Τρίτη, Νοεμβρίου 20, 2007

Πρόσκληση ενδιαφέροντος σχετικά με την προκήρυξη διαγωνισμού για το ναυάγιο του Sea Diamond εξέδωσε το Λιμενικό Ταμείο Θήρας, Σύμφωνα με την ανακοίνωση:


Έχοντας υπόψη την διάταξη του άρθρου 2 παραγρ, 4 του Ν.2881/2001 και ωσ εκ τησ μη συμμόρφωσης των πλοιοκτητών του βυθισθέντος στον όρμο Καλντέρας της Θήρας Κ/Ζ "Sea Diamond", στην υποχρέωσή των να προβούν στην απάντληση των εισ το πλοίο καυσίμων και την ανέλκυση ή απομάκρυσή αυτού
προσκαλεί ,
κάθε ενδιαφερόμενο (πχ ναυαγωσωστική εταιρία ή ναυπηγικά μελετητικά γραφεία ) που έχει ή έχουν σχετική επι τούτου εμπειρία, να υποβάλλουν εντός εικοσαημέρου έγγραφη προσφορά κόστους για α) σύνταξη μελέτης απάντλησης καυσιμων και β) σύνταξη μελέτης ανέλκυσης του ναυαγίου

ο πρόεδρος, Ιωάννης Γρατσίας
Φηρά Θήρας τηλ. 22860 25878

Συναυλία με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με το θέμα του ναυαγίου του SEA DIAMOND , διοργανώνει μια νέα μη κυβερνητική οργάνωση, με έδρα τον Δήμο Θήρας και το Δημοτικό Διαμέρισμα Εμπορείου.
Η συναυλία διοργανώνεται για την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου όπου μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου και Συναυλία για το βυθισμένο πλοίο SEA DIAMOND, την τοξική βόμβα βυθού στη Σαντορίνη.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου,


Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Σαντορίνη στον τομέα της μόλυνσης του περιβάλλοντος, είναι το βυθισμένο πλοίο (από τον Απρίλιο 2007) με την ονoμασία Sea Diamond, στη καλντέρα, δίπλα στο λιμάνι Αθηνιός.


Η οργάνωσή μας ενδιαφέρθηκε ενεργά, συγκεντρώνοντας πληροφορίες και από άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις (ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, WWF) και φορείς, για την διαδικασία αποφυγής της υπάρχουσας αλλά και της αναμενόμενης ρύπανσης.

Κοινή θέση μας, είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.


Ειδικότερα, σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες της οργάνωσης “Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου”, σε περίπτωση μη άμεσης ανέλκυσης του ναυαγίου, λόγω της διάβρωσης των υλικών, θα προκληθεί μεγάλου μεγέθους ρύπανση. Πέραν της μόλυνσης από το πετρέλαιο, υπάρχουν τρεις ακόμη σοβαροί κίνδυνοι:

τεράστιες ποσότητες αμιάντου οι οποίες έχουν παγιδευτεί στο ναυάγιο,
μια ταχύτατη χημική διαδικασία ηλεκτρόλυσης που απειλεί πλοία και ρεμέτζα,
τεράστιες ποσότητες από μη-βιοδιασπώμενες τοξικές χημικές ουσίες που στην πλειονότητά τους είναι υδατοδιαλυτές, άρα εισέρχονται στα οικοσυστήματα χωρίς να είναι δυνατός με κανέναν τρόπο ο περιορισμός τους, επιβαρύνοντας την υγεία θαλάσσιων οργανισμών και ανθρώπων, όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά μέσω των ρευμάτων καταλήγουν την ευρύτερη περιοχή των θαλασσών της Μεσογείου.
Το Sea Diamond είναι πραγματικά, μια τοξική βόμβα βυθού.Τα μέλη και οι φίλοι της οργάνωσης, θέλοντας να συμβάλουν στην ανάδειξη και την επίλυση του προβλήματος που έχει το παγκοσμίου ενδιαφέροντος, μοναδικής ομορφιάς νησί, προγραμματίζουν

την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου ‘07 στο club Κύτταρο, Ηπείρου 48 και Αχαρνών, Αθήνα
:


Α) Συνέντευξη τύπου, ώρα 8 μ.μ., από τις συνεργαζόμενες περιβαλλοντικές οργανώσεις

και με καλεσμένους εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων.

