝΟ EQUAL, μπλοκ επιταγών και βιβλιάρια καταθέσεων, αναλήψεων, κινήσεων μεγάλων λογαριασμών σε διάφορες τράπεζες στο όνομα της Περιφέρειας, για ενίσχυση των Σωματείων της ιδιαίτερης πατρίδας του, πλαστογράφηση υπογραφών κ.α....)
Ο κ. Μπρακουμάτσος σχολίασε αρνητικά το γεγονός οτι δόθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για Δώρα Εθιμοτυπίας και έξοδα φιλοξενίας,
ενώ από την πλευρά του ο κ. Κόκκινος κατηγόρησε τον κ. Μπρακουμάτσο ότι…. "πουλάει τρέλα κι ότι είναι επικίνδυνος, λασπολόγος που λειτουργεί με το «παρεάκι» του με σκοπό την πολιτική του εξόντωση..."
Ο κ. Κόκκινος μεταξύ άλλων ρώτησε τον αντικαταστάτη του γιατί δεν έχει δώσει εντολή ελέγχου σε καταγγελίες που έχει στα χέρια του για Νομαρχίες και Δήμους, καθώς και για το ποιο σημαντικό έργο ξεκίνησε και τελείωσε επί θητείας του....

Βαριές κουβέντες αλλά δεν μας εκπλήσει μεδεδομένο οτι ... "είναι πολλά τα λεφτά Άρη"....΄καθώς κι οτι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο...

Για μια ακόμη φορά, οι "κόντρες" και η επιστολογραφία παρακολουθήθηκαν απο τον τοπικό Τύπο.

δημοτική επιχείρηση - παιχνίδια για παιδιά

Εδω και μερικές ημέρες είναι η αλήθεια, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θήρας μας έχει ενημερώσει οτι καλεί όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο «Εργαστήρι θεάτρου δρόμου και εκμάθησης παιχνιδιών ικανοτήτων σε συνεργασία με τη πρότυπη σχολή θεάτρου ικανοτήτων της circus dayz»

Λαμβάνοντας υπόψη την αξία της άσκησης & κοινωνικοποίησης στην σωματική & πνευματική ανάπτυξη των παιδιών λειτουργουμε στο κτίριο δωρεάς του Εμμανουήλ Βαμβακούση στο Καμάρι  εργαστήρι θεάτρου δρόμου με εκπαιδευτή τον κο Βαζαίο Κωνσταντίνο ο οποίος μια φορά το μήνα παραβρίσκεται στη Σαντορίνη και παραδίδει μαθήματα εκμάθησης παιχνιδιών ικανοτήτων.
Το αντικείμενο διδασκαλίας θα είναι η επαφή των μαθητών με τα παιχνίδια ισορροπίας όπως μπάλες, κορύνες, κινέζικη σβούρα, κορδέλες περιστροφής, ξυλοπόδαρα κ.α. Τα παιδιά μέσα από την ενασχόληση μαθαίνουν να συνεργάζονται μεταξύ τους, να δημιουργούν ατομικά και ομαδικά αντανακλαστικά, να διδάσκονται αρχές υποκριτικής ισορροπίας και παρουσίασης ικανοτήτων.
οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την ΔΗΚΕΘ στο 22860-31075.

Κινηματογραφική Λέσχη Θήρας

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θήρας με ανακοίνωσή της μας ενημερώνει οτι συνεχίζοντας την παρουσία της για 17η χρονιά στα πολιτιστικά δρώμενα της Θήρας, πληροφορεί τους φίλους και τα μέλη της ότι, από 30/10/2010 έως 11/12/2010 έχει προγραμματίσει την προβολή των παρακάτω ταινιών:

30/10/2010 «Τι απέγινε η Έλι»
13/11/2010 «500 ημέρες με τη Σάμερ»
20 &21/11/2010 Φεστιβάλ Δράμας
27/11/2010 «Τα μήλα του Αδάμ»
04/12/2010 «Το βιολί»
11/12/2010 «Αναχωρήσεις»

Οι προβολές των ταινιών πραγματοποιούνται στο αμφιθέατρο του Οινοποιείου ΜΠΟΥΤΑΡΗ στο Μεγαλοχώρι στις 20.45.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα προβολών στην ιστοσελίδα της Κ.Λ.Θ. http://kileth.blogspot.com/

Το Δ.Σ. της Κ.Λ.Θ. ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς που αυτό το έτος στηρίζουν την προσπάθειά της:
· Οινοποιείο ΜΠΟΥΤΑΡΗ
· Κοινοτική – Κοινωφελή Επιχείρηση Οίας

Για το Δ.Σ. Ο Πρόεδρος της Κ.Λ.Θ. Χριστόφορος Βαμβακούσης

ΤΗΛ:22860-81601 ΚΙΝ: 6973235703 ΦΑΞ: 22860-33646

Σαντορίνη απο το αρχείο της ΕΡΤ

κάθε νησί έχει την δική του ιστορία, τούτο εδω έχει μια φοβερή..

η Σαντορίνη σε ενα ντοκυμαντέρ της ΕΡΤ


«νησιά, εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, αναλοίωτα σε χρώμα και σχήμα..» μια απο τις φράσεις που ξεχωρίζουν στο όμορφο και πολύτιμο βίντεο που ανέβασαν και μου έστειλαν φίλοι στο ίντερνετ, σχετικά με τους ταξιδιώτες στην ελλάδα ... πρό μαζικού τουρισμού (που να πάμε το άλλο Σ/Β; βγάλε δυό εισητήρια για Μόναχο, θα ναι ωραία τέτοια εποχή..)

Κάθε φράση αυτού του ντοκυμαντέρ πάντως, ακούγεται ιδιαίτερη και στο σύνολό του αποτελεί ενα πολύτιμο αρχείο.

Γενικότερα, νομίζω οτι η ρομαντική διάθεση απαιτεί πλέον αγώνα στην εποχή μας! Ένω η τεχνολογία που χει κάνει τα περισσότερα πράγματα πιο απλά και γρήγορα, έχει κόψει κάτι απο τις εκπλήξεις που προκαλεί η προοδευτική εξέλιξη πολλών καταστάσεων..