Β) Συναυλία, ώρα 9 μ.μ,. Θα τραγουδήσουν οι: Μαρίζα Κωχ, Λιζέτα Καλημέρη, Παντελής Θεοχαρίδης , Γιώργης Χριστοδούλου, Στέλιος Μποτωνάκης, Πάνος Μουζουράκης , Νίκος Χαλβατζής, Ηλίας Βαμβακούσης και τα συγκροτήματα Μακρινά Ξαδέρφια και οι Ελελεύ.

Μουσική επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη.

Είσοδος 10 ευρώ, ποτό 5 ευρώ. (Τα χρήματα θα καλύψουν τα βασικά έξοδα της εκδήλωσης.

Ευχαριστούμε τους καλλιτέχνες και την κα. Μαλανδρενιώτη για την αφιλοκερδή προσφορά τους.)


Πληροφορίες: Γιώργος Διακοφωτάκης, τηλ.: 698 1419163, e-mail: yd@ath.forthnet.gr
Δημοπρατείται σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Γ.Γ. της περιφέρειας η επέκταση του Κ.Υ.Θήρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση,

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κου Χαράλαμπου Κόκκινου προεγκρίθηκε η δημοπράτηση ενός πολύ σημαντικού έργου για τους κατοίκους της Θήρας αλλά και της Θηρασιάς. Πρόκειται για την ευρεία επέκταση του υπάρχοντος Κέντρου Υγείας Θήρας, έργο ενταγμένο στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Νότιου Αιγαίου 2000-2006.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αρχικά το έργο είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα με σημαντικά μικρότερο προϋπολογισμό (ύψους 300 χιλ. € περίπου) προκειμένου να υλοποιηθεί μια περιορισμένης έκτασης επέκταση. Αυτή όμως κρίθηκε στη συνέχεια, τόσο από τους τοπικούς φορείς όσο και από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας ανεπαρκής για τις ανάγκες του νησιού, που ως γνωστό ιδιαίτερα το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται.
Έτσι, το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκε η κατάρτιση νέας μελέτης, που προβλέπει ευρεία επέκταση και αναβάθμιση του υπάρχοντος Κέντρου Υγείας, αφού γίνεται σε αυτό προσθήκη νέας ισόγειας πτέρυγας επιφάνειας 115 τετ. μέτρων, νέων υπογείων χώρων 105 τετ. μέτρων και κυρίως, πρόσθετου ορόφου, επιφάνειας 381 τετ. μέτρων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται πλέον στα 1,23 εκ. €. Το ολοκληρωμένο έργο θα περιλαμβάνει άνετους χώρους εξέτασης, υποδοχής και νοσηλείας ασθενών καθώς και πρόσθετους χώρους λειτουργικής υποστήριξης (αποθήκες, πλυντήρια κλπ.). αναβαθμίζοντας ουσιαστικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στο νησί.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Νοτίου Αιγαίου 668 έργα και δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού 667 εκ. €.
Δελτίο Τύπου με θέμα το Περιφερειακό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Σύρο έστειλε η ΣυνΚυκλαδική Πρωτοβουλία. Το κείμενο με τίτλο «μεγάλη η καθυστέρηση στην απορρόφηση των πόρων»
Σύμφωνα με το κείμενο,
την Τετάρτη 7/11/07 πραγματοποιήθηκε στη Σύρο η καθιερωμένη, ανά εξάμηνο, συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, που αφορά στα κρίσιμα θέματα της πορείας χρηματοδότησης και υλοποίησης του ΠΕΠ, καθώς και του προγραμματισμού του νέου Περιφερειακού Προγράμματος του Δ’ ΚΠΣ.
Καταρχήν θέλουμε να παρατηρήσουμε ότι προκαλεί αλγεινή εντύπωση η απουσία πρόσκλησης, τουλάχιστον των επικεφαλής των παρατάξεων που μετέχουν στα δύο νομαρχιακά συμβούλια της Περιφέρειας, κάτι που φαντάζει το λιγότερο παράδοξο, όταν την ίδια στιγμή, τους κοινοποιούνται βεβαίως εκ των υστέρων οι αντίστοιχες αποφάσεις των περιφερειακών συμβουλίων.
Επί της ουσίας, εκείνο που ομολογείται και δεν μπορεί να αποκρυβεί, παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες, είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην απορρόφηση των εγκεκριμένων πόρων (μόλις 64,3%), όταν ήδη έχει εξαντληθεί ο πρώτος χρόνος του κανόνα ν+2. Και αν σκεφτούμε ότι η συμμετοχή των Κυκλάδων, καλύπτει στην καλλίτερη περίπτωση το 45%, τότε μπορούμε αβίαστα να συμπεράνουμε, πόσο πίσω βρισκόμαστε και πόσα κονδύλια στο τέλος θα χαθούν.
Ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι, ότι βάσει και των στοιχείων που έχουν γνωστοποιηθεί, τα κονδύλια που αντιστοιχούν στο ΠΕΠ του Δ΄ ΚΠΣ 2007-2013, αν υπολογισθούν στη βάση των ορίων της σημερινής Περιφέρειας (Κυκλάδες-Δωδεκάνησα) και όχι της διευρυμένης (με συμμετοχή και της Κρήτης), φθάνουν το πολύ στο 25% του σημερινού ΠΕΠ, δηλαδή 140 εκατομ. ευρώ, κάτι που αναδεικνύει και πάλι τις βαρύτατες ευθύνες όλων όσων επέτρεψαν η Περιφέρεια να τεθεί εκτός Στόχου I.
Πέραν αυτών, μένει ακόμα πολύς δρόμος για να προσδιοριστεί το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης του Δ΄ ΚΠΣ, αφού δεν έχουν ακόμα συμφωνηθεί και ψηφιστεί οι διαδικασίες διαχείρισης και οι φορείς πιστοποίησης των τελικών δικαιούχων. Και απ’ αυτή την άποψη, φαντάζει τουλάχιστον ευσεβής πόθος η διεκδίκηση εφαρμογής του δημοκρατικού προγραμματισμού, όταν οι διαδικασίες για τις τελικές αποφάσεις θα πρέπει να περνούν από σαράντα κύματα, λόγω της θεσμοθέτησης πολλών και πολλαπλών επιπέδων διοίκησης και διαχείρισης.
Τέλος σχετικά με τις «αποσχιστικές» δηλώσεις του Νομάρχη Δωδεκανήσων, είναι προφανές ότι δεν μπορεί κανείς να τις πάρει στα σοβαρά, όταν στερούνται σοβαρών επιχειρημάτων και έχουν πυροτεχνηματικό χαρακτήρα. Εκτός κι΄ αν ο κ. Μαχαιρίδης ευελπιστεί ότι έτσι πιθανόν στο μέλλον θα επανενταχθεί στο Στόχο I και έτσι η Δωδεκάνησος θα έχει καλλίτερη μεταχείριση. Αλλά και αυτό φαντάζει απίθανο, εφόσον δεν διαφαίνεται ότι μετά το 2013 θα υπάρξουν και νέα ΚΠΣ.
Μπορεί στην Σαντορίνη να έχουμε καιρό να «δούμε» έργο να δημοπρατείται, συχνά όμως «ακούμε» για έργα που δημοπρατούνται και εντάσσονται σε προγράμματα της Περιφέρειας. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Περιφέρειας,
δύο (2) Ενέργειες και δύο (2) Μελέτες εντάχθηκαν οριστικά στο Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» για την Περιφέρεια Νοτίου.
Συγκεκριμένα έγινε η οριστική ένταξη των εξής έργων:
«Προμήθεια Φωτιστικών Σωμάτων» του Δήμου Πάρου συνολικού προϋπολογισμού 70.000 €.
«Προμελέτη και Τεύχη Δημοπράτησης Χ.Υ.Τ.Α» του Δήμου Νισύρου συνολικού προϋπολογισμού 107.615,93 €.
«Πολεοδομική μελέτη επέκτασης και αναθεώρησης του οικισμού Καρδάμαινας και σχετική πράξη εφαρμογής» του Δήμου Ηρακλειδών, νήσου Κω, συνολικού προϋπολογισμού 110.000€.
«Προμήθεια Μηχανημάτων (τσαπακι-μικρό ταμπερ) της Κοινότητας Αγαθονησίου, συνολικού προϋπολογισμού 70.000€
ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΘΗΣΕΑΣ» 247 ΕΡΓΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 49.977.531,64€Ξεκίνησε τις προβολές της το περασμένο Σάββατο η αυλαία της Κινηματογραφικής Λέσχης Θήρας με την ταινία «Οι ζωές των άλλων» του Γερμανού σκηνοθέτη Φλόριαν Χένκελ Βον Ντόνερσμαρκ, με θέμα την καθημερινότητα καθώς και το σύστημα παρακολούθησης που εφάρμοζε το καθεστώς στην Ανατολική Γερμανία λίγο πριν την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Το σύστημα παρακολούθησης αποκαλύπτεται με λεπτομέρειες που βασίζονται στην έρευνα του σκηνοθέτη σε αρχεία και ντοκουμέντα αλλά και στην επαφή του με ιστορικούς και αυτόπτες μάρτυρες.
Οι προβολές πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο στο αμφιθέατρο του οινοποιείου Μπουτάρη στο Μεγαλοχώρι στις 20:30.