Έστω.. Το βιντεάκι σε κάθε περίπτωση μας ταξιδευει σε μια άλλη εποχή που οι περισότεροι αντιμετωπίζαμε την Σαντορίνη με μεγαλύτερη προσοχή και δέος.
Αξίζει να την ξανα-αντιμετωπίσουμε ετσι.

Το βιντεάκι - ντοκυμαντέρ προέρχεται απο το ψηφιακό -πλέον- αρχείο της ΕΡΤ.

"χαράγματα" - Γιάννης Παπακωνσταντίνου

Την ομαδική έκθεση χαρακτικής με τίτλο «χαράγματα» που θα πραγματοποιηθεί στις «εικαστικές αναζητήσεις» που δημιούργησε ο συλλέκτης Μελέτης Φικιώρης επιμελείται ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ του Μεγάρου Γκύζη.

Οι «εικαστικές αναζητήσεις» είναι ένας χώρος που λειτουργεί τα τελευταία 2 χρόνια σαν δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στο φιλότεχνο κοινό και τους εικαστικούς καλλιτέχνες τους οποίους προβάλει αφιλοκερδώς.

Στα χαράγματα συμμετέχουν μονο γυναίκες, οι : Φανή Αχειμάστου, Εύα Βασδέκη, Αννή Ζαβιτσάνου, Κλέβες Κρίσικο, Ανδριάνα Κώτση, Μαρία Σπύρου και Φλωράνς Χρηστάκη. Θα παρουσιαστούν 40 χαρακτικά.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 19.00 – 22.00 και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου.
«εικαστικές αναζητήσεις» Σπευσίπου 21, Κολωνάκι 210 7221556 eik.ana@hotmail.comδημοτικό γυμναστήριο - ποδόσφαιρο - μπάσκετ

Το Κλειστό Γυμναστήριο της Σαντορίνης μας ενημερώνει οτι "ξεκινούν τα πρωταθλήματα Μπάσκετ & Ποδοσφαίρου"

Σϋμφωνα με την ανακοίνωση,
Τα δυο σημαντικότερα τοπικά πρωταθλήματα, Ποδοσφαίρου "Santorini 2011, Soccer Championship" και Μπάσκετ "High Score Basketball 2011" ξεκινούν την Παρασκευή 5 Νοέμβρη.

Μέχρι την Τρίτη 2 Νοέμβρη οι ομάδες που επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να καταθέσουν τις συνθέσεις τους για να ετοιμαστούν τα δελτία σε όσους παίκτες δεν διαθέτουν. Να σημειωθεί ότι το φετινό πρωτάθλημα μπάσκετ αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ, όχι μόνο λόγω των συμμετοχών αλλά και αγωνιστικού περιεχομένου διότι οι ομάδες προετοιμάζονται από το καλοκαίρι για αυτό. Στο ποδόσφαιρο το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί στο χόρτο του Καμαρίου που είναι έτοιμο να υποδεχτεί όλες τις ομάδες που θα πρωταγωνιστήσουν.
 


Επίσης υπενθυμίζουμε οτι στο δημοτικό Γυμναστήριο έχουν ξεκινήσει τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού και αθλητισμού για γυναίκες στα οποία μπορείτε να εγγραφείτε.

Παρασκευή, Οκτωβρίου 29, 2010

προεκλογική συγκέντρωση

Συγκέντρωση στην πλατεία του Εμπορείου θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 31 Οκτωβρίου στις 19:00 (με την νέα ώρα! όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση..) ο επικεφαλής του συνδυασμού για τις δημοτικές εκλογές «Σαντορίνη – Θηρασιά Ενότητα Αλλαγή» κ. Αντώνης Σιγάλας.

λαική συσπείρωση Σαντορίνης - Λίλα Καφαντάρη

Τα εγκαίνια του εκλογικού της κέντρου πραγματοποίησε την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου η υποψήφια δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Μαρία Αργυρού.


Η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα ήταν μεγάλη ενώ παρούσα στην εκδήλωση ήταν η υποψήφια Περιφερειάρχης κ. Λίλα Καφαντάρη και ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης κ. Βαγγέλης Σιγάλας οι οποίοι μαζί με την κ. Αργυρού πραγματοποίησαν ομιλίες.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας της η κ. Καφαντάρη υποψήφια για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέφερε ότι «ο Καλλικράτης θα φέρει φτώχεια και δυστυχία στο λαό» ενώ σύμφωνα με συνέντευξη που παρουσιάζεται σήμερα (29.10) στο www.in.gr  η κ. Καφαντάρη απαντά σε πολλά ερωτήματα που έχουν σχέση με τον νησιωτικό χώρο στον οποίο πολιτεύεται. Οι περισσότερες από τις ερωτήσεις που ακολουθούν απαντήθηκαν και κατά την πρόσφατη ομιλία της στην Σαντορίνη.

Αναφέρετε τους τρεις στόχους σας, εφόσον εκλεγείτε;
Είναι οι ίδιοι και όταν είμαστε στην αντιπολίτευση. Πάλη για τη συμμαχία της εργατικής τάξης, με τους μικρομεσαίους, την αγροτιά που έχουν κοινά συμφέροντα για να δημιουργηθεί ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα πάλης για τη λαϊκή εξουσία. Να γίνει ένα ποτάμι που θα διεκδικήσει τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι και που θα τον βάλουν στην υπηρεσία των δικών τους αναγκών. Μη εφαρμογή του αντιδραστικού Καλλικράτη, γιατί η υλοποίησή του σημαίνει παράδοση της υγείας, της παιδείας, της ενέργειας, του ορυκτού πλούτου κλπ στους μεγαλοεπιχειρηματίες, επιφέροντας φτώχεια και δυστυχία στον εργαζόμενο λαό μας. 
Πως προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής απομόνωσης ορισμένων νησιών ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες;
Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες για να εκπληρώσουν τον κοινωνικό τους ρόλο, για να μετατραπούν σε εργαλείο ανάπτυξης προς όφελος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων πρέπει να γίνουν περιουσία του λαού.
Διεκδικούμε: Να δρομολογηθούν σύγχρονα και ασφαλή πλοία με φθηνά εισιτήρια με εξασφάλιση της δουλειάς των ναυτεργατών και βελτίωση των δικαιωμάτων τους.
Να είναι απρόσκοπτα, τακτική, καθημερινή χειμώνα καλοκαίρι η σύνδεση των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους.
Απρόσκοπτη και τακτική σύνδεση των νησιών μας με τα νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου.
Μείωση του υψηλού ναύλου μεταφοράς επιβατών, οχημάτων και εμπορευμάτων και χωρίς αυτή η μείωση να μετακυλιστεί με επιδοτήσεις ή με άλλους τρόπους στον κρατικό προϋπολογισμό.
Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αλλάξετε το αίσθημα ανασφάλειας των νησιωτών σχετικά με τις ελλιπείς υποδομές στον τομέα της υγείας;
Οι κάτοικοι των νησιών μαζί με τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη πρέπει να παλέψουν μαζί για δημόσια δωρεάν υγεία με σύγχρονες υποδομές και εύκολη πρόσβαση για όλα τα νησιά.
Διεκδικούμε στα ήδη υπάρχοντα νοσοκομεία να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υποδομές και προσωπικό ιατρικό κ.λπ. με μόνιμη και πλήρη απασχόληση.
Κέντρα υγείας σε κάθε μεγάλο χωριό που να καλύπτουν πλήρως την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και σύνδεσή τους με τα μεγάλα νοσοκομεία.
Με ποιους τρόπους μπορεί να ενισχυθεί ο τουρισμός στα νησιά του νοτίου Αιγαίου, χωρίς ωστόσο να αλλοιωθεί το φυσικό τοπίο;
Είναι δικαίωμα όλου του λαού και αυτό προϋποθέτει εξασφάλιση μόνιμης εργασίας για όλους με σταθερό εισόδημα και ελεύθερο χρόνο. Σήμερα μόλις το 4,7% των Ελλήνων δηλώνουν ότι μπορεί να κάνει διακοπές. Δηλαδή τρεις φορές λιγότεροι από το 2007. Το 83,5% δηλώνει ότι είτε θα κάνει μικρότερες σε διάρκεια διακοπές είτε οικονομικότερες

δουλευεις; δουλευω! ποιόν;

εναλλακτικοί  τίτλοι γενικώς..
"σε λίγο θα γίνει και η ανεργία mainstream"
ή "όλοι εισοδηματίες!" (να δούμε ποιός θα δουλευει σε λίγο..!)
ή (τέλος) να δω πότε θα γίνουμε Φινλανδία και θα ξεπεράσουμε τα δουλοπρεπεί κομπλεξ μας στην δουλειά..


Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσίασε χθές στην ηλεκτρονική του σελίδα ο συνδιασμός "οικολογικός Άνεμος" σχετικά με τα ποσοστά της ανεργίας στην περιοχή μας. Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί, πλήν όμως, λένε την αλήθεια; Δηλαδή, εκτός απο τα ποσοτικά χαρακτηριστικά, η διαδικασία της έρευνας περιλαμβάνει και ποιοτικά; Καλούνται να απαντήσουν κατα συνέπει οι ερωτηθέντες ως προς το εάν θέλουν να δουλέψουν και ψάχνουν δουλειά (αλλά προφανώς δεν βρίσκουν) ή πρόκειται για εισοδηματίες με ελευθερο χρόνο; Σίγουρα πρόβλημα υπάρχει μιας και αρκετές δουλειές βλέπουμε οτι κλείνουν, πλή όμως και χωρίς καμιά φιλύποπτη διάθεση, οι αριθμοί στην περίπτωσή μας, ποιά λήθεια λένε;

Τα στοιχεία πάντως που παρουσιάζονται είναι τα εξής,

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν στις 27 Οκτωβρίου 2010, η ανεργία χτυπάει ιδιαίτερα άσχημα το Ν. Αιγαίο και ειδικότερα τις γυναίκες και τους νέους από 15 έως 24 ετών. Στο σύνολο της χώρας η ανεργία από 7,7% το 2008 ανέβηκε στο 9,5% στο σύνολο του πληθυσμού, από 11,4% σε 13,1% στις γυναίκες και από 22,1% σε 25,8% στους νέους από 15 έως 24 ετών.

Τα αντίστοιχα νούμερα στο Ν. Αιγαίο είναι πολύ χειρότερα. Στο σύνολο του πληθυσμού η ανεργία από 8,1 % σκαρφάλωσε στο 12% (ποσοστό αύξησης σχεδόν 50%). Ειδικότερα, για τις γυναίκες η ανεργία από 12,7% εκτοξεύτηκε στο 17,5% (ποσοστό αύξησης 38%), ενώ για τους νέους 15-24 ετών από 14,9% έφτασε στο εκρηκτικό 24,6% (ποσοστό αύξησης 65%), η υψηλότερη αύξηση σε όλη την Ελλάδα.

Επίλογος .. γενικώς..
πάντως, και σύμφώνα με τα όσα υπόχονται κατα καιρούς ορισμένα κόμματα, με 1000 ευρώ ταμείο (ανεργίας) και με μπόλικες τζάμπα παροχές, έτσι όπως είναι τα μεροκάματα σήμερα, σε λίγο θα ψάχνουμε ανθρώπους να δουλευουν.. (!)

Πέμπτη, Οκτωβρίου 28, 2010

γαιδουράκια σε δημοπρασία

Με κλίκ επάνω στις φωτογραφίες, τα γαιδουράκια μεγαλώνουν κι έχετε την δυνατότητα να διαβάσετε το όνομά του κάθε καλλιτέχνη.
Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, ο κόσμος που ανταποκρίθηκε ήταν πολύς και .. εκλεκτός και το ραντεβού κλείστηκε για του χρόνου το καλοκαίρι μ'αυτά και με... άλλα γαιδουράκια που θα διακοσμήσουν τους δρόμους του νησιού. Οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν στους περισότερους απο την φετινή πρώτη χρονιά που τα γαιδουράκια του Donkey Republic έκαναν τις βόλτες τους ήταν οι καλύτερες, οι φωτογραφίες των επισκεπτών μαζί τους που ήδη κυκλοφορούν στο ίντερνετ, σε κάποιες περιπτώσεις μας δημιουργούν ρομαντική διάθεση σε άλλες μας κάνουν να γελάμε, ενω γενικώς ήταν μια απο τις πολύ ωραίες ιδέες που κατόρθωσαν να γίνουν πράξη.