Για κάθε πληροφορία σχετικά με τις ταινίες που προβάλλονται καθώς και για ενδιαφερουσες ηλεκτρονικές συζητήσεις μπορείται να επισκεφθείτε το μπλόγκ της λέσχης στο : http://kileth.blogspot.com/


Αύριο Τετάρτη 21 του μήνα, Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, θα πραγματοποιηθεί δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στις 12.00 το μεσημέρι στην 134 ΣΜ , στην Αεροπορική Μονάδα της Σαντορίνης.

Παράλληλα, το καθιερωμένο πανηγύρι στην Θηρασιά θα γίνει στον Ποταμό όπου θα γιορταστεί η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου. Η γιορτή θα γίνει αμέσως μετά την πρωινή Θεία Λειτουργία και θα περιλαμβάνει φαγητό, κρασί και παραδοσιακή μουσική


Πολύ σημαντική διευκρίνιση για τον Ελληνικό Τουρισμό
«Καθαρές» οι ελληνικές αεροπορικές εταιρίες και ταξιδιωτικά γραφεία
«Καθαρές» οι ελληνικές αεροπορικές εταιρίες και ταξιδιωτικά γραφεία στην έρευνα
Η αρμόδια Επίτροπος για θέματα προστασίας των καταναλωτών, Μιλένα Κούνεβα, ανακοίνωσε σήμερα (14/11/2007) τα συμπεράσματα έρευνας σε 15 από τα 27 κράτη μέλη και στη Νορβηγία, σχετικά με την παραπληροφόρηση ιστοσελίδων αεροπορικών εταιρειών και ταξιδιωτικών γραφείων. Στην απάντηση που έδωσε στη διάρκεια της Ολομέλεια του Στρασβούργου στον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Μαυρομμάτη, ύστερα από σχετική ερώτησή του, υπογράμμισε ότι τα παραπλανητικά στοιχεία έρχονται τόσο από εταιρείες χαμηλού κόστους και άλλες ιστοσελίδες αεροπορικών εισιτηρίων όσο και από τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης.
"Τα συμπεράσματα της έρευνας της Κομισιόν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά, όσο και ικανοποιητικά για την Ελληνική πλευρά που αφορούν τις αεροπορικές μας εταιρείες καθώς και τα τουριστικά γραφεία. το γεγονός ότι σε 13 έρευνες ιστοσελίδων που εξετάστηκαν δεν υπήρχε καμία παραπληροφόρηση, άρα και παραπλανητικά στοιχεία που αφορούν τη χώρα μας, θεωρώ ότι δίνουν εύσημα στους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα για την τήρηση νόμων και κανόνων προς το συμφέρον του καταναλωτή", τόνισε ο Έλληνας ευρωβουλευτής μετά την επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής.