Τετάρτη, Οκτωβρίου 27, 2010

kings of Mykonos και μη χειρότερα..

Αχ, τώρα ανακουφίστηκα…

ή  kings of Mykonos και μη χειρότερα... (μεταφορική ήταν άλλωστε η ταινία.. εσχάτως το λέμε και "πλακατζίδικη"..)


Είδα, διάβασα δηλαδή, ότι η «δημοφιλής και κοσμοπολίτικη» Μύκονος δεν πάει πίσω. Σε καταστάσεις που σε μια όλο και αυξανόμενη μερίδα κόσμου θέλουν να θυμίζουν παρελθόν. Κάτι παλιό και άβολο. Ή και άκομψο. Κάτι που δεν αποτελεί, για τους περισσότερους πια, μια "χαριτωμένα γραφική" κατάσταση στην επαρχιώτικη (ακόμη και κοσμοπολίτικα επαρχιώτικη)  Ελλάδα. Κάτι που πολύ δύσκολα πια γίνεται ανεκτό υπο την αντίληψη του "έλα μωρέ τώρα, δεν τα ξέρεις, παίξε κι εσύ λίγο το παιχνίδι, μην το πέρνεις και πολύ στα σοβαρά". Έχω την αίσθηση οτι υπάρχει κάτι βαθύτερο που δεν αρέσει πια σε αυτό το σκηνικό.
Χθές μόλις, διάβασα ενα κείμενο, γραμμένο φέτος το καλοκαίρι, που περιγράφει την εικόνα του δημοτικού συμβουλίου τησ Μυκόνου, όπως την είδε ο συντάκτης του. Του κειμένου. και δεν σας κρύβω οτι πίσω απο τις λέξεις, εντόπισα ομοιότητες σε συμπεριφορέςκαι καταστάσεις που έχουμε όλοι ζήσει ή παρακολουθήσει, ο καθένας στον δικό του τόπο. Κι επειδή τις περισσότερες φορές οι συγκρίσεις είναι ή καθίστανται άκυρες, εγω ανεβάζω σήμερα αυτό τοκείμενο, κι αν τύχει να βρείτε κι εσείς ομοιότητες ή πράγματα που να θυμίζουν κάτι, μην το πάρετε και τόσο προσωπικά. πάντού τα ίδια γίνονται. Το θέμα και το ερώτημα είναι για πόσο.

Το κείμενο ανήκει στον καλό και ευγενικό συνάδελφο Δημήτρη Ρουσουνέλο και γράφτηκε μια Τρίτη και 13 αυτού του καλοκαιριού. του 2010.

Χθές που συμβουλευτικά εναν καλό φίλο, ρωτόντας τον "τι λες, να το βάλω; και πως;" μου απάντησε "βάλτο απλά, πές οτι κι εδω (εδω.. παντού!) τα ίδια γίνονται". Και θα το έκανα, εαν χωρίς την παραμικρή προετοιμασία δεν έβγαινε απο μονος του, πολύ άνετα, "στο πόδι" σχεδόν ο σημερινός πρόλογος.

Παρακάτω δημοσιεύεται το πρώτο μισότου κειμένου, το υπόλοιπο εδω

Τρίτη και δεκατρείς: Από την αγιοποίηση στην παρακμή

Δημοτικό Συμβούλιο είχα να παρακολουθήσω χρόνια. Λόγοι τελείως προσωπικοί, αλλά όχι άσχετοι με τα τεκταινόμενα και εξυφαινόμενα στο Δημοτικό Μέγαρο με είχαν υποχρεώσει να επιλέξω την ιδιώτευση. Κι όχι μόνο εγώ. Κάποιες χιλιάδες συμπολιτών μου δεν ξέρουν καν’ που πέφτει αυτή η περιβόητη αίθουσα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Μια αίθουσα στην οποία πλέκονται εν είδει ιστού αράχνης μύρια όσα αφορούν την καθημερινότητά μας και που δυστυχώς περιπλέκουν και δεσμεύουν το μέλλον μας με μη καθαρές διαδικασίες.

Τα μαθηματικά του Μεσιανισμού
Η πιο σοβαρή απώλεια όμως, είναι ότι άτομα ενεργά και με ενδιαφέρον για τα κοινά, αρνούνται υπό τις συνθήκες των τελευταίων ετών, να έχουν σχέση με συμμετοχή στα κοινά κι ενδιαφέρον για όσα μας αφορούν σαν πολίτες. Αυτή είναι η μεγάλη απώλεια. Το μεγάλο «πλην», που πρόσθεσε στα μαθηματικά της δημοκρατίας μας, η άσκηση εξουσίας Βερωνικού τύπου. Γνωρίζαμε ότι αυτά τα μαθηματικά και αρχές έχουν και κανόνες.
Αρχή πρώτη δεν αμφισβητείς τα σχέδια, γιατί τα σχέδια είναι του αρχηγού κι αν τ’ αμφισβητήσεις δεν είναι ο αρχηγός Μεσίας, αλλά η πόλη-κράτος που αμφισβητείται. Και δεν υπήρξε πουθενά και ποτέ στην παγκόσμια ιστορία αναφορά, που να μην ταυτίστηκε η θέληση μιας αυταρχικής και μεσιανικής εξουσίας με το «καλό» και η αντιπαράθεση σ’ αυτήν, εξομοίωση με το «κακό». Ύστερα έρχονταν η πυρά, η δημόσια διαπόμπευση, οι διώξεις. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις οι αυταρχικές εξουσίες πλήρωναν, κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας τους, για τα κακά που είχαν προξενήσει στον τόπο. Τις περισσότερες φορές όμως, ήταν η Ιστορία που καθάριζε το περιττό, αποκαθήλωνε τα αγιοποιημένα σύμβολα κι έστελνε στα χρονοντούλαπά της και τα έργα και τις ημέρες των μεγάλων ηγετών.

Στο νησί σήμερα, ύστερα από μια δραματική εξέλιξη τον Γενάρη του 2009, οπότε παραιτήθηκε του αξιώματός του ο τότε δήμαρχος Χρήστος Βερώνης, ζούμε μέρες απολύτου παρακμής, μέρες που ακολούθησαν μια περίοδο όπου άνθισαν και τα επτά θανάσιμα πολιτικά αμαρτήματα: Αλαζονεία, Απληστία, Λαιμαργία, Οργή, Τεμπελιά, Φθόνος και κυρίως Λαγνεία της εξουσίας, μια άνευ προηγουμένου δηλαδή πολιτική ακολασία και ανηθικότητα. Ο Χρήστος Βερώνης διοίκησε, κατά γενική ομολογία, στηριγμένος στα δεκανίκια της πιο αισχρής μειοψηφίας, μιας μειοψηφίας που αφέθηκε να γιγαντωθεί στηριγμένη σε πρακτικές που θα ζήλευε κι ο ιταλικός Νότος. Πληρώνει έτσι σήμερα ο ίδιος και ο τόπος τα αποτελέσματα αυτής της μηδενικής απαξίωσης πολιτισμικών αξιών και δημοκρατικών κατακτήσεων.

Τρίτη, Οκτωβρίου 26, 2010

οι Περιφερειακές εκλογές στο διαδίκτυο

Οι σελίδες των Περιφερειακών εκλογών.
ή (ακόμη καλύτερα..)
blogger - wordpress 1-1 (οι υπόλοιοι... 0-0..)

Για τον συνδυασμό «Αρχιπέλαγος δημιουργίας» με επικεφαλής τον
Γιάννη Μαχαιρίδη μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ
http://www.archipelagos-dimiourgias.gr/

Για τον συνδυασμό «Νέα Εποχή για τα νησιά μας» με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Κόκκινο μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ
http://www.xkokkinos.gr

Για τον συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής την Λίλα Καφαντάρη μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ (σημ. ο συνδυασμός δεν έχει αυτόνομη σελίδα κι αυτή στην οποία σας παραπέμπουμε είναι ειδησεογραφική, καλά όμως ενημερωμένη)
http://aegeanews24.gr/default.asp?id=27&lg_id=1&Records=Details&_id=380891

Για τον συνδυασμό «Πολίτες κόντρα στον Καιρό» με επικεφαλής τον Νίκο Συρμαλένιο μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ http://politesna.blogspot.com/

Για τον συνδυασμό «Οικολογικός Άνεμος» με επικεφαλής τον Νίκο Χρυσόγελο μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ http://ecoanemos.wordpress.com/

Ένα.. σύντομο σχόλιο;;

Πρώτων, τον συνδυασμό «Αρχιπέλαγος δημιουργίας» δεν τον βρίσκεις -στο διαδίκτυο- ούτε με … Google! Η διεύθυνση είναι ελαφρώς περίπλοκη και δυσεύρετη αλλά με λίγο ψάξιμο, εντοπίζετε… Το περιεχόμενό της αξίζει τον κόπο. Η σελίδα είναι ευκολοδιάβαστη και παρέχει όλες τις χρειαζούμενες πληροφορίες για τον δημοσιογράφο, τον υποψήφιο και τον ψηφοφόρο… (με τις υγείες μας..)

Η έρευνα μας περί του συνδυασμού «Νέα Εποχή για τα νησιά μας» του κ. Κόκκινου μας οδήγησε στην προσωπική του σελίδα στην οποία αναφέρετε η προεκλογική του δραστηριότητα αλλά πουθενά δεν βρήκαμε λίστα των υποψηφίων…

Ο συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής την Λίλα Καφαντάρη δεν έχει φτιάξει δική του σελίδα ούτε καν χρησιμοποιώντας τα δωρεάν εργαλεία που υπάρχουν στο διαδίκτυο, ενώ ούτε η επίσημη σελίδα του ΚΚΕ αναφέρεται στους συνδυασμούς των Περιφερειακών εκλογών… (στον Ριζοσπάστη δεν κοιτάξαμε.. ούτε είδαμε το κανάλι του 902 που διαφημίζει κουζινικά για την εργατιά..)

Ο συνδυασμός «Πολίτες κόντρα στον Καιρό» (και οχι στο Κάιρο όπως λένε πολλοί..!)  με επικεφαλής τον Νίκο Συρμαλένιο έχει φτιάξει μια πολύ καλή, προσεγμένη και ενεργότατη σελίδα στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας την δωρεάν πλατφόρμα του blogger, ενώ εντυπωσιακά καλή είναι η συμμετοχή των υποψηφίων οι οποίοι όπως φαίνεται «εκμηδενίζουν» τις αποστάσεις και έχουν αναπτύξει μεταξύ τους διαύλους επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων (κάποιοι λένε ότι ανταλλάσσουν και τραγούδια!) εν πάσει περιπτώσει πρόκειται για μια όμορφη, εύχρηστη, ενδιαφέρουσα και ζωντανή σελίδα.

Ο συνδυασμός «Πολίτες κόντρα στον Καιρό» έχει φτιάξει και το δικό του κανάλι εδώ:
http://www.youtube.com/watch?v=Zl6MlNI0TBg&hd=1

Στο ίδιο μήκος κύματος (αέρα!) και ο συνδιασμός «Οικολογικός Άνεμος» με επικεφαλής τον Νίκο Χρυσόγελο ο οποίος «κοντράρει» με τον wordpress (σσ είναι ο μεγάλος ανταγωνιστής του blogger, με φανατικούς φίλους και εχθρούς και τα δυό!) έχοντας δημιουργήσει μια επίσης αξιολογότατη σελίδα, χαρούμενη, πολύχρωμη, ζωντανή, με πάρα πολλές πληροφορίες και χρησιμότατα λίνκς σχετικά με θέματα οικολογίας, περιβάλλοντος, πολιτισμού κλπ. (καμιά σχέση δηλ. με τις γραφειοκρατικού τύπου σελίδες κομμάτων, υπο-κομμάτων και παρατάξεων..) Και σε αυτήν την περίπτωση ο διάλογος και οι προτάσεις που κατατίθενται είναι απολύτως ενδιαφέρουσες ενώ στην βόλτα σου σε αυτην έχεις πάντοτε να συναντήσεις και κάποιον ενδιαφέροντα συνομιλητή!
Το φόρουμ δηλ. είναι αξιόλογο, ενώ το αξιοσημείωτο ότι συναντάς ανθρώπους που σου λένε ότι μόλις γύρισα από ποδηλατάδα ή κατάδυση, καμμιά σχέση δηλαδή με αυτά που έχουν να σου πουν οι πολιτικοί αυτήν την εποχή…!