Αναλυτικότερα, αναφέρεται ότι εξετάστηκαν 447 ιστοσελίδες αεροπορικών εταιρειών και τουριστικών γραφείων, από τις οποίες οι 226 βρέθηκαν να περιέχουν παραπλανητικά στοιχεία σχετικά με τιμές των εισιτηρίων, κυρίως στο πλαίσιο διαφημίσεων των προσφορών τους. Αρνητική πρωταγωνίστρια από τις 16 χώρες των παραπλανητικών στοιχείων που δίνουν στις ιστοσελίδες τους οι εταιρείες είναι το Βέλγιο (46 στις 48), η Νορβηγία (22 στις 31), η Ισπανία και η Γαλλία με 7 και 9 στις 11 αντίστοιχα.
Η συχνότερη πλάνη των εταιρειών είναι η αναφορά μια δελεαστικής τιμής εισιτηρίου, στην οποία δεν περιλαμβάνονται οι φόροι αεροδρομίου ή οι άλλες πιθανές χρεώσεις (έξοδα φακέλου κτλ). Επιπλέον, οι αεροπορικές εταιρείες και τα ταξιδιωτικά γραφεία τις περισσότερες φορές δε διευκρινίζουν ότι οι προσφορές τους ισχύουν για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων, ούτε τη χρονική διάρκεια των μειωμένων τιμών που διαθέτουν καθώς επίσης και την ακριβή διαδρομή, εάν δηλαδή αποτελείται από πτήσεις με ανταπόκριση.
Η αρμόδια Επίτροπος δήλωσε ότι δε θα αποκαλύψει τα ονόματα των εταιρειών για να τους αφήσει χρόνο να συμμορφωθούν. Παρόλα αυτά δεσμεύτηκε ότι μετά τη λήξη της προθεσμίας, ήτοι σε τέσσερις μήνες, όχι μόνο θα δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα αλλά και θα κινηθεί νομικά εναντίον τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, πολλές γνωστές αεροπορικές εταιρείες από το Βέλγιο, την Ιρλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ισπανία, παραβιάζουν τα δικαιώματα των καταναλωτών ανακοινώνοντας ψευδή στοιχεία στις ιστοσελίδες τους.
Η έρευνα της Επιτροπής επικεντρώθηκε σε τρία σημεία:
την ανάδειξη στην ιστοσελίδα της τελικής τιμής, με καθαρή αναφορά ότι αυτή περιλαμβάνει κάθε επιπλέον κόστος, όπως για παράδειγμα τους φόρους αεροδρομίου,
τη διαθεσιμότητα της προσφοράς, δηλαδή πόσα εισιτήρια με μειωμένη τιμή διαθέτει η εταιρεία,
την ύπαρξη δίκαιων όρων στα συμβόλαια, οι οποίοι θα είναι ευκρινείς και θα αναγράφονται στη γλώσσα του καταναλωτή στον οποίο απευθύνονται.
Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά τα στοιχεία σχετικά με :
Χώρα - Αριθμός ιστοσελίδων που εξετάστηκαν - Αριθμός ιστοσελίδων όπου υπήρχε παραπληροφόρηση
Σουηδία 32 16
Βουλγαρία 54 18
Δανία 62 25
Ελλάδα 13 0
Φινλανδία 30 20
Κύπρος 8 0
Λιθουανία 40 23
Βέλγιο 48 46
Πορτογαλία 16 11
Ισπανία 11 7
Ιταλία 11 9
Αυστρία 20 0
Νορβηγία 31 22
Γαλλία 31 13
Εσθονία 26 14
Μάλτα 14 2
Σύνολο 447 226