ασύρτικο, το "θαυμα" της Σαντορίνης

Ένα "νόστιμο" κείμενο σχετικά με την -κατα βάση Θηραική- ποικιλία "ασύρτικο" φιλοξένησε το τελευταίο τευχος του περιοδικού "οινοχόος". Στο κείμενο μάλιστα επιχειρείται μια κοινή προσέγγιση του "ασύρτικου" με το δημοφιλές Riesling που αποτελεί την ποικιλία-σημαία του γερμανικού αμπελώνα.
Το ασύρτικο χαρακτηρίζεται το «θαύμα» της Σαντορίνης ενω σύμφωνα με το δημοσίευμα,
Riesling και Ασύρτικο: Τόσο διαφορετικά, τόσο ίδια...
Δύο κορυφαίες λευκές ευρωπαϊκές ποικιλίες, τα χαρακτηριστικά τους, οι δυνατότητες παλαίωσης, οι συνδυασμοί που αγαπούν..

Το Ασύρτικο είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ελληνικές λευκές ποικιλίες στην εγχώρια αγορά, όμως καθημερινά κερδίζει φίλους και στο εξωτερικό. Κατάγεται από τη Σαντορίνη, όπου υπάρχουν ακόμα παραγωγικά προ-φυλλοξηρικά κλήματα, πολύ μεγάλης ηλικίας, εννοείται. Χαρακτηρίζεται από ήπια αρωματικότητα, εξαιρετικά έντονη οξύτητα, ευχάριστη μεταλλικότητα και μεγάλο βάθος. Πολλοί επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες του κρασιού απορούν ακόμα πώς ένα κρασί με τόσο ευγενές και δροσερό προφίλ μπορεί να παράγεται από κλήματα που καλλιεργούνται σε ένα από τα πιο «εχθρικά», άνυδρα και δύσκολα terroirs του κόσμου.

Πράγματι, είναι επίσης ποικιλία ταυτισμένη με το terroir της Σαντορίνης, το οποίο και της χαρίζει μερικά από τα πιο σπάνια και περιζήτητα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: ένα συνδυασμό του ηφαιστειογενούς εδάφους του νησιού, του ζεστού ήλιου, που το λούζει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, καθώς και των δυνατών ανέμων που χτυπούν τα κλήματα αδιάκοπα. Ακριβώς για να αξιοποιήσουν το τελευταίο στοιχείο, οι Σαντορινιοί αμπελουργοί «πλέκουν» κάθε φυτό σε χαρακτηριστικό σχήμα καλαθιού, με τον καρπό να ωριμάζει στο εσωτερικό, προστατευμένος από τα κλαδιά και τα φύλλα του κλήματος. Ετσι, ο άνεμος δροσίζει το σταφύλι και συντελεί στη σωστή του ωρίμαση, χωρίς να απειλεί να το τραυματίσει.

Το Ασύρτικο είναι μια ποικιλία που πολύ συχνά συναντάμε (και απολαμβάνουμε) μόνη της, σε μονοποικιλιακές εμφιαλώσεις. Ωστόσο πολλοί Ελληνες οινοποιοί, θέλοντας να αξιοποιήσουν τη δυνατή του οξύτητα, το χαρμανιάζουν με ποικιλίες με χαμηλότερη οξύτητα αλλά πιο έντονη αρωματικότητα, όπως π.χ. η Μαλαγουζιά, δημιουργώντας ευχάριστα πολυποικιλιακά λευκά κρασιά. Είναι η κύρια ποικιλία των Οίνων με Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (ΟΠΑΠ) Στην Σαντορίνη, ωστόσο στην κατηγορία αυτή επιτρέπεται και η συμμετοχή των επίσης γηγενών ποικιλιών Αθήρι και Αηδάνι, σε μικρό ποσοστό. Λόγω του μοναδικού προφίλ του, το Ασύρτικο έχει σημαντικές δυνατότητες παλαίωσης. Ωστόσο στην αγορά σπάνια βρίσκουμε παλαιωμένες ετικέτες Σαντορίνης, κι έτσι μια τέτοια δοκιμή είναι εφικτή κυρίως χάρη σε προσωπικές συλλογές ή με φιάλες από τα προσωπικά κελάρια των οινοποιών.

Τις χώρισε ένα βαρέλι

Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις δύο ποικιλίες είναι η σχέση τους με το δρύινο βαρέλι. Στην περίπτωση του Riesling, πρόκειται για σχέση μίσους, καθώς δεν ανταποκρίνεται καθόλου καλά σ' αυτές τις συνθήκες. Μάλιστα, η δημοτικότητά του είχε πληγεί σημαντικά πριν από κάποιες δεκαετίες, όταν είχε αναγκαστικά ακολουθήσει τη «μόδα» των βαρελάτων κρασιών - με δυσάρεστα αποτελέσματα. Από την άλλη, το Ασύρτικο έχει μια πολύ πιο αρμονική σχέση με το βαρέλι, ειδικά όταν η παραμονή του σ' αυτό είναι ήπια και προσεκτική. Οι ετικέτες βαρελάτου Ασύρτικου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στην ελληνική αγορά και αποτελούν αγαπημένους συνοδούς κλασικών ψαροφαγικών γευμάτων.

επιμελητήριο Κυκλάδων - εκδήλωση στην Σαντορίνη

Ένα ενδιαφέρον κείμενο σχετικά με τις δραστηριότητες του Επιμελητηρίου Κυκλάδων φιλοξενεί σήμερα στην σελίδα του το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Το κείμενο γράφτηκε και δημοσιεύεται με αφορμή την πρόσφατη εκδήλωση του Επιμελητηρίου στην Σαντορίνη για την συμπλήρωση των 5 ετών λειτουργίας του γραφείου και αναφέρεται στις πρόσφατες δραστηριότητες του Επιμελητηρίου, στις δράσεις του προγράμματος ''η Κουζίνα του Αιγαίου'' καθώς και στην στήριξη που παρέχει ο φορέας στους επιχειρηματίες της περιοχής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα,

Η ιδέα της «Κουζίνας του Αιγαίου» αποτελεί μια πρωτοβουλία με στόχο να αναδείξει τόσο την οινο-γαστρονομία, όσο και τα παραδοσιακά και τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα των Κυκλάδων και προωθείται από το Επιμελητήριο Κυκλάδων, όπως αναφέρθηκε σε εκδήλωση για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του γραφείου του Επιμελητηρίου στη Σαντορίνη.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Ι. Ρούσσος αναφέρθηκε στην ίδρυση και λειτουργία των 7 γραφείων του Επιμελητηρίου, στα μεγαλύτερα νησιά του νομού (Άνδρος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη, Τήνος), τα οποία συνδέονται μεταξύ τους και με τα κεντρικά στη Σύρο, με σύστημα τηλεδιάσκεψης. Αναφέρθηκε ακόμη στην υποστήριξη των επιχειρήσεων σε χρηματοδοτικά προγράμματα και άλλα επιχειρηματικά θέματα και παρεμβάσεις προς την πολιτεία, την εκπαιδευτική δράση με ποικίλες κι ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες, τις ανανεωμένες διοικητικές υπηρεσίες, τη δημιουργία της δικτυακής πύλης και τη συμβολή της σε όλη αυτή την προσπάθεια, αλλά και στο ιδιαιτέρως πολύπλοκο έργο αποκατάστασης του Αρχοντικού Πρασσακάκη προκειμένου να μετατραπεί σε Κέντρο Προβολής Κυκλαδικών Παραδοσιακών Προϊόντων.

Υπενθύμισε τη δημιουργία μιας εφαρμογής, η οποία στοχεύει στη στήριξη της τοπικής οικονομίας και στην τόνωση της αγοράς εργασίας, μέσω της Δικτυακής του Πύλης

http://www.e-kyklades.gr/ 

Πρόκειται για τη νέα δωρεάν υπηρεσία "ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ", η οποία απευθύνεται σε επιχειρήσεις, ανέργους ή εργαζόμενους που αναζητούν αντίστοιχα, ευκαιρίες πρόσληψης ή απασχόλησης, προσφέροντας τη δυνατότητα σύνταξης, αποθήκευσης και υποβολής βιογραφικών σημειωμάτων, δημοσίευσης θέσεων εργασίας και αναζήτησης επαγγελματικών ευκαιριών.

Δευτέρα, Οκτωβρίου 25, 2010

σκέφτομαι και γράφω...

και τι φταίω εγω;  πάντα ετσι ήσουν εσύ!
ή που τα έμαθες εσύ αυτά τα λόγια;!

Η αλήθεια είναι οτι θα ήθελα να δώσω μια συνέχεια. Σε αυτό που πρίν απο λίγο καιρό χαρακτήρισα ως "πρόοδο" πλήν όμως δεν αποδεικνύεται και τόσο ποιοτική η στροφή όπως την χαρακτηρίχζει ο Τύπος... (αλίμονο, δεν την περίμενα για τέτοια!)
Η επισήμανσή μου λοιπόν (το περίφημο συμπέρασμα δηλαδή!)  σχετικά με τα -λίγα αλλά αξιόλογα- κείμενα που έχουν γραφτεί για την καινοφανή εξέλιξη της πολιτικής γλώσσας απο ξύλινης σε πιο λαική, είναι η εξής,
"free politicians!" όπερ μεθερμηνευόμενο, αφήστε τους πολιτικούς να εκφραστούν ελεύθερα (και μην εκπλήσεστε εσείς οι σοβαροί άνθρωποι που βλέπετε εναν Πάγκαλο να βρίζει -άσχημα- κι εναν Λοβέρδο να λέει οτι "την πατήσαμε" και "πιάσαμε πάτο"). Ας λείπουν καλύτερα οι εκπλήξεις μιας και φαίνεται πια οτι ο καθένας βρίσκει και τον -λεκτικό και φρασεολογικό- του δρόμο..
Πρίν απο λίγο καιρό και "άντερ σέρτεν σερκομστάνσεζ"  αισθανόμουν κι εγω μιαν κάποια έκπληξη. Μέχρι που "την είδα αλλιώς" και σκέφτηκα "γιούπι! οι άνθρωποι απελευθερώθηκαν!". Και δεν την θεωρώ αυτην επιτυχία του νεολαιίστικου κινήματος ή της γενιάς του blogger και του διαδικτύου.
Δεν θα το πάρω δηλ. και πάνω μου οτι απελευθέρωσα τα ένστικτα του ... Αλέκου και του Αλέξη(!), οι οποίοι ωσάν άλλοι ρομπέν των φτωχών μάχονται για τα δίκια του λαού χρησιμοποιώντας την γλώσσα του λαού. Δεν έχω τέτοια συμπλέγματα και δεν νομίζω οτι βόηθησα κανέναν να ... βρεί το δρόμο του!
Ειλικρινά, ορισμένοι πολιτικοί τελευταία μου θυμίζουν τον τρελό του χωριού που όλο και κάτι καινούργιο ανακαλύπτει και παίρνει τους δρόμους και φωνάζει. ή απο την άλλη, εναν πολύ σοβαρό κύριο που ζεί μια ζωή μετρημένη και τυπική μέχρι που κάποιο φοβερό γεγονός του καίει τις .. φλάντζες κι απο κεί που τον -ανα-γνώριζες καλοντυμένο και με το "καλημέρα σας κυρία μου τι κάνετε" τον βλέπεις (και δεν τον αναγνωρίζεις τον μπαγάσα!) με τζίν και μακό να σου φωνάζει "για χαρά ντάν και τα κουκιά .. μπαγλάν!" . Όσο να ναι, ένα πολιτισμικό σοκ το παθαίνεις στην αρχή... μέχρι που, (εδω ξεκινούν τα ωραία αγαπητέ μου!) ανακαλύπτεις ότι πάντοτε αυτός ο άνθρωπος έτσι ήταν, σε στύλ "γειά χαρά ντάν"(που δεν είναι κακό..) και που το έκρυβε φιλότιμα από τους γονείς(!) την οικογένεια, την δουλειά και τους φίλους προκειμένου να ..κάνει την δουλειά του, οπότε και για "ξεκάρφωμα" χρησιμοποιούσε την γνωστή ξύλινη γλώσσα της πολιτικής. Μέχρι που ήρθε ήρθε κι εκδηλώθηκε ο άνθρωπος... (ο άνθρωπος-αποκάλυψη δηλαδή που θα λεγε κι ενα φίλος σκηνοθέτης!)

εσύ κι ο .. γρύλος σου
Ειλικρινά τώρα, δεν πιστεύω οτι πρόκειται για τρικ των επικοινωνιολόγων που συμβουλεύουν τους πολιτικούς να λύνουν γραβάτες, να παίρνουν τα σακάκια στο ώμο και να κάνουν τα γνωστά αντιπαθητικά και ξεπερασμένα "κολπάκια" για να πείσουν τον "λαό" ότι αποτελούν κι εκείνοι έναν από αυτούς. Ούτε νομίζω οτι πρόκειται για συμβουλή των ίδιων ειδικών με στόχο να μιλάνε οι πολιτικοί "σεμνά, ταπεινά και απλά" γιατί ο λαός πεινάει και θα αγριέψει. Νομίζω πια ,πολύ απλά, οτι έχουμε φτάσει στο σημείο (μετά και την κρίση σε κάθε επίπεδο και με αφορμή την οικονομική..) να βρίσκει ο καθένας τα ένστικτά του μακριά απο τους αυστηρούς κανόνες της κάθε δουλειας. Ακόμη και οι πολιτικοί, πιθανότατα να σκέφτηκαν, "γιατί να ζοριζόμαστε να μιλάμε ξύλινα και να μην καταλαβαίνουμε ούτε εμείς οι ίδιοι τις λέμε και να μας κοροιδεύει κι ο λαός και να σπάει πλάκα;" στο εξής θα τα λέμε απλά, λιανά που λέει κι ο λαός, άλλωστε δεν έχουμε και τίποτε να κρύψουμε (απο την δημόσια περιουσία δηλαδή, γιατί τα άλλα...)
Και για να τελειώνουμε με αυτην την κουβέντα, ας λέει επιτέλους ο καθένας οτι θέλει (δημοκρατία έχουμε...)  να ξέρουμε δηλ.με ποιόν μιλάμε και με ποιόν έχουμε να κάνουμε. Ξυπνάς δηλαδή το πρωί και λές "καλημέρα σας κυρία μου, θέλετε ενα τσάι;" ή διαολοστέλνεις τον κόσμο όλο; οχι, γιατί αυτά τα πράματα εχουνε μεγάλη διαφορά...
Μεταξύ μας, περισσότερο απο τους πολιτικούς που βλέπω στη χάση και στη φέξη, με ενοχλεί η υπερβολική οικειότητα των ανθρώπων που συναντώ γύρω μου, κι όσο για τους πολιτικούς ... δεν πα΄να κουρεύονται (με κλίκ επάνω στο "κουρεύονται", ακούτε κι ενα απο τα διαχρονικώς αξιόλογα τραγούδια της νεότερης ιστορίας μας..)

Το παραπάνω αυθόρμητο κείμενο γράφτηκε με αφορμή ένα αξιοπρόσεκτο ρεπορτάζ που διάβασα και ειλικρινά μου άρεσε που κάποιοι προσέχουν τις διαφορές, πλήν όμως δεν τα βάφω και μαυρά που το το μισό κοινοβούλιο (και βάλε....) μιλάει την βαριά.. λαική (Τρίτες πρωί στην οδό Νάξου..όλα 100!) γλώσσα. Μακάρι το λαικό προφίλ να μην εξαντλούνταν στην φρασεολογία..

Θέλετε λοιπόν την αλήθεια αγαπητέ μου αναγνώστη; την αντέχετε;
Ναι, είναι κι αυτό.. Μερικοί διανοούμενοι απορούν. Τι πάθανε αυτοί -σσ οι πολιτικοί- και μιλάνε ετσι τελευταία;
Ειλικρινώς, έτσι που το λένε -σσ οι διανοούμενοι-  μοιάζει σαν να χάσανε εναν ενδιαφέροντα συνομιλητή ο οποίος τους απέριψε για μια πιο .. λαικής και ταπεινής καταγωγής συντροφιά..!
Μη νομίζεις, το βλέπω κι έτσι...
Απο την άλλη, οτι είναι σοβαρό, είναι απο την φύση του απλό..

Το κείμενο που μου.. άνοιξε δουλειές είναι το εξής,   "Η μετάλλαξη της φρασεολογίας των πολιτικών - Γιατί αλλάζουν το ύφος του λόγου τους αρχηγοί, υπουργοί και βουλευτές - Από την ξύλινη γλώσσα στον λαϊκισμό"  Ελπίζω ο Πρωθυπουργός απόψε να μην ξεκινήσει λέγοντας " Τhank you, thank you ladies and gentlemen for coming here, responding my invitation, thank you for being here today and for your leadership in the cause of a more progressive America, soory! Greece i wanted to say..
My friends, we meet here today at a time where we find ourselves at a crossroads in Greece's history.

It's a time where you can go to any town hall or street corner or coffee shop and hear people express the same anxiety about the future; hear them convey the same uncertainty about the direction we're headed as a country. Whether it's the economic war or the crisis, or their health care, or their jobs, you hear people say that we've finally arrived at a moment where something must change.
These are Americans, sorry the Greeks!,  who still believe in an America where anything's possible...."

Kati mou leei pantos oti tiw omilies tou Greek Prime Minister kapou tiw exo xanakousei...
makari na einai tis fantasiasmou... alla kalou kakou tha to psaxo sto google apopse... !


θα πάρω τις ατάκες του Πρωθυπουργού, μου φαίνεται, και θα τις κάνω μπλουζάκι ή κονκάρδα!
έτσι κάνουνε στην Αμερική, βάζουνε δηλ. το μυαλό τους να δουλέψει, για να βγάλουνε κανα φράγκο, και το καλύτερο, δεν ενοχλείτε κανείς!
"GAP said .." δηλαδή και δε συμμαζευεται..!


Υ.Γ. (κι ευχαριστώ..) Μια καλή πένα, κυρία μου, πρέπει να συνοδεύεται κι από ένα γερό, ας πούμε καθαρό και ισορροπημένο- μυαλό. Ειδάλλως δεν μπορώ να σας δημιουργώ πάντοτε ιδανικές συνθήκες για να γράφετε τις όμορφες σκέψεις σας.   Άμα πρέπει να εργάζεσθε, πρέπει να μάθετε να το κάνετε καλά "άντερ ενι σερκομστάνσεζ" ....